Lockerbie -- případ uzavřen?

23. 12. 2013 / Jan Mrskoš

čas čtení 5 minut

Ano, doposud se to tak zdálo. Vždyť zřícení letadla Pan Am 103 nad skotským městečkem Lockerbie před 25 lety, 21. prosince 1988, je vysvětleno a pachatel odpovědný za smrt 270 lidí byl usvědčen a odsouzen. (Nesčetněkrát jsme však v Britských listech, viz Související články, poukazovali na to, že Midžráhí je zřejmě nevinen, pozn. red.) Abdal Basat al-Midžrahí, bezpečnostní technik libyjských aerolinií, byl spolu s letištním manažerem té společnosti v Maltě po třech letech vyšetřování obviněn, že umístil kufřík s načasovanou výbušnou náloží do letadla KM180 směřující do Frankfurtu n/M, kde byl pak přeložen do letadla Pan Am letícího do New Yorku s mezipřístáním v Londýně. Po dalších letech soudních procedur Libye v roce 1999 vydala ty dva obviněné k soudu, který se konal na neutrální půdě v Holandsku. Ten soud pak v roce 2001 sice jednoho osvobodil, ale al-Midžrahí byl shledán vinen a odsouzen na doživotí (později změněno na 27 let) ve skotském vězení.

Obžaloba se opírala v podstatě jen o dva málo přesvědčivé důkazy: v blízkosti kufříku, o němž se předpokládalo, že obsahoval nálož Semtexu, se našel útržek chlapecké košile, jež byla zakoupena na Maltě. A podle svědectví majitele té prodejny byla ta košile prodána libyjskému muži, jenž byl podobný obviněnému al-Midžrahímu. A dále se našla deska plošných spojů od časového spinače bomby vyrobená ve Švýcarsku, jejíž určité množství bylo dodáno do Libye. al-Midžrahí svou vinu nikdy nedoznal a po dobu svého věznění provedl několik pokusů o opětné otevření svého případu, (m.j. i u Evropského soudu pro lidská práva), což bylo vždy zamítnuto.

Obhajoba al-Midžrahího tvrdila, že není vůbec prokázáno, že kufřík (ostatně bez spojitosti k nějakému cestujícímu) se dostal do letadla právě na maltském letišti. A poukazovala na fakt, že na letišti Heathrow, v dobu, kdy se tam letadlo Pan Am zdržovalo, bylo hlášeno poškození zámku prostorů, kde se překládal náklad. Že by tedy k umístění kufříku do letadla mohlo dojít právě tam a ne na Maltě. al-Midžrahí popřel, že by někdy ve zmíněné prodejně nakupoval, nakonec i datum jeho pobytu na Maltě nesouhlasilo s výpovědí majitele obchodu. A ten byl, podle některých pramenů, obdařen za své svědectví několika miliony dolarů. Zápis jeho svědectví v knize vyšetřovatelů byl pozměňován a dopisován, stránky přečíslovány. Nesrovnalosti byly shledány také později ve výpovědích ze švýcarské firmy vyrábějící ty plošné spoje. Zaměstnanec té firmy měl doznat, že ten díl prodal později osobě spojené s vyšetřováním atentátu Lockerbie.

Okolnosti dlouhotrvajícího vyšetřování a ještě delšího procesu byly předmětem mnoha dohadů a zasvěcených reportáží, dokonce i dokumentárních filmů. Všeobecná známost se však dostala pouze rozhodnutí soudu. Byly zde mnohé důvody uvěřit, že libyjský vůdce se mstí třeba za bombardování nařízené Reaganem v roce 1986, kdy zahynula jeho adoptivní dcera. A poslední pochybnosti o vině ze strany Libye byly vymazány, když se plukovník Kaddáfí rozhodl kompenzovat oběti z neštěstí Lockerbie velkou sumou peněz (2,7 miliardy dolarů). Podmínka tohoto odškodnění byla, že veškeré dosavadní sankce, uvalené od OSN na Libyi, budou zrušeny. A to bylo tedy splněno k oboustranné spokojenosti, tím se otevřela cesta k možné spolupráci s ostatními státy a i k návštěvám Libye na nejvyšší úrovni (např. Tony Blair několikrát). A zdá se, že Kaddáfí si později pomohl "vykompenzovat" odškodnění podobnou sumou, kterou si nechal vyplatit od EU (zprostředkované osobně francouzským prezidentem Sarkozym) za propuštění bulharských zdravotních sester a palestinského doktora, obviněných z vědomé infekce dětských pacientů virem HIV.

V roce 2009 byla světová veřejnost překvapena rozhodnutím skotského soudu propustit al-Midžrahího do Libye do domácího vězení, z důvodu jeho pokročilé rakoviny. Toto rozhodnutí se setkalo s nemalým rozhořčením hlavně ze strany USA, vždyť nejvíce obětí byly od nich. Málo ovšem je známo, že pozůstalí britských obětí se nikdy nespokojili s výsledkem soudu a několikrát se zasazovali o znovuotevření procesu. V tom jsou podporováni i skotskými vyšetřovateli, mnozí z nich se vyjadřují o hrubých chybách a úmyslných podvodech při vyšetřování. Jim Swire, otec dívky, která zahynula v letadle, dokonce navštívil al-Midžrahího v Libyi těsně před jeho úmrtím. A prohlásil, že je plně přesvědčen o jeho nevině.

V těchto dnech, při příležitosti vzpomínkových akcí 25. výročí leteckého neštěstí, bylo vydáno prohlášení vlád USA, Británie a Libye o vytvoření společného týmu na vyšetření tohoto neštěstí: "Chceme přivést ke spravedlnosti ty, kteří jsou zodpovědni za tento brutální teroristický čin, chceme porozumět, proč to bylo vykonáno. Jsme odhodláni plně spolupracovat, abychom odhalili všechna fakta tohoto případu."

0
Vytisknout
9560

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2013