Putinův odchod přinese mnohem více potíží, než výměna sovětských vůdců

18. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Odchod Vladimira Putina od moci tak či onak bude pro systém mnohem větším šokem než odchod jakéhokoli sovětského vůdce. A to proto, že – vzhledem k vysoce personalistické vládě kremelského vůdce – neexistuje žádný mechanismus pro kolektivní vedení země, dokonce ani v bastardizované podobě, píše Vladimir Pastuchov.

V důsledku toho se výběr někoho, kdo bude jeho nástupcem, nebude odehrávat v kolektivním vedení, které se zavázalo zachovat věci v diskrétní podobě, jak tomu bývalo kdysi, ale prostřednictvím zásahu těch, kteří jsou připraveni použít sílu a násilí, aby dosáhli svého.

Jak v letech 1953-1956, tak znovu v letech 1982-1985 se vůdci KSSS dokázali sejít jako kolektivní vedení a blokovat ty, kteří mohli použít sílu k napadení jednoho potenciálního vůdce nebo celého systému. Existuje jen malá pravděpodobnost, že se objeví něco podobného po Putinově odchodu.

Při absenci jakéhokoli zavedeného systému výběru nového vůdce se Rusko téměř jistě alespoň na čas vrátí k tomu, co se dělo během téměř dvou století vlády Romanovců: K zásahu silových struktur, v tomto případě strážních pluků, aby rozhodly, kdo bude na prvním místě.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
5120

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2022