Zalužnyj: Válka se posouvá do nové fáze. Ukrajina potřebuje technologie

3. 11. 2023

čas čtení 5 minut
Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny, se domnívá, že válka s Ruskem se posouvá do nové fáze: "poziční" boj se statickými a vyčerpávajícími bitvami. Abyste ji vyhráli, potřebujete špičkovou technologii.

Vrchní velitel varuje, že taková válka je pro Rusko výhodná, protože mu dává příležitost k zotavení.

V takové situaci potřebují ozbrojené síly Ukrajiny klíčové vojenské schopnosti a technologie. Nejdůležitější z nich je letectvo. Ovládání oblohy je nezbytné pro rozsáhlé pozemní operace. To zahrnuje jak pilotovaná letadla, tak drony.

Zalužnyj poznamenal, že Rusko si v současné době udržuje značnou výhodu nad Ukrajinou na obloze, což ukrajinským jednotkám ztěžuje postup vpřed.

Druhou prioritou Ukrajiny je elektronický boj. "Elektronický boj je klíčem k vítězství ve válce proti dronům," zdůrazňuje generál.

Podle něj Rusko za poslední desetiletí modernizovalo své síly elektronického boje, vytvořilo novou větev armády a vyvinulo 60 nových typů takové techniky. A Ruská federace je nyní v tomto ohledu silnější než Ukrajina.

Zalužnyj říká, že ačkoli Ukrajina vytvořila mnoho vlastních elektronických obranných systémů, potřebuje také širší přístup k elektronickému zpravodajství od svých spojenců.

Třetím úkolem je boj proti bateriím, tedy ničení nepřátelského dělostřelectva. V této válce tvoří dělostřelectvo, rakety a raketová palba 60-80 % všech vojenských úkolů. Když Ukrajina loni poprvé obdržela západní zbraně, byla docela úspěšná v detekci a zasažení ruského dělostřelectva. Účinnost těchto zbraní se však prudce snížila v důsledku zdokonalování ruského vybavení pro elektronický boj.

Zlepšila se také ruská protibateriová palba, dodává Zalužnyj. To je z velké části způsobeno používáním loitering munition Lancet, která pracuje ve spojení s průzkumnými drony, a zvýšenou výrobou přesně naváděných projektilů, které mohou být naváděny pozemními pozorovateli.

Podle něj se Ukrajině zatím daří dosahovat parity s Ruskem díky přesnější palebné síle, i když v menším počtu. Ale nemůže to trvat dlouho. "A potřebujeme, aby nám naši partneři poslali lepší dělostřeleckou průzkumnou techniku, která dokáže lokalizovat ruská děla," říká vrchní velitel.

Čtvrtou potřebou jsou technologie pro minové výbušniny. Západní dodávky nestačily vzhledem k rozsahu ruských minových polí, která se na některých místech táhnou až 20 kilometrů. Když ukrajinské jednotky vyčistí nepřátelská minová pole, Rusko je rychle obnoví odpálením nových min z dálky.

Ukrajina potřebuje radarové senzory, které detekují miny v zemi, a systémy kouřové clony, aby skryly aktivity ženistů. Obranné síly mohou také použít proudové motory z vyřazených letadel, vodní děla nebo kazetovou munici k překonání minových polí, aniž by kopaly do země. Kromě toho pomohou nové typy tunelových rypadel.

Pátou a poslední prioritou je vytvoření záloh. Ukrajina má omezené možnosti cvičit zálohy na vlastním území. Nemůžeme snadno střídat vojáky na frontě. Rusko navíc může udeřit na výcviková střediska. Existují také mezery v ukrajinské legislativě, které občanům umožňují vyhýbat se svým povinnostem.

Podle Zalužného se Ukrajina snaží tyto problémy řešit. Zavádí se jednotný registr osob povinných k výkonu vojenské služby a plánuje se také rozšíření kategorie občanů, kteří mohou být odvedeni. Kromě toho se zavádí "bojový výcvik", který spočívá ve vysílání nedávno mobilizovaných a vycvičených vojáků ke zkušeným frontovým jednotkám k výcviku.

"Rusko by se nemělo podceňovat. Utrpělo těžké ztráty a spotřebovalo spoustu munice. Bude však mít výhodu ve zbraních, vybavení, raketách a munici po dlouhou dobu. Jeho obranný průmysl zvyšuje výrobu navzdory bezprecedentním sankcím. Naši partneři v NATO také dramaticky zvyšují své výrobní kapacity. Trvá to však nejméně rok a v některých případech, jako jsou letadla a systémy řízení a velení, dva roky.

Poziční válka je dlouhodobá válka, která s sebou nese obrovská rizika pro ukrajinské ozbrojené síly a stát. Pokud se chce Ukrajina z této pasti vymanit, budeme potřebovat všechny tyto věci: Leteckou převahu, výrazně lepší schopnosti elektronického boje a protibaterijní palby, nové technologie proti minám a schopnost mobilizovat a vycvičit více záloh. Musíme se také zaměřit na moderní velení a řízení – abychom si mohli efektivněji představit bojiště než Rusko a rychleji se rozhodovat – a na zefektivnění naší logistiky a zároveň podkopat ruskou logistiku raketami dlouhého doletu. Nové, inovativní přístupy mohou tuto poziční válku proměnit ve válku manévrovou."

Celý článek v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
2787

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2023