Německo: Spotřebitelé mohou očekávat, že se účty za teplo "přinejmenším ztrojnásobí"

15. 7. 2022

čas čtení 2 minuty
Německá spolková síťová agentura odhaduje, že by se kvůli klesajícímu dovozu ruského plynu spotřebitelům mohli příští rok ztrojnásobit měsíční účty za vytápění. Ruská válka proti Ukrajině drasticky ovlivňuje ceny energií.

Německý energetický regulátor odhadl, že měsíční účty za vytápění by se v příštím roce mohly ztrojnásobit kvůli výraznému poklesu dovozu ruského plynu.

"Pro ty, kteří nyní dostávají účet za vytápění, se platby již zdvojnásobují - a to ještě před započtením války na Ukrajině," řekl šéf Spolkové agentury pro sítě Klaus Müller německému zpravodajství RND.

"Od roku 2023 se zákazníci musí připravit na to, že se účty minimálně ztrojnásobí," uvedl s tím, že tržní ceny se v některých případech zvýšily sedminásobně.

Lidé budou si muset vytvořit finanční rezervy, varoval šéf agentury.

"Nedotkne se to všech spotřebitelů okamžitě nebo v plné výši, ale v určitém okamžiku se za to musí zaplatit," řekl. "Proto má teď takový smysl více šetřit."

Dojde Německu plyn?

Müller řekl, že vyšší pořizovací náklady by mohly být pokryty dotacemi pro plynárenské společnosti nebo přenesením nákladů na spotřebitele a poskytnutím státní pomoci těm, kteří nejsou schopni zvýšené ceny zaplatit.

Německo silně spoléhá na dovážený ruský plyn, jehož dodávky klesly poté, co Kreml nařídil svým vojákům invazi na Ukrajinu.

Müller nicméně řekl, že soukromé domácnosti budou během energetické krize chráněny podle německého a evropského práva.

"I v nejhorším případě bude Německo nadále získávat plyn z Norska a z terminálů v Belgii a Holandsku a brzy přímo z terminálů na německém pobřeží," zdůraznil.

Ministerstvo hospodářství předpovídá „chmurnější výhled“ na druhou polovinu roku 2022

Německá ekonomika zatím přestála vliv války, ale panují velké obavy, jaký vliv bude mít další snížení dodávek ruského plynu v následujících měsících, uvedlo ministerstvo hospodářství.

"Nejistoty ohledně pokračování dodávek ruského plynu vytvářejí znatelně chmurnější vyhlídky na druhou polovinu roku," uvedlo ministerstvo ve své měsíční zprávě zveřejněné ve čtvrtek.

Rostou obavy, že Nord Stream nebude znovu spuštěn

Energetický gigant Gazprom ve středu uvedl, že nemůže zaručit fungování plynovodu Nord Stream, který každoročně přepravuje 55 miliard metrů krychlových plynu z Ruska do Německa pod Baltským mořem.

V pondělí byl Nord Stream odstaven z důvodu roční údržby. Zejména EU a Německo závislé na ruském plynu nyní čekají, zda bude plynovod znovu spuštěn. Oprava má trvat deset dní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5583

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2022