Konflikt mezi Hamásem a Izraelem: Na silnici v Gaze leží mrtvoly civilistů, rodin, žen a dětí

3. 11. 2023

čas čtení 17 minut
"Naše děti trpí, nechápou, proč jsme se stěhovali, proč po nás Izrael střílí."

- Vysoce postavený poradce izraelské vlády prohlásil, že nemocnice al-Šifa - velká nemocnice v Gaze - je "legitimním cílem" izraelských sil.

Mark Regev, bývalý izraelský velvyslanec v Londýně a v současnosti poradce premiéra Benjamina Netanjahua, řekl televizi Channel 4, že Izrael se domnívá, že Hamás "zřídil své velení a kontrolu" pod nemocnicí.

Regev hovořil poté, co izraelské síly zaútočily na sanitku v nemocnici al-Šifa, o níž tvrdily, že "byla identifikována silami jako používaná teroristickou buňkou Hamásu".

Gazské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že Izrael se zaměřil na "konvoj převážející zraněné osoby v sanitních vozidlech", který opouštěl nemocnici al-Šifa ve městě Gaza. Uvedlo, že při útoku zahynulo 15 lidí a 60 dalších bylo zraněno.

I kdyby Hamás používal sanitku k páchání škodlivých činů, nemusel být izraelský útok nutně legitimní podle válečného práva, řekl listu Washington Post Brian Finucane, hlavní poradce amerického programu v International Crisis Group.

"Vzhledem ke zjevným civilním škodám způsobeným úderem v sousedství nemocnice al-Šifa vyvolává tento útok vážné otázky ohledně dodržování válečného práva, mimo jiné ohledně toho, jak izraelská armáda posuzuje nadměrné škody způsobené civilistům při úderech na cíle, které považují za zákonné."

- Agentura Reuters ověřila video, na kterém jsou vidět mrtvá těla na silnici jižně od města Gazy, které je v současné době ve smrtícím izraelském obležení


 
Zpráva agentury Reuters, která je uvedena níže, následuje po izraelském varování civilistům na severu Gazy, aby se vystěhovali do jižní části pásma. Navzdory izraelským příkazům k evakuaci, které organizace Human Rights Watch označila za "alarmující", bylo minulý měsíc na údajných "bezpečných trasách" určených Izraelem zabito 70 lidí - většinou žen a dětí. Po bombardování "bezpečných tras" civilisté v Gaze uvedli, že se bojí opustit své domovy.




Video z Gazy sdílené na sociálních sítích a ověřené agenturou Reuters v pátek ukázalo těla nejméně sedmi lidí ležících zřejmě mrtvých na silnici vedoucí jižně od města Gazy, které je v současné době v obležení izraelských sil.



Agentura Reuters zjistila, že video bylo pořízeno na pobřežní silnici al-Rašíd mezi městem Gaza a Vádí Gaza. Agentura Reuters nemohla bezprostředně ověřit datum, kdy bylo natočeno, ale ověřila si, že před pátkem nekolovalo po sociálních sítích. Agentura Reuters nemohla ověřit totožnost osoby, která video natočila, ani totožnost zobrazených osob.

Izraelská armáda na žádost agentury Reuters o komentář k videu okamžitě nereagovala.

Na videu jsou vidět trosky a mnoho osobních věcí rozházených kolem lidí, mezi nimiž bylo nejméně jedno dítě. Na silnici byly vidět krvavé skvrny.

Pořídil ho muž nebo chlapec jedoucí na kole po silnici a kolem místa činu, který při průjezdu na kole mluvil a začal plakat. V jednu chvíli bylo vidět další osobu jedoucí na kole za ním.

"Bože, dítě. Bože, ženy. Bože, ta dívka. Bože, prosím, ochraňuj naše lidi. Prosím, podívej se," je slyšet, jak cyklista říká arabsky.

- Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS)   obvinila izraelské síly z leteckého útoku na skupinu sanitních vozidel, z nichž jedno patřilo PRCS.


Mluvčí PRCS Mohamed Abu Musbah řekl televizi Al-Džazíra, že vchod do nemocnice al-Šifa je "extrémně přeplněný". Přední dvůr poblíž vchodu do nemocnice je j "plný civilistů".

Zpravodajské stanici řekl, že řidič sanitky a zaměstnanec PRCS, který doprovázel zraněné, "přežili", ale jeden z nich utrpěl zranění střepinami v noze.

Spolu s nimi byla ve vozidle pacientka, která je nyní ve "vážném stavu a byla převezena zpět do nemocnice al-Šifa", dodal.

