Desítky amerických námořníků z lodi zasahující ve Fukušimě trpí rakovinou

23. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Jednapadesát členů posádky letadlové lodi USS Ronald Reagan hlásí, že trpí různými formami rakoviny. Označují to za přímý důsledek účasti v záchranné operaci Tomodači v japonské Fukušimě po jaderné havárii v březnu 2011. Nemocní žalují firmu TEPCO, jež elektrárnu provozovala, za špatný krizový management a neadekvátní varování posádky před rizikem vyplývajícím z účasti na záchranné misi.

Námořníci, mnozí z nich teprve ve věku kolem 20 let, trpí rakovinou štítné žlázy, varlat a leukémií. Ministerstvo obrany tvrdí, že námořnictvo podniklo "proaktivní opatření" s cílem omezit úroveň zamoření plavidel a letadel a posádky nebyly vystaveny nebezpečným dávkám radioaktivního záření.

Charles Bonner, který námořníky zastupuje, tvrdí, že radiační ohrožení šlo za rámec operace Tomodači. Nasazené lodi získávaly vodu odsolováním, takže posádky nevědomky pily, vařily a koupaly se v kontaminované vodě čerpané v blízkosti jaderné havárie. Loď USS Reagan byla o kontaminaci informována až poté, co posádka měsíc žila necelých 20 km od místa neštěstí.

Dalších 150 členů posádky nedávno prodělalo vyšetření a počet žalob tak může výrazně vzrůst. Námořníci žalují TEPCO o 40 milionů dolarů pro každého a miliardový fond určený na budoucí medicinské výdaje pro členy osádky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7370

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2013