Britské a americké špionážní služby sledovaly charitativní organizace, Němce, izraelského premiéra a šéfa EU

21. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Britské a americké výzvědné služby měly rozsáhlý seznam osob, na jejichž špehování se zaměřily. Mezi nimi byl jeden komisař EU, německé vládní budovy v Berlíně a v zahraničí i šéfové institucí, které poskytují humanitární a finanční pomoc do Afriky.

Z dokumentů vyplývá, že se britské špionážní středisko GCHQ ve spolupráci s americkou NSAA zaměřovalo na organizace, jako je rozvojový program OSN, charitativní organizace OSN pro děti UNICEF a na Lékaře bez hranic, francouzskou organizaci, které poskytuje lékaře a zdravotnické dobrovolníky pro válečné zóny. Terčem špehování byl také šéf Ekonomického společenství západoafrických států.

Z jednoho dokumentu GCHQ, datovaného leden 2009, vyplývá, že se špionážní agentury zaměřily na emailovou adresu, kteerá patřila izraelskému premiéru Ehudu Olmertovi, z jiných dokumentů vyplývá, že sledovaly také izraelského ministra obrany Ehuda Baracka a jeho šéfa štábu Yoniho Korena.

Terčem špehování byl i JoaQuín Aalminua, Španěl, který je viceprezidentem Eevropské komise s odpovědností pro otázku týkající se konkurenceschopnosti.

Vyplývá to z dokumentů, které zprostředkoval americký whistleblower Edward Snowden.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7130

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2013