- Šéf WHO je "naprosto šokován" zprávami o útocích na sanitky v blízkosti nemocnice al-Šifa

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedl, že je "naprosto šokován" zprávami o útocích na sanitky evakuující pacienty v blízkosti nemocnice al-Šifa v Gaze.

Tedros Adhanom Ghebreyesus ve svém příspěvku na sociálních sítích vyzval, že "pacienti, zdravotničtí pracovníci, zařízení a sanitky musí být vždy chráněni. Vždy". Znovu vyzval k příměří.

- Vláda Hamásu v Gaze uvedla, že izraelské síly se zaměřily na "konvoj sanitek, který převážel zraněné" z města Gazy směrem k Rafáhu na jihu. Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že "několik občanů bylo zabito a desítky zraněny" při izraelském úderu na vchod do největší nemocnice v Gaze al-Šifa.

- Izraelská armáda potvrdila nálet na sanitku v Gaze. Vozidlo podle ní používalo hnutí Hamas

Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že provedly nálet na sanitku v severním pásmu Gazy, "která byla jednotkami identifikována jako používaná teroristickou buňkou Hamásu".

Mluvčí IDF uvedl, že při úderu bylo zabito "několik" bojovníků Hamásu a že "podrobnější informace" byly sděleny spojencům.

    Máme informace, které dokazují, že metodou činnosti Hamásu je převoz teroristických operativců a zbraní v sanitních vozech.

IDF dodaly: "Zdůrazňujeme, že tato oblast je bojovou zónou. Civilisté v oblasti jsou opakovaně vyzýváni, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti evakuovali na jih.

- Francie reagovala na izraelský útok na Francouzský kulturní institut v Gaze s "údivem" a "nepochopením".

"Dnes jsme zveřejnili, že Francouzský kulturní institut v Gaze byl před několika dny zasažen způsobem, který vyvolal údiv, nepochopení a který vedl Francii k tomu, že vyzvala izraelské úřady k podání vysvětlení," uvedla v pátek francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonna, informuje agentura France-Presse.

"[Snažíme se] pochopit, jak se francouzský kulturní institut může stát terčem izraelského úderu. Vedeme proto dialog s našimi izraelskými partnery na různých úrovních," dodala.

Dále uvedla, že Izrael má právo se bránit, ale musí také dodržovat mezinárodní humanitární právo.

"To znamená chránit civilní obyvatelstvo a přijmout konkrétní opatření na ochranu civilního obyvatelstva," řekla a dodala, že chráněni musí být také pracovníci OSN a médií.

- Světová zdravotnická organizace, Agentura OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky na Blízkém východě, Populační fond OSN a Unicef vydaly společné prohlášení k tíživé situaci, které čelí ženy a novorozenci v Gaze uprostřed izraelského smrtícího obléhání.

Organizace uvedly:

    Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo k 3. listopadu v pásmu Gazy zabito 2 326 žen a 3 760 dětí, což představuje 67 % všech obětí, a další tisíce byly zraněny. To znamená, že každý den je zabito nebo zraněno 420 dětí, z nichž některým je jen několik měsíců ...

    V Gaze žije odhadem 50 000 těhotných žen, přičemž každý den jich porodí více než 180. U patnácti procent z nich se pravděpodobně vyskytnou komplikace spojené s těhotenstvím nebo porodem a budou potřebovat další lékařskou péči ...

    Vzhledem k uzavření 14 nemocnic a 45 center primární zdravotní péče musí některé ženy rodit v přístřešcích, ve svých domovech, na ulicích uprostřed trosek nebo v přetížených zdravotnických zařízeních, kde se zhoršují hygienické podmínky a roste riziko infekce a zdravotních komplikací ...

    Životy novorozenců také visí na vlásku. Pokud nemocnicím dojdou pohonné hmoty, budou ohroženy životy přibližně 130 předčasně narozených dětí, které jsou závislé na službách novorozenecké a intenzivní péče, protože inkubátory a další lékařské vybavení přestanou fungovat.

- Agentura OSN pro palestinské uprchlíky je "prakticky mimo provoz", říká šéf humanitární organizace OSN

Šéf humanitární organizace OSN Martin Griffiths prohlásil, že to, co jsme viděli v posledních 26 dnech konfliktu v Izraeli a na okupovaných palestinských územích, "není nic jiného než ... zkáza našeho kolektivního svědomí".

V pátečním brífinku pro členské státy OSN v New Yorku Griffiths připomněl, že od 7. října bylo zabito 1 400 Izraelců a téměř 9 000 Palestinců. Skutečný počet bude znám až po vyklizení trosek z Gazy, uvedl.

