Ruská agrese na Ukrajině: v Kyjevě houkají sirény, Rusko zesiluje dálkové bombardování

16. 7. 2022

čas čtení 12 minut
- Sobotní ruský útok na Oděsu:

- Ukrajina se chystá zažalovat u Mezinárodního trestního soudu (ICC) přední banky USA a EU kvůli obchodům s ruskou ropou a plynem, které fakticky financují válečné zločiny, píše list Financial Times.

Ukrajinská vláda požádala šéfy amerických a evropských bank, včetně Jamieho Dimona z banky  JP Morgan Chase a Noela Quinna z  banky HSBC, aby přestali financovat firmy, které obchodují s ruskou ropou.

Oleg Ustenko, ekonomický poradce prezidenta Volodymyra Zelenského, obvinil věřitele z "válečných zločinů". Tento týden jim napsal dopis, v němž je požádal, aby přerušili styky se skupinami, které obchodují s ruskou ropou, a prodali akcie ruským státem podporovaných ropných a plynárenských skupin Gazprom a Rosněfť.

V dopisech, které byly zaslány také Citigroup a Crédit Agricole, byly banky obviněny z "prodlužování" války poskytováním úvěrů firmám, které prodávají ruskou ropu, a bylo jim sděleno, že jim bude znemožněna účast na poválečné obnově Ukrajiny.

Ustenko uvedl, že ukrajinské ministerstvo spravedlnosti má v úmyslu žalovat banky u Mezinárodního trestního soudu, jakmile válka skončí, a že ukrajinské bezpečnostní služby shromažďují informace o finančních institucích podporujících ruské fosilní zdroje.

"Dopouštějí se válečných zločinů, protože tímto specifickým způsobem pomáhají Putinovu režimu," řekl a argumentoval tím, že příjmy z ruské ropy a plynu financují nákup raket a střel používaných proti Ukrajincům.

Ačkoli ICC nemůže vyšetřovat ani stíhat vlády nebo korporace, může tak činit v případě jednotlivců z těchto organizací.

Ukrajinská vláda je na banku  JP Morgan obzvláště rozzlobená, protože banka zveřejnila analytický zápis, v němž varovala, že omezení cen ruské ropy by mohlo vyhnat světové ceny na "stratosférických" 380 dolarů za barel.

 



- Gubernátor Luhanské oblasti: Po zásahu Ukrajiny na několik ruských muničních skladů se ruské ostřelování snižuje.

Podle Serhije Haidaje ruské jednotky již nemají munici ve skladech, ale dovážejí ji přímo na frontu, protože se "potýkají s logistickými problémy".




- V Kyjevě se v sobotu rozezněly sirény,  Rusko zintenzivnilo dálkové bombardování ukrajinských měst, při kterém za poslední tři dny zahynulo nejméně 34 lidí a desítky byly zraněny.

V pátek pozdě večer zasáhly ruské rakety centrální město Dnipro, kde zabily tři lidi a 15 jich zranily, uvedl regionální gubernátor Valentyn Reznyčenko. Rakety zasáhly průmyslový závod a vedlejší ulici, uvedl na Telegramu.

Agentura Reuters zveřejnila záběry na sociálních sítích, na nichž je vidět hustý černý dým stoupající z budov a hořících aut.

Osm lidí bylo zabito a 13 zraněno při sérii ostřelování na deseti místech ve východní části Doněcké oblasti, uvedl gubernátor Pavlo Kyrylenko v televizním rozhovoru.

Ve čtvrtek zasáhly řízené střely Kalibr odpálené z ruské ponorky v Černém moři kancelářskou budovu ve Vinnycji jihozápadně od Kyjeva a při zásahu podle Ukrajiny zahynulo nejméně 23 lidí.
 

- Rusko skladuje zbraně v evropské jaderné elektrárně - ukrajinský představitel

Rusko využívá největší evropskou jadernou elektrárnu jako základnu pro skladování zbraní včetně "raketových systémů" a ostřelování okolních oblastí na Ukrajině, uvedl činitel kyjevské jaderné agentury.

Podle agentury France-Presse prezident ukrajinské jaderné agentury Energoatom v pátek uvedl, že situace v Záporožské jaderné elektrárně je "extrémně napjatá" a elektrárnu kontroluje až 500 ruských vojáků. Elektrárnu kontroluje až 500 ruských vojáků.

