Volgograd se stal terčem druhého sebevražedného atentátu

30. 12. 2013

čas čtení 3 minuty

Druhý sebevražedný atentát v ruském Volgogradě, tentokrát v trolejbuse plném cestujících během dopravní špičky. Bylo usmrceno 14 lidí a nejméně 40 lidí bylo zraněno, včetně jednoročního dítěte, které je v kritickém stavu. K výbuchu došlo, když se trolejbus blížil ke staanici u trhu a nemocnice, kam bylo odvezeno mnoho obětí nedělního útoku na nádraží. Podle úřadů byla druhá bomba podobná té nedělní.

Policie je přesvědčena, že nedělní útok spáchal muž, možná se společnicí. Ruská média oznámila, že hlavním podezřelým je lékař Pavel Pečenkin. Jeho otec se podrobil zkoušce na DNA ve snaze zjistit, zda na nádraží ve Volgogradu jsou tělesné pozůstatky atentátníka pozůstatky jeho syna.

Pečenkin údajně pochází z republiky Mari na řece Volga, 800 km východně od Moskvy. Údajně před několika lety konvertoval k islámu aa v Dagestánu se přidal k tamějším extremistům.

Jde o třetí bombový útok ve Volgograadu za posledního čtvrt roku a většina bezpečnostních expertů je spojuje s prohlášením čečenského džihadistického vůdce Doku Umarova, že znemožní olympijské hry v Soči. Na videu zveřejněném v červenci na webu prohlašuje Umarov, velitel povstaalců, kteří chtějí na severním Kavkazu vytvořit islámský stát, vyzýval extremisty, aby použili "maximální síly" ve snaze zabránit konání olympijských her.

Místní zpravodajské servery uvedly, že lidé ve Volgograd, v městě s více než 1 milionem obyvatel, se nyní vyhýbají veřejné dopravě a chodí pěšky do práce.

Druhý útok šokoval Rusko. Spisovatel Sergej Minajev napsal na Twitteru, že mu atmosféra připomíná rok 1999, kdy došlo v Moskvě k celé řadě bombových útoků v bytech. "Je tomu, jako kdyby nám někdo vyhlásil válku," napsal.

Volgograd, dříve známý jako Stalingrad, má pro Rusy velký symbolický význam, neboť se tam odehrála nejkrvavější bitva druhé světové války. Severokavkazské džihadistické servery to také neopomenuly připomenout.

Podle komentátora deniku Guardian Lukea Hardinga oba teroristické útoky jsou důkazem, že protiteroristická strategie Kremlu je neefektivní. Za posledních dvacet let se povstání v severokavkazské oblasti proměnilo z víceméně sekularistického a nacionalistického boje, soustředěného na Čečnu, v explicitně islamistickou válku, která se rozšířila na všechny muslimské republiky na jihu Ruska. Tuto válku charakterizují každodenní přestřeelky mezi povstalci a ruskými bezpečnostními jednotkami, místními i federálními. Většinou jsou omezeny na severní Kavkaz. Ale jak ukazuje nyní Volgograd, žádná část Ruska není úplně v bezpečí.

Brutální ruské protipovstalecké operace vyvolaly nepřátelství v místním obyvatelstvu a vyvolaly extremismus mezi rozčarovanými mladými lidmi. Chudoba, nezaměstnanost a korupce jsou další prvky v této výbušné směsi. Je zjevné, že útoky ohrozí olympiádu v Soči, navzdory nesmírně přísným bezpečnostním opateením ruských úřadů. Jenže teroristé zaútočí na měkké cíle kdekoliv jinde. http://www.theguardian.com/world/2013/dec/30/volgograd-suicide-attacks-putin-russia-sochi-olympics

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7960

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2013