Uvedl, že agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), která v pásmu Gazy poskytuje humanitární prostředky, je "prakticky mimo provoz".


Vzdal hold nejméně 72 zaměstnancům UNRWA, kteří byli od 7. října v pásmu Gazy zabiti.


- UNRWA prohlásila, že "nemůže poskytnout bezpečí" 600 000 lidí v Gaze, kteří se "ukrývají pod vlajkou OSN".

Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) varovala statisíce Palestinců, kteří se ukrývají v zařízeních OSN v Gaze, že jim nemůže zajistit bezpečí.

Konflikt "zasáhl" více než 50 zařízení OSN, včetně "pěti přímých zásahů", uvedl Thomas White, ředitel pro záležitosti UNRWA, z její logistické základny v Rafáhu.

V Gaze je nyní vysídleno více než 1,5 milionu lidí a téměř 600 000 se jich tísní v přístřešcích provozovaných agenturou OSN.

Přestože se lidé ukrývají pod vlajkou OSN a hledají ochranu podle mezinárodního humanitárního práva, "ve skutečnosti jim nemůžeme poskytnout bezpečí ani pod vlajkou OSN", řekl White.

Uvedl, že v útulcích OSN zemřelo 38 lidí a že se obává, že "toto číslo ještě výrazně vzroste". Dodal: "V současné době je tento počet vyšší než v předchozích letech:

    Řekněme si to zcela jasně, v Gaze nyní není žádné bezpečné místo.

Podle agentury UNRWA bylo od 7. října v pásmu Gazy zabito nejméně 72 zaměstnanců. Jedná se o nejvyšší počet humanitárních pracovníků OSN zabitých v konfliktu za tak krátkou dobu, uvedla agentura.


- Levicoví demokraté v Kongresu se odvolávají na přelomový zákon zakazující pomoc bezpečnostním složkám vlád, které jsou považovány za viníky porušování lidských práv
. Chtějí tak zablokovat program Bidenovy administrativy na mimořádnou vojenskou pomoc Izraeli.

Členové progresivního křídla Demokratické strany tvrdí, že balík ve výši 14,3 miliardy dolarů, který Bílý dům přislíbil po útoku Hamásu ze 7. října, při němž zahynulo více než 1 400 Izraelců, porušuje Leahyho zákon, protože odvetný útok Izraele na Gazu v drtivé většině poškodil civilisty. Podle ministerstva zdravotnictví Gazy, které řídí Hamás, bylo v Gaze dosud zabito přibližně 9 000 lidí, mezi nimi 3 700 dětí.

Zákon, jehož autorem je bývalý demokratický senátor Patrick Leahy a který byl přijat v roce 1997, zakazuje ministerstvům obrany a zahraničí USA poskytovat bezpečnostní pomoc zahraničním vládám, které čelí věrohodným obviněním z porušování práv. Zákon byl původně navržen tak, aby se vztahoval pouze na pomoc v oblasti narkotik, ale později byl rozšířen a pozměňovací návrhy se týkaly pomoci z rozpočtu ministerstva zahraničí i Pentagonu.

Zastánci uplatnění zákona na Izrael poukazují na rostoucí počet obětí v Gaze v důsledku vojenských úderů na toto území, na vysídlení více než milionu lidí z jejich domovů a na prudce rostoucí humanitární krizi poté, co izraelské úřady přerušily dodávky vody, potravin, paliva a elektřiny.

"Jsem velmi znepokojen tím, že dolary našich daňových poplatníků mohou být použity na porušování lidských práv," uvedl kongresman Andre Carson z Indiany v e-mailu zaslaném deníku Guardian, v němž obvinil Izrael z "válečných zločinů" a zmínil smrtící bombardování uprchlického tábora Džabalíja z tohoto týdne a údajné použití bílého fosforu Izraelskými obrannými silami (IDF).

- Šéf Hizballáhu varoval, že probíhající válka mezi Izraelem a Hamásem by se mohla stát regionálním konfliktem.

- Dvě ženy zachycené na propalestinském pochodu v Londýně s fotografiemi paraglidistů byly obviněny z teroristických trestných činů.


K incidentu došlo 14. října ve Whitehallu během pochodu po útoku na Izrael ze 7. října, kdy bojovníci Hamásu použili k překročení hranice mezi Gazou a Izraelem paraglidery.

