Mezitím v Absurdistánu 177:

Češi jsou zřejmě zrádci

26. 5. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
Je tomu už pár dní, co Lukašenkův režim unesl polské letadlo (ano, toto letadlo firmy Ryanair bylo registrováno v Polsku). A přesto náměstek ministra pro bezpečnost (to je totiž oficiální role Jarosława Kaczyńského ve vládě) k tomuto tématu ještě nepromluvil (nemluvě o žádných opatřeních vlády ohledně osudu předáků polské menšiny v Bělorusku, kteří byli uvězněni už před MNOHA MĚSÍCI). Možná svou práci  Kaczyński nebere až tak vážně?

Přesně to se dá podezřívat  po přečtení jeho nedávného rozhovoru pro týdeník Wprost, kde  Kaczyński říká, že nedávný zákaz potratů v Polsku vlastně není problém. "V novinách jsou reklamy, kterým člověk, i s průměrným intelektem, rozumí a může si zorganizovat potraty v zahraničí, levné i dražší,"   - řekl poté, co rozšířil pár lží na toto téma. Takže pro Kaczyńského  potrat není problém, tragédie stovek žen není problém, pokud dosáhl svého politického cíle tím, že zákazem potratů v Polsku nadchl církev i radikální pravici.   


Nebo je možné, že věci jsou nezákonné pouze tehdy, když je strana PiS chce učinit nezákonnými? Člověk by si to mohl myslet po vyslechnutí pobouřených komentářů europoslance PiS Patryka Jakiho ohledně nedávného rozhodnutí Evropského soudního tribunálu,  které potvrdilo české nároky a zakázalo těžbu v povrchovém uhelném dole v Turově. Podle něj je takové rozhodnutí „protiústavní“, protože nikdo nemůže podnikům bránit v činnosti, pokud nenastanou výjimečné okolnosti a pokud k tomu nedojde příslušným právním aktem.  Tím jsou zrušena všechna rozhodnutí strany PiS, která zakázala podnikům fungovat během pandemie covidu-19 - protože v Polsku nebyl zaveden výjimečný stav a mnoho těchto zákazů bylo zavedeno vládními rozhodnutími, nikoli právními akty.

Jaki každopádně není s těmito  názory osamocen a zdá se, že polská vláda bude toto soudní rozhodnutí ignorovat a bude těžit v Turově uhlí dál.  Už bylo zahájeno diplomatické úsilí - polské ministerstvo zahraničních věcí označilo toto soudní rozhodnutí za "kuriózní" a označilo ho za  „příklad radikálního aktivismu soudců“. Doufejme, že polský  velvyslanec v Praze odvede lepší práci ... Aha,  moment. Polsko  velvyslance v České republice nemá, máme jen toho pitomce, který se snažil Čechům vysvětlit, že provádění potratů Polkám v ČR je útokem na polskou suverenitu (více ZDE).

Mezitím se už rozjela propagandistická mašinérie strany PiS: zřejmě jsou Češi v nějakém spiknutí s Němci a s opozicí (zejména s Tuskem a s Trzaskowskim) a chtějí  Polsko zničit ochromením jeho energetické nezávislosti. Šíří se  také konspirační teorie související s požárem v jiné polské lignitové elektrárně v Belchatowě.  Neříkám nic, ale tahle postavička vypadá se sebou velmi spokojena.  Je to náhoda? Sdílejte rychle, než to smažou:




Důl v Turově je každopádně dalším příkladem, kdy polská vláda tvrdí, že rozhodnutí evropských institucí je nezákonné, pokud jde o polskou ústavu, a je útokem na polskou suverenitu. Pokud jste někdy slyšeli taková tvrzení, máte pravdu. Základy polexitu se jasně budují a pokud máte pochybnosti, ministr školství Przemysław Czarnek již oznámil změny školních osnov. V novém předmětu „moderní historie“ se studenti seznámí s vývojem Evropské unie - od subjektu, který dodržuje zákony, v „subjekt, který zákony  nedodržuje, který nedodržuje ani vlastní právní rámec“. 