"Okupanti tam přivážejí svou techniku včetně raketových systémů, ze kterých už ostřelují druhou stranu řeky Dněpr a území Nikopole," řekl Pedro Kotin v televizním rozhovoru.

Závod na jihozápadě Ukrajiny je pod ruskou kontrolou od prvních týdnů invaze Moskvy, ačkoli jej stále obsluhuje ukrajinský personál.

- Skupina G20 bude v sobotu jednat mimo jiné o postpandemické finanční stabilitě, kryptoaktivech a finančních rizicích souvisejících s klimatem, ale podle zdrojů dvoudenní zasedání na Bali pravděpodobně skončí bez formálního komuniké, protože ruská válka na Ukrajině skupinu nadále rozděluje.


Indonésie vyzvala finanční představitele skupiny G20, aby se nadále soustředili na své cíle v oblasti globálního hospodářského oživení.

Vysocí západní představitelé, včetně americké ministryně financí Janet Yellenové a kanadské ministryně financí Chrystie Freelandové, v pátek odsoudili válku na Ukrajině a vyčetli ruským představitelům masivní ekonomický propad způsobený válkou, uvedla agentura Reuters.

Ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko, který na zasedání vystoupil virtuálně, vyzval k "přísnějším cíleným sankcím" proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu.

Západní země prosadily vůči Rusku přísné sankce a obvinily ho z válečných zločinů na Ukrajině, které Moskva popírá.

Ostatní země G20, včetně Číny, Indie a Jihoafrické republiky, reagovaly zdrženlivěji.

"Nacházíme se ve chvíli, kdy světová ekonomika nemá kormidlo, G20 je ochromena Putinovou válkou a G7 není schopna vést globální veřejné statky," řekl Kevin Gallagher, který vede Centrum globální rozvojové politiky na Bostonské univerzitě.

Indonéský ministr financí Sri Mulyani Indrawati doufal, že se delegáti na zasedání tento týden budou moci společně zabývat rostoucími cenami komodit, zhoršující se krizí potravinové bezpečnosti a dopady na schopnost zemí s nízkými příjmy splácet dluhy.


- V noci na dnešek zasáhl ruský úder severovýchodní ukrajinské město Čuhuiv v Charkovské oblasti, při němž zahynuli tři lidé včetně sedmdesátileté ženy a další tři byli zraněni, uvedl regionální guvernér.

Úder poškodil obytný blok, školu a obchod a záchranáři procházejí trosky, uvedl gubernátor Oleh Synehubov na Telegramu.
 

- Moldavsko na páteční dárcovské konferenci obdrželo příslib přibližně 600 milionů eur, které mají této malé zemi pomoci překonat rostoucí inflaci a dopady ruské války na Ukrajině,
uvedl jeden z činitelů.

- Od ruské invaze 24. února odešlo do Moldavska, které hraničí s Ukrajinou, více než 500 000 uprchlíků. Podle agentury Associated Press tato situace velmi zatěžuje zdroje v nejchudší evropské zemi, která se snaží navázat užší vztahy se Západem.

Moldavsko je také plně závislé na dodávkách ruského plynu, jehož ceny se za poslední rok zvýšily čtyřnásobně, a nyní se potýká s prudce rostoucí inflací.

Páteční setkání dárců Platformy na podporu Moldavska se konalo v rumunském hlavním městě Bukurešti a spolupředsedali mu rumunský ministr zahraničí Bogdan Aurescu, jeho německá kolegyně Annalena Baerbock a francouzská státní tajemnice pro rozvoj Chrysoula Zacharopoulou. Akce se zúčastnili rovněž delegáti ze skupiny sedmi a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Baerbocková po skončení akce napsala online:

"Kvůli brutalitě Ruska možná nebudeme mít sílu zastavit válku na Ukrajině dnes ani zítra. Máme však prostředky, jak demokratické zemi pomoci, aby ji následky této války nedrtily.!

- Nejnovější útok v Dněpru si vyžádal tři mrtvé a 15 zraněných, uvedl na Telegramu regionální gubernátor Valentin Rezničenko.

- Hrozba náletů na většině území Ukrajiny byla rovněž zvýšena poté, co byly hlášeny údery v oblastech daleko od frontové linie. Prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že cílem Ruska je "způsobit maximální škody ukrajinským městům".


