Americké ministerstvo spravedlnosti vyplatilo dvěma klíčovým svědkům obžaloby proti al Megrahimu tři miliony dolarů

2. 10. 2009

Dva hlavní svědci při přelíčení, kdy byl odsouzen Libyjec Abdelbaset al-Megrahi za to, že údajně zosnoval atentát proti americkému letadlu, které v prosinci 1988 explodovalo nad Lockerbie, dostali od amerického ministerstva spravedlnosti celkem až 3 miliony dolarů odměny. Vyplývá to z právní dokumentace, zveřejněné v pátek.

Dokumentace byla součástí důkazů, které by býval al-Megrahi použil při odvolání proti svému věznění, kdyby ho na smrt nemocného před nedávnem skotská vláda nepropustila do Libye z humanitárních důvodů. Megrahi, který tvrdí, že je nevinen, zveřejnil tuto dokumentaci.

Z důkazů, které v pátek zveřejnili al Megrahiho právníci, vyplývá, že americké ministerstvo spravedlnosti bylo požádáno, aby vyplatilo 2 miliony dolarů Tonymu Gaucimu, maltézskému majiteli obchodu, který svědčil u soudu, že si v jeho obchodě al Megrahi koupil oděv, který byl posléze nalezen v kufru, v němž byla údajně umístěna v letadle bomba. Americké ministerstvo spravedlnosti bylo také požádáno, aby vyplatilo další 1 milion dolarů Gauciho bratru Paulovi, který u soudu nesvědčil, ale hrál čelnou úlohu při identifikaci oděvů a při "posilování rozhodnosti svého bratra". Americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že odměna může být zvýšena a že oba bratři mají také právo na americký program ochrany svědků.

Memorandum z r. 2007 potvrzuje, že oběma bratrům byly vyplaceny "velké finanční částky".

Jeden skotský inspektor v dokumentech tvrdí, že peníze byly bratrům vyplaceny až po uzavření případu, ale varuje, že kdyby to vyšlo najevo, vznikne ve veřejnosti dojem, že Anthony Gauci svědčil u soudu zkresleně za americké peníze.

Jenže z dokumentů vyplývá, že FBI sdělila skotské policii už r. 1989, že zamýšlí nabídnout Gaucimu "neomezené množství peněz" a 10 000 dolarů okamžitě. Gauci začal jednat se skotskou policií o americké odměně už v r. 1991.

Z důkazů také vyplývá, že Gauciho na Maltě navštívili skotští detektivové padesátkrát. Také důkazy zpochybňují tvrzení, že Megrahi koupil u Gauciho inkriminované oděvy dne 7. prosince 1988, jediný den, kdy byl na Maltě.

Ve 23 policejních výsleších poskytl Gauci rozporná svědectví ohledně toho, kdo si podle jeho mínění koupil ty oděvy, jak byl kupující starý, jak vypadal a kdy oděvy koupil. Podle expertů na identifikaci osob policie a prokuratura porušila předpisy o výsleších svědků, dávala jim návodné otázky a dovolila "neprofesionální" identifikaci skupin osob. Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti se k tomu a k dalším nesrovnalostem v případě odmítl vyjádřit, vzhledem k tomu, že se Megrahiho odvolání nekonalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Lockerbie -- případ uzavřen?

23.12. 2013 / Jan Mrskoš

Ano, doposud se to tak zdálo. Vždyť zřícení letadla Pan Am 103 nad skotským městečkem Lockerbie před 25 lety, 21. prosince 1988, je vysvětleno a pachatel odpovědný za smrt 270 lidí byl usvědčen a odsouzen. (Nesčetněkrát jsme však v Britských listech,...

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2009