FBI zatkla "mrtvého" bankéře

3. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Bývalý bankéř hledaný FBI v souvislosti s mnohamilionovým podvodem byl zatčen - rok poté, co byl úředně prohlášen za mrtvého.

Úřady se domnívají, že sedmačtyřicetiletý Aubrey Lee Price předstíral úmrtí, aby se vyhnul stíhání za zpronevěru a podvod v souvislosti s investičním podvodem, jehož se měl dopustit jako ředitel společnosti Montgomery Bank & Trust.

Poté co Price ztrávil víc jak rok na útěku byl konečně na Nový rok dostižen při rutinní kontrole kvůli menšímu dopravnímu přestupku v Brinswicku ve státě Georgia. FBI jeho zadržení potvrdila, aniž by poskytla detaily.

Price byl spatřen naposledy v červnu 2012 na lodi na floridských Key West, poté co poslal rodině dopis oznamující, že přišel o miliony dolarů a plánuje se zabít tak, že vyskočí z lodi. Odvolával se na údajnou depresi a sklíčenost, které u něj prý vyvolávají úzkost, strach a stud.

Floridský soud ho úředně prohlásil za mrtvého. Nicméně FBI pokračovala v pátrání a nabídla 20 000 odměny za informaci vedoucí k dopadení bankéře.

Stížnost podaná u federálního soudu tvrdí, že Price spolu s dalšími získali přibližně 40 milionů dolarů od cca 115 investorů a pak tyto svěřené prostředky zneužily v neprospěch majitelů. Sám Price údajně převedl více než 20 milionů na osobní účty, zfalšoval informace a skrýval rozsah svých obchodních ztrát. Vytvořil dokonce falešné účetní záznamy poskytované poté investorům a bankovním regulátorům.

Pricemu teď podle obvinění u newyorského soudu hrozí až 30 let vězení, pokud bude usvědčen. Soudní líčení začalo už včera.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8820

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2014