- Rusko a Ukrajina popsaly pokrok směrem k dohodě o zrušení blokády omezující vývoz ukrajinského obilí.


Turecko, které je prostředníkem, uvedlo, že dohoda by mohla být podepsána příští týden.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že dohoda je blízko, ale vyjednavač Moskvy varoval, že dohoda o zrnu nepovede k obnovení mírových rozhovorů.

Dohoda by pravděpodobně zahrnovala inspekce plavidel, aby se zajistilo, že Ukrajina nepřiváží zbraně, a záruky západních zemí, že vlastní ruský vývoz potravin je vyňat ze sankcí.

Moskva uvítala čtvrteční písemné vysvětlení Washingtonu, že banky, pojišťovny a přepravci nebudou terčem sankcí za zprostředkování dodávek ruského obilí a hnojiv.

- Spojené království uvedlo, že Kreml je "plně odpovědný" za smrt britského zajatce na východě Ukrajiny, zatímco záchranáři ve Vinnycji prohledávali trosky a hledali pohřešované osoby po ničivých ruských raketových útocích. Britská ministryně zahraničí Liz Trussová uvedla: "Jsem šokována zprávami o smrti britského humanitárního pracovníka Paula Ureyho, který byl ve vazbě ruského zmocněnce na Ukrajině. Rusko za to musí nést plnou odpovědnost." Záchranáři stále odklízeli trosky po úderech ve Vinnycji na střední Ukrajině, při nichž zahynulo nejméně 23 lidí.
   
- Jeden z nejvyšších ukrajinských představitelů obvinil Rusko z úmyslného stupňování smrtících útoků na civilní cíle. Oleksij Danilov, tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti, řekl, že monitorování ruských úderů naznačuje, že v posledních týdnech se klade zvýšený důraz na terorizování ukrajinského civilního obyvatelstva. "To nejsou mé pocity, ale to, co nám říká náš monitoring."
   
-  Zraněný voják, který se vrátil z ruského zajetí, vyprávěl, jak ruské síly vyhrožovaly ukrajinským vojákům trestem smrti, pokud odmítnou spolupracovat. Denys Piskun, voják z Azova, sdělil: "Řekli, že pokud nebudete vypovídat, pokud nebudete spolupracovat, bude následovat trest smrti. Všichni jste byli souzeni jako nacistická teroristická organizace a hrozí vám trest smrti."
    
- Ukrajinští představitelé potvrdili, že Sněmovna reprezentantů USA schválila v rámci zákona o autorizaci národní obrany financování ve výši 100 milionů dolarů na výcvik ukrajinských pilotů pro řízení amerických letadel
. Podle Andrije Jermaka, náčelníka štábu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, budou piloti vyškoleni na stíhačkách F-15 a F-16.
   
- Ukrajinské vojenské ztráty dosáhly vrcholu v květnu, uvedl ministr obrany Oleksij Reznikov v novém rozhovoru odvysílaném v pátek. V rozhovoru pro BBC Reznikov uvedl: "V tomto rozhovoru se objevily následující informace: "V květnu jsme zaznamenali největší ztráty: "Denně bylo zabito až 100 vojáků.
    
- Evropa se sankcemi namířenými proti Rusku kvůli válce na Ukrajině "střelila do plic", prohlásil v pátek maďarský premiér Viktor Orbán. Orbán, nacionalista, který vládne Maďarsku od roku 2010 a často se střetává s Bruselem, je ostrým kritikem sankcí Evropské unie vůči ruské ropě. V projevu ve vnitrostátním rozhlase Orbán vyzval vedoucí představitele EU, aby politiku sankcí změnili.
    
- Ukrajinské raketové údery zničily v posledních týdnech více než 30 ruských vojenských logistických center a výrazně snížily útočný potenciál Ruska, uvedl v pátek mluvčí ukrajinského ministerstva obrany. Oleksandr Motuzianyk zdůraznil roli, kterou sehrály americké raketové systémy Himars (vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy), jeden z několika typů zbraní dlouhého doletu dodaných Západem na pomoc Ukrajině ve válce.
    
- Na Ukrajinu dorazily vícenásobné raketové systémy dlouhého doletu M270, oznámil v pátek ukrajinský ministr obrany. "Budou Himarům dělat dobrou společnost na bojišti."

1
Vytisknout
5827

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2022