Akce předvánoční kapři

22. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

V sobotu 21. prosince se na pražském Andělu sešlo několik desítek aktivistů za práva zvířat a někteří z nich na vlastní kůži prožili zlomek toho, čím si prochází tzv. vánoční kapři. Šokovaní kolemjdoucí tak shlédli, jak si aktivisté nechali probodnout tváře háky a na udicích byli odtaženi do připravených kádí k prodeji. Vyjádřili tak svůj nesouhlas s každoročním masakrem v ulicích českých měst. Aktivisté z hnutí 269 tím veřejnosti přiblížili bolest a utrpení, kterým si každý rok projdou miliony kaprů jen ve jménu tradice a zvyku.

Upozorňují na fakt, že Vánoce jsou svátky klidu, míru a lásky a není jediný racionální důvod oslavovat je v ulicích plných krve s pohledem na uřezané hlavy ryb. Ačkoli jsou si aktivisté vědomi způsobu výlovu vánočních kaprů, forma jejich protestu měla spojitost s chytáním ryb obecně známým způsobem rybaření. Poukazují tak na skutečnost, že tento problém není pouze sezónní záležitostí, která po krvavých svátcích zmizí.

"Tzv. vánoční kapři jsou jen dobře viditelnou ukázkou celkové problematiky rybolovu. Např. velikost populace oblíbeného tuňáka klesla na pouhých 10% dřívějšího stavu a zařadil se tak mezi ohrožené druhy živočichů," rozvedli aktivisté myšlenku protestu. "Ve jménu několik desítek let staré tradice obětujeme spoustu nevinných zvířat a odmítáme si připustit, že i vánoční kapr, stejně jako ostatní ryby, vnímá bolest srovnatelně s našimi domácími mazlíčky, s tzv. hospodářskými zvířaty či s námi lidmi.

Apelujeme na širokou veřejnost: Nezapomínejme, že máme právo volby. Zvolme si cestu bez zbytečného utrpení, vykořisťování a zabíjení. Oslavme Vánoce v míru a lásce, ale neomezujme ji pouze na lidský druh," řekli organizátoři akce.

Web: ZDE ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
9884

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2013