BRITÁNIE:

Edward Snowden varoval ve vánočním projevu na Channel Four před likvidací soukromí

25. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Britská terestrická kulturní komerční televizní stanice Channel Four odvysílala 25. prosince odpoledne vánoční projev amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, který v Rusku natočila pro Channel Four filmařka Laura Poitras, která se Snowdenem těsně spolupracovala na vydávání informací získaných z dokumentů americké NSA. Videozáznam dvouminutového Snowdenova vánočního projevu, odvysílaného na Channel Four, je ZDE

Channel Four už dvacet let o Vánocích vysílá vánoční projev důležitých mezinárodních osobností jako alternativu k tradičnímu vánočnímu televiznímu projevu anglické královny.

Ve svém vánočním projevu konstatuje Snowden, že nás George Orwell "varoval před nebezpečím [shromažďování] tohoto druhu informací" ve svém dystopickém románu 1984.

Snowden v projevu zdůrazňuje: "Shromažďování informací,[jaké líčí Orwell] - prostřednictvím mikrofonů a videokamer, televizí, které nás sledují - není ničím ve srovnání s tím, co existuje dnes. Nosíme v kapsách osobní čidla, která nás sledují všude, kamkoliv jdeme. Uvažujte o tom, co to znamená pro soukromí každého obyčejného občana.

Dítě, které se dnes narodí, už vůbec nebude rozumět pojmu soukromí. Nikdy se nedoví, co to znamená mít soukromý okamžik jen pro sebe a vlastní, nezaznamenanou a neanalyzovanou myšlenku. A to je problém, protože na soukromí záleží: soukromí nám umožňuje, abychom rozhodovali o tom, kdo jsme a kým chceme být."

Snowden také hovořil o politických změnách, k nimž došlo od té doby, kdy začal zveřejňovat informace z dokumentů NSA. Zaznamenává, že vládní analýza dosavadních pravomocí NSA doporučuje, aby NSA už neměla právo shromažďovat všechny záznamy o telefonních rozhovorech ani ochromovat bezpečnost internetu. Zaznamenává i, že americký federální soudce rozhodl, že masové shromažďování údajů o uskutečněných telefonních rozhovorech zřejmě porušuje americkou ústavu.

Snowden pokračuje: "Debata, která nyní probíhá, určí, jaké množství důvěry můžeme mít v technologii, která nás obklopuje, i ve vládu, která ji reguluje. Společně máme možnost najít lepší rovnováhu, ukončit masové špehování a připomenout vládě, že pokud chce opravdu znát naše názory, je levnější, když se nás zeptá, než když nás bude špehovat."

Alternativní vánoční projevy začal Channel Four vysílat r. 1993. Prvním projevem byl projev spisovatele a homosexuálního aktivisty Quentina Crispa. R. 2008 Channel Four odvysílal vánoční projev íránského prezidenta Mahmouda Ahmadinežáda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7671

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2013