Postavení Polska v mezinárodní politice však není příliš silné. V důsledku „vstávání z pozice vkleče“, na které byla PiS tak hrdá (ale v poslední době se o tom jaksi nezmiňuje), jsme urazili téměř všechny naše sousedy, poškodili jsme vztahy dokonce i se Srbskem poté, co srbský velvyslanec podpořil práva LGBT v Polsku ( velvyslanec byl poté odvolán zpět do Srbska), už nemáme s americkým prezidentem dobré vztahy (poté, co vláda strany PiS podporovala Trumpa do té míry, že popírala, že prohrál prezidentské volby) a nyní se Polsko urazilo i na soutěž Eurovision poté, co se polský kandidát neumístil  - je to průměrný zpěvák, ale hvězda státní propagandistické televize  TVP, kde nahraduil moderátora  populární hudební show, jehož původní moderátor odešel po dvaceti letech kvůli změně atmosféry v TVP (jak oficiálně uvádí).

Na faktech televizi TVP samozřejmě nezáleží, a to navzdory skutečnosti, že se Brzozowski nedostal ani do hlavní soutěže, takže mu šéf TVP Jacek Kurski napsal na Twitter: „Tohle bylo jedno z nejlepších vystoupení na Eurovizi 2021 (...) Čelil jsi nespravedlivé nenávisti. 4 miliony diváků TVP, kteří tě sledovali, se nemohou mýlit! “. Aby bylo možné potrestat Eurovizi za její nespravedlivé zacházení s Brzozowskim, o soutěži Eurovize nebyla ve zpravodajství TVP ani zmínka (navzdory skutečnosti, že předtím TVP dělala Brzozowského vystoupení v Eurovizi absurdně obrovskou reklamu) a program televize byl na poslední chvíli změněn, takže diváci, kteří chtěli sledovat film Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, se museli namísto toho dívat na čtyřicet let starý polský film.

Rafał Brzozowski tak bohužel nepropagoval slávu Polska v zahraničí. Ale na této frontě jsou určité dobré zprávy. Nezapomeňte, že jachta, která plula kolem světa,  aby propagovala naši zemi (viz více ZDE), která byla posléze poškozena při bouři (více ZDE) a když všichni už ztratili naději, že ji znovu uvidí, a očekávali, že někde v Americe zrezne v přístavu, kam byla odtažen, učinila před pár dny skvělý comeback, když ji někdo vyfotografoval nedaleko  Gdaňsku. Jen se podívejte na tento krásný obrázek, na němy se tato jachta plaví po našem vlastním polském Baltském moři v celé své vlastenecké slávě a pyšně vystavuje barvy… Abu Dhabi?



Dobře, takže ... ta jachta. HELE, PODÍVEJTE SE SEM! POLSKÁ POŠTA OSLAVILA SVÉ KULATÉ 492. NAROZENINY! Na oslavu tohoto výročí zasadili pracovníci pošty  492 stromů. Tento úžasný úspěch byl připomněl obeliskem, na němž je napsáno: „Na tomto místě se pracovníci Polské pošty zapsali [neptejte se mě, pouze překládám, co je napsáno na tom obelisku] v akci výsadby stromů pod záštitou prezidenta Polské republiky k připomenutí 462. výročí založení Polské pošty, a zasadili mladou generaci lesa.“ Jsem si jist, že všichni ti přepracovaní pošťáci pracující za minimální mzdu s neplacenými přesčasy jsou opravdu šťastní, když vidí tento krásný obelisk uprostřed vykáceného lesa - obrázky jsou připojeny k tomuto článku. 

Město Vratislav také ví, jak rozumně utrácet peníze. Poté, co se návrhu postavit pomník takzvaným „prokletým vojákům“ (antikomunistickým partyzánům, kteří zůstali po roce 1945 v podzemí, je to kontroverzní téma, protože zatímco je strana PiS povyšuje na nejnovější národní hrdiny, mnoho z nich byli jen bandité nebo váleční zločinci) nepodařilo získat podporu v městské radě, navrhovatel změnil název na „nezlomné vojáky“ a tentokrát se jim to podařilo prosadit.  A tak za cenu pouhých 1,3 milionu zlotých bude zelené náměstí v tomto městě nahrazeno betonem, do kterého budou namontovány „zmrzlé“ sochy vojáků. To je přesně to, na co je zapotřebí v době pandemie vydávat peníze ...

