Rusko zakázalo letadlům z EU přistávat v Moskvě

27. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Rusko reagovalo na skutečnost, že letecké společnosti přestaly létat do běloruského vzdušného prostoru odmítnutím povolit některým letadlům z EU přistávat v Moskvě. Povede to zřejmě k zákazu přistávání ruských komerčních letadel v zemích Evropské unie.

Ruské úřady pro letectví donutily rakouskou leteckou společnost Austrian Airlines, aby zrušila svůj let z Vídně do Moskvy. Společnost Air France už druhý den zrušila svůj let Paříž-Moskva poté, co jí bylo ve středu v Moskvě odepřeno povolení přistát.


 
Obě letecké společnosti používají nyní nové cestovní trasy mimo Bělorusko poté, co v neděli Bělorusko uneslo letadlo společnosti Ryanair, které letělo z Atén do Vilniusu, přinutilo ho přistát v Minsku a zatklo novináře Ramana  Prataseviče a jeho přítelkyni Sofii Sapegu.

Společnosti Air France a Austrian Airlines dodržely doporučení Úřadu EU pro bezpečnost letectví (EASA), aby se začaly vyhýbat běloruskému vzdušnému prostoru.

Britská letecká společnost British Airways a holandská KLM směly přistát v Moskvě i při použití tras mimo Bělorusko.




Mezinárodní organizace OSN pro civilní letectví souhlasila ve čtvrtek, že rychle vyšetří rozhodnutí běloruského diktátora Alexandra Lukašenka donutit k přistání let Ryanairu s Pratasevičem na palubě. Vlády naléhají, aby se zabránilo opakování tohoto incidentu.

Právní experti konstatují, že vyloučení Běloruska z mezinárodní konvence o civilním letectví zřejmě získá potřebnou většinu, jestliže Lukašenko a jeho Moskvou podporovaný režim neustoupí.

Zahraniční ministři skupiny G7, kteří se setkají v červenci na summitu v anglickém Cornwallu, požadují bezpodmínečně a okamžití Prataševičovo propuštění, stejně jako propuštění všech dalších novinářů a politických vězňů. Připravují další sankce proti Bělorusku, cílem má být petrochemie a potaš.

Lukašenko bude v pátek v Soči jednat s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, svým hlavním spojencem.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

1
Vytisknout
6844

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021