Rychlost tání světových ledovců se za posledních dvacet let zdvojnásobila

29. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrační obrázek: Wikimedia Commons

Tání ledovců přispívá k většímu stoupání hladiny moří než úbytek ledovcové pokrývky v Grónsku a Antarktidě, tvrdí experti.

Vědci říkají, že lidmi způsobované globální ohřívání akceleruje ztrátu ledovců ve vysoké nadmořské výšce a vysoké zeměpisné šířce, což bude mít vliv na pobřežní regiony po celém světě, kde žijí stamilióny lidí. V letech 2000 až 2019 přišly horské ledovce o 267 gigatun ledu za rok, což je ekvivalent 21 procentního vzestupu mořské hladiny, jak dokládá studie publikovaná v časopise Nature, informuje list The Guardian.

To je o 47 procent více, než kolik k nárůstu hladiny moří přispívá tání ledovcové pokrývky v Grónsku a více než dvakrát tolik než v Antarktidě. Co se příčin stoupání mořské hladiny týče, ztráta ledovců je na druhém místě – po termální expanzi, která je způsobena vyšší teplotou oceánů.

Výzkumníci zjistili, že tempo ztenčování ledovců mimo Antarktidu a Grónsko činilo v roce 2000 asi třetinu metru ročně, zatímco v roce 2019 to byly už dvě třetiny metru za rok. To je ekvivalent akcelerace 62 gigatun ročně za každou dekádu. Autoři studie vycházejí z historických satelitních údajů NASA i nových statistických metod. Výsledkem je nejpřesnější a nejucelenější výměr 217 175 světových ledovců k dnešnímu datu.

Vědci říkají, že přesnost údajů jim poskytla větší jistotu než dříve, aby mohli konstatovat, že úbytek ledovců je obrovský a že akceleruje.

Ledovce za uplynulých 20 let přišly v průměru o 4 procenta svého objemu, nicméně tento úbytek se v průběhu času lišil region od regionu. Aljaška hlásí 25 procentní úbytek globální ledovcové masy, periferie Grónska 12 procent a jih a sever Kanady po 10 procentech; Himaláje a další vysokohorské oblasti Asie 8 procent, stejně jako jižní Andy a subantarktické regiony. Menší a nižší ledovce byly ke změně nejnáchylnější. Ztenčování novozélandských ledovců se v letech 2000 až 2004 a v letech 2015 až 2019 zvýšilo sedmkrát. Tempo ztenčování ledovců v evropských Alpách činilo dvojnásobek světového průměru.

Hlavní autor studie Romain Hugonnet konstatuje, že tyto údaje představují naléhavé varování: „Zdvojnásobení tempa ztenčování u ledovců nacházejících se mimo Grónsko a Antarktidu v uplynulých dvaceti letech nám říká, že musíme změnit náš způsob života. Musíme jednat ihned.“

 

 Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5349

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021