"Všichni za jednoho": Francie, Německo a Polsko posílí obranné vazby

14. 2. 2024

čas čtení 6 minut
Vlády Polska, Francie a Německa slíbily, že z Evropy udělají bezpečnostní a obrannou mocnost s větší schopností podporovat Ukrajinu, protože rostou obavy, že by se bývalý americký prezident Donald Trump mohl vrátit do Bílého domu a umožnit Rusku rozšířit svou agresi na kontinentu.

Ministři zahraničí těchto tří zemí se sešli na pařížském předměstí La Celle-Saint-Cloud, aby jednali o Ukrajině a dalších otázkách. Diskutovali o oživení takzvaného Výmarského trojúhelníku, dlouho spícího regionálního uskupení, které bylo navrženo tak, aby podporovalo spolupráci mezi Francií, Německem a Polskem.

Polský premiér Donald Tusk, který se v pondělí setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži a německým kancléřem Olafem Scholzem v Berlíně, řekl, že chce "oživit" vztahy své země s klíčovými evropskými partnery.

"Neexistuje žádný důvod, proč bychom měli být tak jasně vojensky slabší než Rusko, a proto zvýšení výroby a zintenzivnění naší spolupráce jsou naprosto nespornými prioritami," řekl Tusk v argumentaci, aby se EU stala "vojenskou mocností" sama o sobě.

Bývalý šéf EU Tusk odkázal na klasickou knihu Alexandra Dumase "Tři mušketýři", když řekl, že Polsko je připraveno stát bok po boku s Francií, a zdůraznil, že filozofie, která je jádrem vztahů mezi Evropskou unií a NATO, je založena na principu "jeden za všechny, všichni za jednoho".

"Společně s Francií jsme připraveni bojovat za tuto bezpečnost" "celé Evropy", řekl po Macronově boku.

Diplomatický tlak přišel poté, co Trump o víkendu šokoval mnoho lidí v Evropě, když se zdálo, že vyzval Rusko k invazi proti kterémukoli členovi NATO, který neutrácí dost na svou vlastní obranu.

"Vy jste nezaplatili? Ty jsi delikvent?," vyprávěl Trump, jak to během svého prezidentství řekl neidentifikovanému členovi NATO. "Ne, já bych tě nechránil. Vlastně bych je povzbudil, aby si dělali, co sakra chtějí. Musíš zaplatit. Musíš platit účty."

"Nikdo si nemůže zahrávat... s bezpečností Evropy"

Slova republikánského favorita na předvolebním shromáždění byla obzvláště šokující pro země NATO v první linii, jako je Polsko, které zažilo německou i sovětskou okupaci během 2. světové války a později strávilo desetiletí pod sovětskou kontrolou. Panují tam velké obavy z probíhající války hned za východní hranicí Polska.

Scholz v Berlíně po boku Tuska Trumpovy komentáře odsoudil.

"Příslib ochrany NATO je neomezený - 'všichni za jednoho a jeden za všechny'," řekl Scholz, aniž by bývalého prezidenta jmenoval. "A dovolte mi, abych z aktuálních důvodů jasně řekl: Jakákoli relativizace záruky podpory NATO je nezodpovědná a nebezpečná a je pouze v zájmu Ruska."

"Nikdo si nemůže zahrávat s evropskou bezpečností, nebo z ní dělat předmět `vyjednávání`," dodal kancléř.

V pondělí Scholz slavnostně otevřel novou muniční továrnu, čímž zdůraznil úsilí Evropy o zvýšení výroby zbraní.

Tusk také vyzval evropské národy, aby více investovaly do vojenských projektů, aby "co nejrychleji dosáhly... v příštích zhruba deseti měsících mnohem větší kapacity protivzdušné obrany, mnohem větší výrobní kapacity, pokud jde o munici".

Na otázku ohledně Trumpových poznámek Tusk řekl, že "by měly působit jako studená sprcha pro všechny, kteří nadále podceňují tuto stále reálnější hrozbu, které Evropa čelí".

Macron, který hovořil po boku Tuska v Paříži, řekl, že vůle Evropy "dále dodávat a uspokojovat ukrajinské potřeby je klíčová" poté, co lídři 27 členských zemí EU uzavřeli dohodu o poskytnutí 50 miliard eur Ukrajině na podporu její válkou zpustošené ekonomiky.

To "nám umožní udělat z Evropy bezpečnostní a obrannou mocnost, která bude jak komplementární k NATO, tak pilířem Severoatlantické aliance," řekl Macron.

Putinovi "nesmí být dovoleno, aby tuto válku vyhrál"

Trumpovy poznámky vyvolaly obavy, že pokud bude znovu zvolen, mohl by povzbudit Rusko k útokům na další země kromě Ukrajiny. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vydal v neděli prohlášení, v němž uvedl, že Trumpovy poznámky vystavují americké vojáky a jejich spojence většímu riziku.

NATO nevyžaduje, aby jeho 31 členů platilo účty, ale očekává se od nich, že budou investovat určité procento svých vlastních rozpočtů – ideálně 2 % svého hrubého domácího produktu – do obrany.

Některé země, například Polsko, tento cíl již dávno splňují. Ostatní evropské země zvýšily své vojenské výdaje poté, co Rusko před téměř dvěma lety napadlo Ukrajinu.

Německo, s poválečnou politickou kulturou vojenské opatrnosti, bylo během svého prezidentství častým terčem Trumpova hněvu za to, že nedosáhlo 2 % cíle, ale Berlín oznámil plány na zvýšení vojenských výdajů po totální invazi na Ukrajinu a plánuje dosáhnout benchmarku v letošním roce.

Francouzský vojenský rozpočet v posledních letech rostl a dosáhl úrovně asi 2 % HDP.

Tusk se v prosinci vrátil k moci jako premiér své středoevropské země po osmi letech vlády národně konzervativní vlády, která často zaujímala nepřátelský postoj vůči evropským spojencům, zejména Německu. V důsledku toho se vliv Varšavy v Evropě zmenšil.

Výmarský trojúhelník vznikl v roce 1991, kdy se Polsko vymaňovalo z desetiletí komunismu, jako platforma pro politickou spolupráci mezi třemi národy.

Polský ministr zahraničí Radek Sikorski v pondělí poznamenal, že on a jeho francouzský a německý protějšek "se setkávají v dramatickém, ale také slavnostním okamžiku". Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi "nesmí být dovoleno, aby tuto válku vyhrál. Musíme splnit své závazky vůči Ukrajině."

Francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné řekl, že "každá minuta se počítá, aby se Evropané připravili na šok ze scénáře, který dobře popsal Donald Trump".

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
1281

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2024