Klimatická krize

S jakými sliby přichází Joe Biden? A bude to stačit?

29. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Joe Biden během nedávného klimatického summitu prohlásil, že americké emise skleníkových plynů budou do roku 2030 sníženy o 50 až 52 procent. Tento plán byl oficiálně předložen OSN coby součást jednotného globálního systému, v jehož rámci jednotlivé země předkládají dobrovolné závazky k snížení emisí, aby společnými silami mohly předejít nebezpečným dopadům globálního ohřívání. Biden zároveň varoval, že lidstvo riskuje, že dospěje do stádia, z něhož nebude návratu – pokud nebude eskalováno úsilí o zkrocení klimatické krize, píše na webu časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists Oliver Milman.

Spojené státy navíc slíbily, že zdvojnásobí finanční pomoc pro rozvojové země, které čelí zhoršujícím se suchům, povodním, horkým vlnám a dalším efektům klimatické krize. USA rovněž tlačí na spolupráci s ostatními zeměmi týkající se inovací v čisté energii.

Bílý dům doufá, že jeho nové závazky pobídnou další země, aby v otázce klimatické nouze dělaly více. Zároveň do světa vysílá signál, že se USA po zničujícím exilu v režii Trumpovy administrativy vracejí do čela boje proti klimatické krizi.

Nicméně budou tyto závazky stačit na to, abychom předešli hrozbě klimatické krize?

Nikoliv. Globální emise skleníkových plynů navzdory dlouhodobému varování klimatologů prudce stoupají. Pokles byl zaznamenán pouze v minulém roce kvůli lockdownům souvisejícím s pandemií. Snížení emisí, jež má předejít skutečně katastrofálnímu globálnímu ohřívání, by mělo být velmi výrazné – emise by v průběhu této dekády měly být redukovány na polovinu a poté do roku 2050 na nulu.

Bidenova vláda připomněla, že zbytek světa je odpovědný za 85 procent emisí a že pouze koordinované a odhodlané mezinárodní úsilí může zabránit nejhorším dopadům klimatické změny.

Kanada a Japonsko na klimatickém summitu představily modifikované plány na snížení emisí, avšak přední producent emisí oxidu uhličitého – Čína – s ničím novým nepřišel. A některé země, jako Brazílie a Austrálie, mají ve svém čele vzpurné lídry. Bidenova vláda bude před klíčovým summitem OSN ve Skotsku muset čelit rozdělené politické scéně na domácí půdě, aby mohla svým slibům dostát. Zároveň bude muset pobízet další země, aby v boji proti klimatické nouzi dělaly více. Je to nezáviděníhodný úkol.

Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
4918

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021