Koronavirus: Jsme na cestě k levné "univerzální" vakcíně?

28. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Experimentální vakcína proti COVIDu-19 by mohla poskytnout univerzální ochranu před dalšími variantami viru, jakož i před dalšími koronaviry. Dokonce by mohla chránit i proti rýmě. A je velice levná - dávka stojí méně než jeden dolar, uvádí článek ve vědeckém časopise PNAS.


Vakcinační cíl představuje korunkový protein, který je velmi odolný vůči mutacím a společný prakticky všem koronavirům. Nová vakcína dokázala při testech ochránit prasata před onemocněním dvěma typy koronaviru, SARS-CoV-19 a epidemické porcinní diarrhey (PEDV).

Oba koronaviry jsou příbuzné, ale jen vzdáleně. Což implikuje, že pokud dokáže vakcína chránit i před PEDV, existuje značná pravděpodobnost, že může poskytovat širokou ochranu také před mnoha jinými variantami koronaviru. Potenciálně by mohlo jít o univerzální koronavirovou vakcínu.

Přitom experimentální vakcína je založena na geneticky pozměněné bakterii, kterou lze masově vyrábět za zlomek ceny nyní nabízených přípravků.

Vakcíny založené na mechanismu mRNA stojí asi 10 dolarů za dávku, což může být v rozvojových zemích problém.

Avšak vakcíny založené na upravených bakteriích E. coli lze masově vyrábět mnohem levněji.

Tvůrci nové vakcíny ji navrhli tak, aby se zaměřila na část korunkového proteinu nazývaného "virální fúzní peptid", který je mezi koronaviry v zásadě univerzální. Koronaviry používají korunkový protein k proniknutí do lidské buňky.

Takové vakcíny vyžadují pouze skladování "v chladničce", což ve srovnání s mRNA vakcínami, jež vyžadují hluboké zmrazení, velmi zjednodušuje distribuci.

Vakcína nechrání před infekcí samotnou, ale před vznikem vážných symptomů. "Cvičí" také imunitní systém tak, aby byl schopen silnější obranné reakce v případě příští infekce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6838

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2021