Julian Assange ostře zaútočil v rozhlase BBC na špehování občanů

2. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Zakladatel serveru WikiLeaks ostře zaútočil v alternativní verzi pravidelného pořadu "Thought for the Day" (Myšlenka Dne) publicistické rozhlasové stanice společnosti BBC Radio Four na pokusy britské a americké vlády získávat o občanech totální znalosti "jako by ty vlády byly Bůh". Assange, který se už více než rok skrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, promluvil od významu svobody informací a o tom, jak je důležité osvobozovat "nakřečkované informace". Poukázal na to, že odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena ohledně obrovského rozsahu špehování, které nad občany provádějí vlády USA a Velké Británie, dokazují, že vlády a korporace o nás "chtějí vědět stále víc, zatímco my o nich víme stále méně".

Prostor v silně sledovaném ranním publicistickém pořadu rozhlasu BBC "Today" poskytla Assangeovi hudebnice P.J. Harveyová, která byl pozvána zredigovat jedno vydání tohoto pořadu jako host. Uvedla Assangeho ve vysílání jako "člověka s velkou odvahou". Assange podle ní "otevřel dveře ke svobodě, což by mělo být podstatou demokracie".

Assange přirovnal současné masové špehování ke způsobu, jímž fungovala během reformace katolická církev. Řekl: "Prostřednictvím systémů zpovědi nás věřící katolická církev špehovala. Přitom mše v latině vylučovala většinu lidí, kteří latinsky nemluvili, z porozumění myšlenkového systému, který je zotročoval. Informace vždycky plynuly směrem nahoru, k biskupům a králům, ne dolů k otrokům a služebníkům. Ten princip zůstal zachován dodneška. Dokumenty, které prozradil whistleblower z NSA Edward Snowden, dokazují, že se vlády odvažují prostřednictvím svých špionážních agentur získávat o všech z nás znalosti jako Pánbůh."

Assange citoval Aristotela a pasáže z bible na podporu argumentu, že znalosti se rovnají moci. "Být naživu jako lidská bytost znamená vědět, stejně jako mít srdce, které bije," řekl. "Udržovat člověka v nevědomosti znamená umístit ho do klece. Mocní, pokud si chtějí uchovat svou moc, se budou snažit vědet co nejvíce, a budou se snažit zajistit, abychom my o nich věděli co nejméně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9361

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2014