Krásný nový svět: Strategie odstrašování už nefungují

3. 11. 2023

čas čtení 1 minuta
Nikdo neví, kdy, jak a jak skončí války Ruska a Ukrajiny a Hamásu a Izraele, nikdo ani nedokáže pochopit, zda skončí, nebo přerostou ve světovou válku. Z obou konfliktů však lze již vyvodit jeden zásadní závěr. Tento závěr je zklamáním a je nebezpečný, píše Boris Pastuchov.

Strategie odstrašování již nefungují.

Od konce 2, světové války a od vynálezu jaderných zbraní se lidstvo spoléhá na strategie odstrašování. Nepřítel nezaútočí, protože ví, že bude definitivně zničen. A v měsících před ruským útokem USA a Západ používaly právě tento argument všemi možnými způsoby: Neútočte na Ukrajinu, reakce pro vás bude příliš drahá. Nefungovalo to, ale v té době se mohlo zdát, že Rusko si prostě nemyslí, že potenciální reakce je dostatečně drahá.

Izraelská strategie v pásmu Gazy byla stejná, ale mnohem zásadnější: Neútočte na nás, nebo vás zaručeně zničíme. Ale Hamás stejně zaútočil.

Stejně jako před 1. světovou válkou, kdy generální štáby evropských zemí náhle dospěly k šílenému závěru, že s novými zbraněmi získává útočník výhodu, "hráči" po celém světě jeden po druhém sázejí na útok v rozporu se zavedeným mechanismem odstrašení.

Zatím to vidíme v řadě lokálních (ano, válka mezi Ruskem a Ukrajinou je lokální) konfliktech. Ale celý světový řád, který se náhle ukázal jako křehký, je postaven na stejném systému odstrašování.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4149

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2023