Snowden: Zeptat se je vždycky levnější než špehovat

25. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Toto je text vánočního projevu amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, který se vysílal 25. prosince v podvečer na britské televizní stanici Channel Four jako "alternativní vánoční projev".

Videozáznam v angličtině je ZDE

Dobrý den a veselé Vánoce!

Jsem poctěn, že mám možnost letos promluvit k vám a k vaší rodině. Nedávno jsme se dověděli, že naše vlády, které spolu na tom vzájemně spolupracují, vytvořily systém celosvětového masového špehování všeho, co děláme. Brit George Orwell nás varoval před nebezpečím tohoto druhu informací. Druhy shromažďování materiálu v jeho knize, prostřednictvím mikrofonů, videokamer a televizí, které nás sledují, nejsou ničím ve srovnání s tím, co máme dnes. V kapse nosíme čidla, která nás sledují, kamkoliv jdeme. Pomyslete, co to znamená pro soukromí jednotlivého občana.

Dítě, které se dnes narodí, vyroste, aniž by vůbec poznalo pojem soukromí. Nikdy se nedoví, co to znamená užít si sám okamžiku soukromí, nezaznamenanou a neanalyzovanou myšlenku. A to je problém, protože na soukromí záleží. Soukromí nám umožňuje určit, kdo jsme a čím chceme být.

Debata, která probíhá dnes, určí míru důvěry, kterou můžeme vložit jak do technologie, která nás obklopuje, tak do vlády, která ji reguluje. Společně můžeme nalézt lepší rovnováhu a skoncovat s masovým špehováním. Připomeňte vládě, že jestliže chce opravdu vědět, co si myslíme, zeptat se je vždycky levnější než špehovat.

Všem těm, kteří mě poslouchali, děkuji a přeji vám veselé Vánoce!

0
Vytisknout
10522

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2013