Ale strana PiS má své priority, ví, na co je třeba vydávat. A nemluvím jen o útulných pracovních místech pro její lidi, jako jsou ty ve firmě, která má za úkol stavět dřevěné domy, a dosud postavila 0 domů, přičemž její šéfové si už vydělali 581 000 zł. Mluvím o situacích, kdy jsou veřejné peníze otevřeně vydávány špatně. Podívejte se na Národní institut svobody, vládní agenturu, která má za úkol „podporovat nevládní organizace, občanskou společnost a dobrovolníky“, ale která byla de facto vytvořena podle zásady Rozděl  a panuj a jejimž úkolem je odebrat finanční podporu těm nevládním organizacím, které kritizují vládu, a naopak udělovat štědré granty nadacím spojeným s Ordo Iuris, s ultra-katolickou organizací, která má bezprecedentní vliv na polský právní systém. Pravděpodobně je to jen náhoda, že muž, který řídí tyto nadace, je také v radě Národního ústavu svobody. 

Mezitím jsou vládní fondy, které mají pomáhat obětem trestných činů a za něž je odpovědný Zbigniew Ziobro jako ministr spravedlnosti, odkláněny do impéria, které provozuje bývalý exorcista, otec Michał Olszewski. Právě pracuje na tviorbě mediálního konglomerátu, který by se mohl stát konkurencí mediálního impéria  otce Tadeusze Rydzyka, a nyní díky 25 000 000 zlotých z těchto fondů bude moci vybudovat „Centrum odborné pomoci obětem zločinu“. Jedna z mých kamarádek to čte s překvapením,  protože  i přes několikaletou profesionální praxi psycholožky, která pomáhá obětem trestných činů v jedné jiné nevládní organizaci, si  nedokáže představit, jak divadlo, kaple, 5 nahrávacích studií, tři postprodukční studia, čtyři místnosti pro servery a dvě otevřené kanceláře  lze využívat pro pomoc obětem zločinnosti.  Ale určitě to budou nějaké moderní metody, o kterých ona  neví - proto její zastaralá organizace již nedostává žádné vládní finance. Je jistě nemožné, aby byly peníze utraceny za něco,na co by neměly být vydány, koneckonců kontrola je velmi přísná: moje kamarádka kdysi musela splatit 10 zł, které utratila za novou počítačovou myš ...

Ale možná jsem ošklivý a peníze se vydávají tak, jak by měly? Nakonec se všichni obyčejní Poláci mohou cítit v bezpečí jako nikdy. Je pravda, že polské letadlo může být občas uneseno režimem, jemuž vládne přítel prominentních politiků ze strany PiS, kteří ho nazývají „velmi vřelým mužem“ a ujišťují všechny, že v Bělorusku   žádní političtí vězni nejsou, koneckonců se nic nestalo: Ryanair všem jasně vysvětlil, že navzdory tomu drobnému problému jeho letadlo bezpečně doletělo do cíle... 

V Polsku jsou mezitím opoziční aktivisté ve velkém počtu sledováni prakticky po celou dobu kvůli vlastní bezpečnosti a pokud jsou napadeni, jako když na ně nedávno plivli dva muži na kolech (viz ZDE) policie zadržela aktivisty, aby útočníci mohli uprchnout z místa činu. Přece samozřejmě, jestliže zločinci nebyli zatčeni navzdory policejní přítomnosti, pak jistě nedošlo k žádnému trestnému činu a tam, kde není zločin, nejsou ani oběti trestných činů, Takže peníze lze místo toho použít na katolické organizace. Koneckonců - to jsou přece skutečné oběti, zločin „urážky náboženského cítění“ je reálný a zatímco píšu tato slova, několik lidí je za něj v Polsku trestně stíháno.  

2
Vytisknout
9109

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021