Írán-Rusko: Teherán po jednáních s Lavrovem hovořil o "hrubém a nediplomatickém jazyce"

28. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
Íránský ministr zahraničí Mohammad Zaríf prohlásil, že musel v jednáních s ruským kolegou Sergejem Lavrovem o jaderných otázkách mezi Teheránem a Washingtonem přejít na "hrubý a nediplomatický jazyk".


Moskva se podle Zarífa v roce 2015 vměšovala do íránské politiky - a obvinil ji z pokusu zničit jadernou dohodu s USA. Podle jeho slov Rusko iniciovalo jednání s íránským generálem Kásimem Sulejmáním, aby sabotovalo dohodu - jen deset dní po jejím podpisu.

"Rusko chtělo zničit úspěchy íránského ministerstva zahraničí. Rusové si nemysleli, že k dohodě dojde," prohlásil ministr. Dodal, že kvůli tomu v jednáních s Lavrovem došlo na hrubosti a politicky nekorektní lexikum.

Zaríf dále tvrdí, že normalizace vztahů mezi Íránem a Západem "není v zájmu Ruska", proto chtěla Moskva dohodu zničit.

Hodinu po publikaci interview oficiální představitel ministerstva zahraničí Íránu prohlásil, že zápis rozhovoru "zkreslil" smysl vyjádření ministra.

8. května 2018 tehdejší americká Trumpova administrativa jednostranně vypověděla jadernou dohodu s Íránem a obnovila ekonomické sankce. V roce 2019 Írán oznámil, že přestává dodržovat ustanovení dohody, ale v únoru 2021 dal najevo, že má zájem o její obnovení.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5022

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2021