O budoucím generálu Koudelkovi

26. 4. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Babišova vláda znovu navrhne prezidentu Zemanovi povýšení šéfa BIS Koudelky do hodnosti generála. A prezident Zeman to znovu odmítne. To se opakuje už několik let. A to navzdory tomu, že Koudelka má oporu v kontrolních orgánech Sněmovny i Senátu, ba dokonce také u našich spojenců v NATO. Prezident Zeman se ve svém včerejším projevu nenechal znejistit ani novými skutečnostmi ve vyšetřování výbuchů ve Vrběticích, naopak využil situace k tomu, aby kritériem úspěšnosti tajných služeb udělal konečné objasnění případu.


Pozoruhodné bylo, že jen tak mimochodem zmínil, že lidi, kteří byli Českou republikou vyhoštěni z ruské ambasády hned v první reakci na nové skutečnosti vyšetřování, byli špioni. Zdálo se totiž, že představa, že by v Česku byli ruští špioni, mu byla až doposud spíše k smíchu. Dokonce chtěl výsměšně po BIS seznam takových špionů, což by se jistě velmi hodilo jeho nejbližším spolupracovníkům na Hradě, kteří z nějakého důvodu nedokázali získat bezpečnostní prověrky. Dnes už jeden takový seznam má, byť trochu pozdě.

Nakolik ale mají být tajné služby, jejichž úkolem je chránit bezpečnost státu, být hodnoceny podle „konečného objasnění případů“? A co by to „konečné objasnění“ mělo znamenat? Snad pravomocný rozsudek soudu? Historické pátrání, které nastane po odtajnění všech archívů? V každém případě spor prezidenta s vládou a parlamentem o pana Koudelku se mi zdá velmi výmluvný. Domnívám se, že kontrola tajných služeb je dána přímo na úrovni parlamentu a že to má svůj hluboký důvod, který spočívá v hájení bezpečnosti státu na základě dostupných informací, jež jsou posuzovány nezávislými orgány. Prezident se svým okolím ve srovnání s vládou a parlamentem rozhodně nepůsobí jako součást obecné spolupráce státních institucí na ochraně zájmů České republiky.

Budoucí generál Koudelka podle všeho bez ohledu na jakékoli další výsledky vyšetřování případu Vrbětice bude muset počkat se svým povýšením na novou hlavu státu. Doufejme jen, že do té doby nebude BIS ovládnuta Hradem a že budoucí prezident nebude chycen v síti spolupracovníků, kteří nemohli získat bezpečnostní prověrku.

3
Vytisknout
6705

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2021