Jihosúdánští povstalci postupují, rostou obavy z občanské války

23. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Jihosúdánská vláda oznámila, že povstalci obsadili město Bentiu, středisko ropné oblasti ve státě Unity, a že se obává totální etnické občanské války v této nejmladší zemi světa.

OSN oznámila, že se snaží do země dostat víc příslušníků mírových sil, zatímco zahraniční mocnosti vyzývají obě strany k ukončení bojů a obávají se ohrožení stability ve velmi křehkém regionu.

Divizní velitel vládních sil ve státě Unity John Koang dezertoval a přidal se k vůdci povstalců a bývalému viceprezidentovi Rieku Macharovi. Ten ho jmenoval guvernérem státu. Vláda v Jubě nicméně tvrdí, že stále kontroluje strategicky důležitá ropná pole v Unity.

OSN plánuje vyslat do Jižního Súdánu příslušníky mírových sil z jiných částí světa a snaží se získat další zdroje.

Prezident Jižního Súdánu Salva Kiir z kmene Dinka obvinil Rieku Machara, kterého v červenci odvolal, z přípravy puče. Machar obvinění odmítl, avšak nyní velí jednotkám, které bojují proti vládě. Armáda se ho pokusila zajmout, ale podařilo se mu uniknout na loď a odplout po Nilu právě do Bentiu.

Vláda ztratila minulou středu kontrolu nad provinciálním střediskem Bor ve státě Jonglei, kde v roce 1991 došlo k masakru kmene Dinka bojovníky kmene Nuerů loajálními k Macharovi. Boje ve městě však trvají a vláda tam vyslala další jednotky. OSN hlásí vyloupení skladů s humanitární pomocí v obou státech, kde se bojuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6311

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2013