Lidem starším 50 let v Anglii bude na podzim nabídnuta čtvrtá posilovací injekce proti covidu a očkování proti chřipce

15. 7. 2022

čas čtení 4 minuty
 
Čtvrtá posilovací dávka injekcí proti covidu  bude k dispozici také zaměstnancům a obyvatelům domovů pro seniory, pracovníkům v první linii zdravotní a sociální péče, pečovatelům o dospělé, kontaktům v domácnostech lidí s oslabeným imunitním systémem a osobám v klinickém riziku, včetně těhotných žen.

Tento krok navazuje na konečné doporučení britského Spojeného o výboru pro očkování a imunizaci a významně rozšiřuje okruh osob, u nichž Výbor původně navrhoval, že by měly mít nárok na podzimní posilovací očkování, které bylo uvedeno v jeho květnovém prozatímním doporučení.

 
Výbor se rozhodl rozšířit nabídku vakcín po přezkoumání rychlého šíření subvariant BA.4 a BA.5 omikronu , které jsou příčinou současné vlny infekcí ve Velké Británii. Podle poradců je  rovněž výhodné sladit očkování posilovací dávkou proti covidu s každoročním  očkováním proti chřipce.


Nabídka podzimní vakcíny proti chřipce se vztahuje pouze na Anglii, ale doporučení Výboru týkající se posilovacích vakcín proti covidu platí pro celou Velkou Británii. Je na decentralizovaných správních orgánech ve Walesu, ve Skotsku a v Severním Irsku, aby se rozhodly, zda toto doporučení přijmou, stejně jako to udělala Anglie.

Velkou Británii zasáhly v posledních sedmi měsících tři vlny covidu, které zvýšily počet nakažených na rekordní úroveň. První vlna, poháněná původní variantou omikron BA.1, vyvrcholila v lednu.

Poté přišla další vlna poháněná subvariantou BA.2. V březnu, kdy dosáhla vrcholu, byl v Anglii nakažen rekordní každý čtrnáctý občan. Poslední vlna začala v červnu, kdy se prosadily varianty BA.4 a BA.5. Úřad pro národní statistiku odhaduje, že minulý týden byl v Anglii nakažen každý 19. člověk, přičemž BA.5 představuje téměř 70 %  nákaz a BA.4 dalších 20 %.

Vzhledem k tomu, že počet hospitalizací rychle roste, vyzvala Dr. Jenny Harriesová, výkonná ředitelka britské Agentury pro zdravotní bezpečnost, způsobilé osoby, aby se přihlásily na jarní očkování třetí dávkou, pokud tak ještě neučinily. Téměř pětina osob starších 75 let tuto nabídku nevyužila.

Od prosince se kumulativní počet infekcí omikronem  v Anglii více než zdvojnásobil, a to z 25,9 na 67,7 milionu případů. Polovina nakažených v poslední vlně dosud covid neměla, přestože tvoří pouze 15 % populace.

Neustálý vývoj viru postupně oslabuje ochranu, kterou poskytují vakcíny, ačkoli ochrana proti závažným onemocněním se drží dobře. Vzhledem k tomu, že v roce 2022 převládl kmen omikron, někteří výrobci vakcín, například společnosti Moderna a Pfizer, aktualizovali své očkovací látky tak, aby byly zaměřeny na tuto variantu nebo kombinaci kmene omikron a původního kmene covidu, který pandemii odstartoval.

Pracovníci veřejného zdravotnictví se také obávají, že chřipka se letos může vrátit tvrdě a brzy, vzhledem ke zkušenostem z Austrálie, a proto je očkování proti chřipce a covidu na podzim vysokou prioritou. Na bezplatné očkování proti chřipce mají nárok žáci 7., 8. a 9. ročníku   škol Státní zdravotnictví oznámí, kdy se mohou zájemci o očkování hlásit.

Dr. Mary Ramsayová, vedoucí oddělení imunizace v britské agentuře pro zdravotní bezpečnost, uvedla: "Rozšíření nároku na očkování proti chřipce pomůže snížit počet vážně nemocných lidí a zmírnit tlak na zdravotnictví, zejména v náročném zimním období.

"Je také důležité, aby se každý, kdo má nárok na posilovací vakcínu proti covidu, nechal očkovat, jakmile je k tomu vyzván, včetně těhotných žen, které patří mezi osoby s vyšším rizikem. Nakazit se covidem  během těhotenství může vést ke komplikacím. Očkování včetně posilovací vakcíny nabízí nejlepší možnou ochranu pro vás i vaše dítě."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4492

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2022