Britští politikové se postavili proti rasistické hysterii, zaměřené vůči přistěhovalcům ze střední Evropy

1. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Politikové uměle zvyšují napětí v britských městech svou protiromskou rétorikou, varovala aliance konzervativních, labouristických a liberálnědemokratických poslanců a vydala prohlášení, jaké měli v České republice politikové vydat už dávno.

Britští poslanci-členové parlamentního výboru pro Romy veřejně varovali, že někteří politikové začínají používat provokativně rasistického jazyka. Jedna konzervativní šéfka komunálního úřadu se totiž vyjádřila, že prý někteří středoevropští Romové plánují přicestovat do Británie z Bulharska a Rumunska, aby tam "agresivně žebrali a okrádali lidi na ulicích". V rámci sílící hysterie v bulvárním tisku před 1. lednem, kdy byly oficiálně zrušeny pracovní restrikce pro Bulhary a Rumuny, kteří nyní mohou hledat práci kdekoliv v Evropské unii, se vyjádřila Philippa Roe, předsedkyně komunálního úřadu ve Westminsteru, že Romové už nyní nesou vinu za "obrovské množství nepořádku a drobné zločinnosti".

Romové ovšem tvoří jen minimální procento obyvatel Bulharska a Rumunska. V obou zemích vyvolal hysterický rasismus v Británii pohoršení. Poradce rumunského premiéra tento týden ostře kritizoval hysterické články v britském tisku a poukázal na to, že milionářští bankeři poškodili společnost daleko více než romští žebráci.

Uprostřed sílící hysterie apelovali poslanci z britského parlamentního výboru pro Romy, aby se politikové "podíleli na klidném dialogu s místními komunikati a přestali používat záměrně pobuřujícího jazyka ve výrocích, jejichž cílem je vyvolat ve společnosti napětí".

Andrew George, liberálnědemokratický poslanec a předseda parlamentního výboru pro Romy, konstatoval, že romské komunity trpí "kolaterálními škodami" a uprostřed hysterie dalším zesílením diskriminace.

"Romské skupiny poukazují na to, že trpí ještě daleko více," sdělil George deníku Guardian. "Už tak existují v prostředí hlubokých předsudků a napětí. To likviduje pokrok, který tyto komunity učinily. Kolaterální škody vyvolané těmito výroky tyto komunity vážně poškozují."

Navzdory hysterii v britských médiích odborníci neočekávají vlnu přistěhovalců ze střední Evropy tak, jak k tomu došlo v případě Polska po roce 2004. Profesor John Salt, odborník na přistěhovalectví na University College v Londýně, poukázal na to, že počet letenek zakoupených pro lety z Bulharska a Rumunska do Británie v prvním čtvrtletí roku 2014 je nižší než loni.

Mluvčí rumunského ministerstva zahraničí Brandusa Predescu obvinila britský tisk z rasismu proti rumunským občanům. Zdůraznila v BBC, že britský tisk vede proti Rumunům a Bulharům "otevřeně nepřátelskou kampaň.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
9504

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2014