Šest Rusů vyhazovalo v Bulharsku do povětří skladiště zbraní

29. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Bulharští prokurátoři prokázali vazby mezi šesti ruskými občany, kteří trávili čas v Bulharsku, a čtyřmi výbuchy v bulharských skladištích zbraní v letech 2011-2020.

Moskva obvinila Bulharsko, že se snaží překonat Prahu, která obviňuje ruské tajné agenty z výbuchu ve Vrběticích v roce 2014. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se vyjádřil: "Je dobře, že jsme ještě nezavraždili arcivévodu Ferdinanda. Tohle je směr, jímž to pokračuje." Atentát na arcivévodu Ferdinanda v Sarajevu v roce 1914 vyvolal první světovou válku.

 

Bulharské ministerstvo zahraničí oznámilo, že si na čtvrtek povolá ruského velvyslance v souvislosti s vyšetřováním těchto výbuchů. Bulharsko konstatuje, že jsou atentáty v Bulharsku zřejmě spojeny s atentátem v ČR.

Cílem zorganizovaných explozí mělo být  zabránit vývozu zbraní na Ukrajinu a do Gruzie.

K prvnímu výbuchu došlo v listopadu 2011 nedaleko vesnice Lovnidol na severu Bulharska. Skladiště patřilo firmě Emco, vlastněné bulharským prodejcem zbraní Emilianem Gebrevem.

K dvěma dalším výbuchům došlo v roce 2015 v pomocném zařízení nedaleko vojenské továrny v Sopotech. Byly tam zničeny vojenské zásoby patřící firmě Emco. Čtvrtý výbuch v roce 2020 zničil důležité vojenské skladiště u města Magliž v centru Bulharska.

V dubnu 2015 byli Gebrev, jeho syn a jeden manažer z jeho firmy obětí pokusu o otravu. Bulharští prokurátoři nyní mají "velmi dobře zdokumentované podezření", že pokusy o otravu a výbuchy byly spojeny. Existuje také vazba na výbuch ve Vrběticích a na pokus o otravu novičokem britského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém městě Salisbury.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
5703

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021