Korunní prokuratura uvedla, že 29letá Heba Alhayey a 26letá Pauline Ankunda byly obviněny "z jednoho případu nošení nebo vystavování předmětu, konkrétně obrázku zobrazujícího paraglider, který měl v sobotu 14. října 2023 vzbudit důvodné podezření, že jsou příznivkyněmi zakázané organizace, konkrétně Hamásu".

Po zveřejnění svých fotografií se obě ženy minulý týden samy přihlásily na londýnské policejní stanici. Maximální trest za tento trestný čin, pokud se prokáže, je šest měsíců odnětí svobody. Obě ženy byly propuštěny na kauci, aby se 10. listopadu dostavily k westminsterskému soudu.
 
- Ve čtvrtek izraelský bezpečnostní kabinet v prohlášení uvedl, že země "přerušuje veškeré kontakty s Gazou".

V prohlášení se uvádí: "Z Gazy už nebudou přicházet žádní palestinští pracovníci."

Před tímto měsícem mělo 18 500 ženatých mužů starších 25 let povolení izraelských úřadů ke vstupu do země, většinou za účelem práce v zemědělství a na stavbách, což bylo součástí izraelské politiky, jejímž cílem bylo zmírnit drtivou chudobu v Gaze a vytvořit ekonomické zázemí.

Neznámý počet těchto pracovníků byl ve dnech po 7. říjnu zadržen při raziích po celém Izraeli a uvězněn na základě zásady administrativní vazby, která umožňuje zatčení podezřelých osob bez obvinění nebo přístupu k důkazům proti nim s odůvodněním, že by v budoucnu mohly porušit zákon.

Mnozí z nich tvrdí, že byli v posledních týdnech ve vojenských věznicích mučeni nebo s nimi bylo jinak špatně zacházeno. Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že mu byl opakovaně odepřen přístup k zatčeným pracovníkům, kteří byli zadržováni jako "nepřátelští nebojovníci".

Izraelské obranné síly (IDF) na žádost deníku Guardian o komentář k zatčení nebo obvinění ze špatného zacházení bezprostředně neodpověděly.

Tisíce palestinských dělníků z Gazy, kteří uvízli v Izraeli, když minulý měsíc vypukla válka, byly po vyhoštění izraelskou vládou deportovány zpět do válkou zničeného pásma.

Reportér v Rafáhu na jižním okraji pásma viděl v pátek ráno přes přechod Kerem Šalom pro obchodní zboží vstupovat na území nepřetržitý proud mužů všech věkových kategorií bez telefonů, peněz a průkazů totožnosti, kteří prošli asi 2 km od izraelské strany hranice. Nezávislá egyptská zpravodajská stanice Mada Masr uvedla, že přes kontrolní stanoviště, které kontrolují Izrael a Egypt, bylo vráceno zpět asi 3 200 lidí.

Úřad OSN pro lidská práva uvedl, že je vyhoštěním "hluboce znepokojen". "Jsou posíláni zpět, nevíme přesně kam, [a zda] mají vůbec kam jít," uvedla jeho mluvčí Elizabeth Throssellová na tiskové konferenci v Ženevě. Podle ní se jedná o neuvěřitelně nebezpečnou situaci

- Půl milionu civilistů je v severní Gaze uvězněno v "obležení ",  varauje Oxfam

Organizace Oxfam uvedla, že má "vážné obavy" o životy přibližně 500 000 Palestinců, kteří jsou v současné době uvězněni v "obležení v obležení" na severu Gazy.

V pátečním prohlášení charitativní organizace uvedla, že izraelské síly "téměř úplně sevřely město Gaza a severní oblast a fakticky rozdělily enklávu na dvě poloviny od hraniční zdi až k moři".

Obvinila Izrael z kolektivního trestání civilistů v Gaze a z porušování mezinárodního humanitárního práva tím, že připravuje lidi o potraviny, vodu, palivo, léky a další pomoc. Varovala před "rizikem dalších krutých ztrát na životech civilistů v severní Gaze".

Humanitární pomoc je podle ní na severu Gazy "prakticky nemožná". Jeden z humanitárních pracovníků Oxfamu v severní Gaze, Alhasan Swairjo, organizaci řekl:

    O zdroje se dělíme s dalšími deseti rodinami. Trhy jsou téměř prázdné. V celém městě nejsou žádné čerstvé potraviny. Jsme závislí na potravinách v konzervách. Trhy s chlebem jsou bez elektřiny a mají jen omezené množství paliva - jeden den, dva dny, pět dní - nevíme... Naše děti trpí, nechápou, proč jsme se stěhovali, proč po nás Izrael střílí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3193

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2023