"Konec studené války byl asi omyl"

Walesa: Cameron se k imigrantům chová krátkozrace

23. 12. 2013

čas čtení 3 minuty

První polský demokraticky zvolený prezident Lech Walesa a nositel Nobelovy ceny míru kritizoval britského premiéra Davida Camerona, že s emigranty z východu Evropy "iracionálně a krátkozrace". Podle něj si Cameron neváží výhod, které Británie získala ukončením studené války.

Walesa dal najevo hněv, když v rozhovoru pro polský zpravodajský kanál TVN24 vtipkoval, že konec komunismu byl asi omyl. Přitom poukázal na to, že Británie zrušením železné opony výrazně získala. "Řekl bych, že konec komunismu byl velkým omylem, takže Velká Británie se musela ozbrojit a utratit mnohem víc, než teď Evropě přispívá." Poláci podle Walesy dorazili komunismus a Británie z toho výrazně profitovala.

Walesa se vyjadřoval ke Cameronově výroku a posledním summitu EU, podle nějž poslední labouristická vláda udělala chybu, když v roce 2004 neuvalila omezení na pracovníky z Polska a dalších sedmi východoevropských zemí.

"Poláci zlikvidovali komunismus a Velká Británie z toho měla obrovský prospěch. Cameron by to neměl zapomínat, měl by si to spočítat. Měl by si uvědomit, že Poláci zlikvidovali komunistický systém a stálo je to 70 procent jejich ekonomiky. Měl by si to uvědomit a pak pochopí, že Evropa, že země jako Velká Británie se zase chová iracionálně a krátkozrace."

Cameronovy výroky o potřebě omezit přistěhovalectví do Británie z EU vyvolaly taky krizi v pravicovém seskupení v Evropském parlamentě poté, co Jaroslav Kaczynski, bývalý polský premiér, si Cameronovi písemně stěžoval. Kaczynski byl se svým zemřelým bratrem, bývalým polským prezidentem Lechem, zakladatelem polské Strany zákona a spravedlnosti, druhé největší strany v seskupení evropských konzervativců po britské Konzervativní straně.

Marcin Mastalerek, poslanec za Stranu zákona a spravedlnosti, řekl v polském rozhlase: "Pokud Cameron nezmění svůj názor na tuto problematiku, bude spolupráce v Evropském parlamentě nesmírně obtížná."

Na Cameronovu xenofobii pohlížejí v Británii s obavami jejich koaliční partneři, liberální demokraté. Britský liberálnědemokratický ministr pro podnikání Vince Cable v neděli varoval, že konzervativci flirtují s xenofobií, a poukázal na to, že přistěhovalci ze středovýchodní Evropy do Británii platí více na daních, než kolik peněz dostávají na sociálních dávkách.

Ryszard Czarnecki, europoslanec polské Strany práva a spravedlnosti, který se narodil v Británii, obvinil Camerona z "chybné diagnózy": Řekl polskému magazínu Wprost: "Britská ekonomika vydělala díky práci polských přistěhovalců za posledních devět let mnoho miliard liber. Myslím, že dopis pana Kaczynského poskytne premiéru Cameronovi cenný materiál."

Pavel Kowal ze strany Polsko jako první, také člen Cameronova seskupení v Evropském parlamentu, zdůraznil, že zuří. V otevřeném dopise, poslaném Cameronovi, Kowal zdůraznil: "Poláci žijící v Británii nejsou britskými občany, ale jsou v určitém smyslu ve vaší péči. Když říkáte, že otevření britského pracovního trhu Polákům byla chyba, útočíte na jejich důstojnost a není to poprvé."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7276

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2013