Šňupání na Bibli a televize jako Zlaté tele

26. 12. 2013 / Jakub Horák

čas čtení 6 minut
"trocha vzruchu v pozdním nočním vysílání nemůže v dlouhodobém měřítku ničemu uškodit"...
producentka pořadu Tečka páteční noci Kamila Zlatušková ZDE

Rada pro televizní vysílání bude posuzovat páteční Tečku a doporučí ČT, co dělat s lidmi, kteří do vysílání pozvali Vanessu. Video Vanessy v Tečce je nejsledovanějším online videem ČT po finále Stardance. Samir Hauser tím tak nezadržitelně vstupuje do historie moderní české hudby. Ivan Martin Jirous se kdysi svlékal, až Samir umře, v nekrologu bude uvedeno, že šňupal v televizi na Bibli.

Vracím se tedy k tomu tedy i já.

Vanessa v ČT Art aneb šňupání kokainu v televizi YOUTUBE

Když pominu bývalého kamaráda Rejžka, který mě ještě před dvěma měsíci zval diskutovat do Artefakt a po jejich zrušení jeho láska ke mně jaksi ochladla a nyní o mě pravidelně ve tři ráno vykládá na svém FB profilu jaký jsem zlojed, důvodem tohoto komentáře je fakt, že fórek zpěváka Vanessy se zjevně ujal. Tečka tam přivádí umělce a kapely odrůzna, ale ať už dneska napíšu na FB cokoli, hned tam někdo reaguje, jestli se bude šňupat na Bibli.

Lidé kolem Vanessy a projektu Bruno Ferrari toho ve své historii zkoušeli v oblasti provokace hodně - na pódiu byly ženy zavřené v klecích, hrálo se za ostnatým drátem, v kabaretu Zlatá kozačka Židé uráželi nacisty a nacisti Židy, do toho Samir aka Bruno na všech koncertech zvracel, rozhazoval po lidech červy, embrya myší, plival umělou krev, nadával všem do kurev a do feťáků - to všechno vzbuzovalo vítanou pozornost pobavených fanoušků. Ovšem na stránky bulváru Vanessa pronikla teprve teď.

Proč? Protože televize je zlaté tele. Jeden francouzský intelektuál o televizi prohlásil, že to je modla - každý se do ní chce dostat. Pokud by Vanessa natočila video na youtube, ve kterém by Samir nejenom šňupal cokoli z čehokoli, ale třeba by se i zastřelil - stejně by to bylo málo. Ovšem televize - to je něco jiného.

Lidé dnes často na FB postují klipy Čtvrtníčkovy České sody z devadesátých let, kde komici odhalují každou faleš, každý manýrismus, každou vyčpělou floskuli a rádoby upřímnou bajku, kterou se veřejné postavy - politici, hlasatelé a šmíráčtí herci - snaží věšet divákům na nos. Obvykle je to doprovázeno údivem a lítostí, jak takové věci mohla televize vůbec natáčet a proč se to neděje už dneska.

Inu - neděje se to, protože naprostá většina lidí ztratila smysl pro humor. Ztratili ho ve chvíli, kdy si pověsili na krk hypotéky, kdy jim došlo, že je kdykoli někdo může vyrazit z práce, že bude bezpečnější vypadat seriózně a rozumně a hlavně nikoho moc nepopichovat, protože tahle popíchnutí si každý pamatuje a buhví kde budu hledat práci zítra. A tenhle strach z toho, co bude, jim sevřel hrdlo a žaludek tak, že si na humor nechali zajít chuť.

Do toho najednou přijde chlápek, co se v televizi napije sodovky a pak jí vyzvrací. V televizi. Mámo koukni na to. Každý z nás někdy použil formulaci, že se mu z něčeho chce zvracet. Tak tady Samir - herec a provokatér - to prostě udělal doopravdy.

Vezměte si letošní rok. Máme tu nikým nezvolenou vládu, prezidenta kterej se potácí ožralej nad korunovačníma klenotama, knížete s mladou štětkou, bývalýho premiéra kterej kvůli svý milence sledující kontrášema jeho ženu sestřelil celou stranu a vládu, bývalýho místopředsedu socdem co ho chytili s krabicí plnou peněz a on teď vydal knížku že mu je tam někdo dal - zkrátka spoustu pokusů zaujmout. Ale vymyslel někdo z nich něco tak originálního jako šňupat v přímym přenosu na ČT Art z Bible?

Já z té pitomosti dostávám záchvaty smíchu ještě teď. A každý rozumný člověk se smyslem pro humor, který nemá Bibli za fetiš a drogy za ďáblovo semeno, myslím taky.

Někteří fanoušci Vanessy byli zklamáni z toho, že v pořadu byly použity atrapy. Inu holoubkové, to v takovém pořadu ani jinak nejde. Útěchou vám budiž, že lidé s určitým druhem právního uvažování jsou taky atrapy, a pro ty není jinak možno.

To důležité, o čem jsem psal, je symbolický význam prvků v té scénce použitých - a na symbolické rovině je to úplně jedno, co tam bylo použitého za materiály. Zemře herec hrající Hamleta na jevišti doopravdy? Nebo je celé představení Hamleta vlastně atrapa?

Emerson kdysi napsal, že každý kus umění je stejně jedinečný, jako je Slunce nebo Měsíc. To Samirovo Slunce je skutečně zvláštní kousek, ale pokud ho tak fascinuje od roku 90 a Vanessa vydala pět desek a má početný tábor fanoušků, nevidím jediný důvod, proč by televize nemohla informovat i o tomhle fenoménu, obzvlášť pokud se tak stalo na uměleckém kanále v jedenáct v noci s hvězdičkou. Přeju členům Rady pro televizní vysílání, aby se během hodnocení adekvátnosti pořadu nedívali na to, co se z umění líbí jim, ale aby ho brali ve smyslu Emersonova citátu.

Povšechná hláška, že něco takového na obrazovku nepatří, neobstojí. Ať už se nám totiž Samirovo show líbí nebo ne, pokud na toto přistoupíme, pak by televize nesměla vysílat ani Pulp Fiction.

A abych neskončil jako nějakej ubrečenej komentátor zanikajících deníků, co se pořád ve všem snaží najít vyrovnanost, doporučuju členům Rady zamyslel se nad citátem z Haška:

"Bůh je něco, co se vás vůbec nebojí, a pořádně s váma zatočí."

Poručík Dub

zveřejněno na facebookovém profilu Jakuba Horáka

Lidovky.cz: Zvracení či 'lajna koksu' v přímém přenosu ČT? Čekal jsem to horší, říká moderátor ZDE

ČT: Tečka páteční noci ZDEVIDEOARCHIV ČT

0
Vytisknout
11372

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2013