Tisíce lidí byly evakuovány kvůli vedru, které způsobilo požáry v Evropě a severní Africe

15. 7. 2022

čas čtení 6 minut
 

Portugalsko vyhlásilo "stav ohrožení", s požáry bojují také Francie, Španělsko a Maroko, zatímco Čínu zasáhla rekordní vedra
 

Tisíce lidí v Portugalsku, Španělsku, Francii a Maroku byly evakuovány ze svých domovů. Hasiči bojují s lesními požáry způsobenými vlnou veder, která tento týden přinesla do některých částí Evropy a severní Afriky extrémní teploty přesahující 45C.

Od začátku požárů v Portugalsku minulý týden zemřel jeden člověk a nejméně 135 lidí utrpělo převážně lehká zranění. Od neděle platí "stav ohrožení" a podle Úřadu civilní ochrany země bylo ze svých domovů evakuováno asi 800 lidí.

Do čtvrtka bylo v Portugalsku registrováno 28 aktivních požárů a na místě zasahovalo více než 2 000 hasičů.

 
Portugalský Institut pro moře a atmosféru (IPMA) uvedl, že 13 regionů dosáhlo ve středu nebývalých teplot, přičemž v centrálním městě Lousã byla zaznamenána teplota 46,3 °C.

"Tato situace není příliš normální a je vážná ve všech ohledech," řekla portugalskému tisku meteoroložka IPMA Patrícia Gomesová.

Pedro Pimpão, starosta obce Pombal ve středním Portugalsku, řekl, že situace je "neuvěřitelně vážná", a dodal: "Hoří nám domy, lidé jsou zranění - hasiči i civilisté - a jeden z našich obyvatel skončil s padesátiprocentními popáleninami."

Řekl, že mnoho vesnic v oblasti bylo zcela izolováno, což znamená, že obyvatelé museli bojovat o záchranu svých domů, dokud nedorazili hasiči.

Požár, který byl pro region nebývalých rozměrů, se od té doby podařilo dostat pod kontrolu, ale v oblasti stále platí nejvyšší stupeň pohotovosti.

Pokračující požáry přicházejí pět let po ničivém požáru v centrální obci Pedrógão Grande, při kterém zahynulo 66 lidí a stovky byly zraněny a který zpustošil 30 000 hektarů lesa.

Během čtvrteční návštěvy zraněných hasičů v Lisabonu portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa zdůraznil, že v posledních letech došlo k výraznému zlepšení požární prevence.
 
Další stovky lidí byly v pátek evakuovány ze svých domovů v jihozápadní Francii, kde se požáry vymkly kontrole.
 
Od úterý bojuje více než 1 000 hasičů za podpory devíti letadel s vodními bombardéry se dvěma požáry, které rozdmýchává spalující horko, dusno a silný vítr.

Úřady v departementu Gironde, kde požáry stále zuří, označily situaci za "nepříznivou".

Jeden ze dvou požárů v departementu Gironde vypukl v okolí města Landiras jižně od Bordeaux, kde shořelo 4 200 hektarů, silnice byly uzavřeny a téměř 1 000 obyvatel bylo evakuováno.

Druhý požár, který již spálil 3 100 hektarů, se rozhořel na pobřeží Atlantiku poblíž "Dune du Pilat" - nejvyšší písečné duny v Evropě - v oblasti Arcachonského zálivu, nad nímž byla k nebi vidět stoupat těžká oblaka tmavého dýmu.

Ve středu bylo z okolních kempů evakuováno asi 6 000 lidí a ve čtvrtek brzy ráno dalších 4 000 lidí.

Na mnoha místech Španělska byly vyrovnány nebo překonány teplotní rekordy, ve čtvrtek ve městě Ourense na severozápadě země rtuť teploměru poprvé dosáhla 44,1 stupně Celsia. Teploty v některých částech Extremadury, kde hasiči bojují s požárem, který zachvátil více než 4 000 hektarů půdy, dosáhly ve čtvrtek 45C.
 
V pátek vypukl další požár v národním parku Monfragüe v Extremaduře, který je známý svou biologickou rozmanitostí a ptačí faunou.


Cayetano Torres, mluvčí španělského meteorologického úřadu Aemet, uvedl, že vlna veder - zatím druhá španělská letní vlna - sice skončí v pondělí, ale nemusí být poslední v tomto roce.

Upozornil, že v roce 2021 byly dvě vlny veder, v letech 2020 a 2019 tři, v roce 2018 jedna, v roce 2017 pět a v roce 2016 čtyři.

"Nemůžeme učinit přesvědčivý závěr, ale klimatologická analýza teplotních trendů ukazuje, že vysoké letní teploty začínají dříve a jsou stále intenzivnější," řekl Torres. "Je zde také patrná mírná tendence k delšímu trvání vln veder."

Uvedl také, že rostoucí teploty způsobené globálním oteplováním již způsobují změny počasí a mění geografii některých částí Španělska.

"Víme, že se něco mění: teplotní grafy ukazují, že každý rok je teplejší než ten předchozí," řekl. "To je jasný trend a způsobuje to rozšiřování pouští. Dá se říci, že Almería je prodloužením Sahary, která postupuje podél jihovýchodu."

Maročtí hasiči, vojáci, policisté a pracovníci civilní obrany bojují s nejméně čtyřmi požáry, které zachvátily lesy na severu země.

Podle prvních zpráv shořelo od středečního večera v Larache a Ouezzane nejméně 1 000 hektarů lesa.

Zemi, která se potýká s intenzivním suchem, v posledních dnech zasáhly prudce rostoucí teploty blížící se 45 °C.

Obyvatelé se chrání deštníky před sluncem v čínské Šanghaji.

Extrémní vedra tento týden zachvátila také velkou část Číny a postihla více než 900 milionů lidí.

Dopady vysokých teplot se dostaly na titulní stránky celostátních médií a úřady varovaly starší občany před nebezpečím, které jim takové podmínky hrozí.

Ve čtvrtek Šanghaj, nejlidnatější město v zemi, již potřetí v tomto létě vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti, protože vysoké teploty opakovaně překonávaly rekordy. Ve čtvrtek odpoledne se teploty vyšplhaly na 40,6 °C, ale nedosáhly středečních 40,9 °C, které vyrovnaly předchozí rekord z roku 2017. Páteční dešťová přeháňka však přinesla obyvatelům Šanghaje úlevu.

Do čtvrtka město vydalo již tři červené výstrahy v krátkém časovém rozpětí pěti dnů. Meteorologové uvedli, že tyto výstrahy jsou poměrně vzácným jevem, od roku 1873, kdy se začaly vést záznamy, jich bylo vydáno pouze 17.

V Anglii se začátkem týdnem očekávají teploty kolem 40 stupňů Celsia. "Zatáhněte záclony, nechoďte ven a nepijte alkohol a kávu," doporučují tamější zdravotnické úřady. "Pijte hodně vody."

0
Vytisknout
5139

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2022