Izraelský premiér odsoudil britské a americké špehování jako nepřijatelné

23. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Z dokumentů, které prozradil whistleblower Edward Snowden a které vydal Guardian v pátek, vyplývá, že britská špionážní agentura GCHQ a americká NSA sledovaly v době, kdy byl ve funkci Ehud Olmert, emailovou adresu, kterou používá izraelský premiér. GCHQ sledovala ještě tři další izraelské cíle, včetně emailové adresy používané pro komunikaci mezi někdejším izraelským ministrem obrany Ehudem Baarakem a jeho šéfem štábu Yonim Korenem.

p> "Požádal jsem o vyšetření této záležitosti," řekl na schůzi své parlamentní frakce v pondělí premiér Netanyahu členům své vládnoucí strany Likud. "V těsném vztahu mezi Izraelem a Spojenými státy existují věci, které jsou zakázány a které jsou pro nás nepřijatelné.

Po zatčení amerického analytika Jonathana Pollarda v roce 1987 za to, že prováděl v USA špionáž pro Izrael, se Izrael zavázal, že nebude špehovat Spojené státy. Izraelští politikové opakovaně žádali USA o Pollardovo propuštění, ale bez úspěchu.

Odhalení, že USA špehují Izrael, přichází ve velmi nevhodnou dobu, totiž v době, kdy se citlivě jedná o mírových rozhovorech s Izraelem. V Izraeli už proti americkému špehování veřejně protestovalo několik ministrů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5462

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2013