Průběžné zpravodajství:

Spisovatelka Arundhati Roy o pandemii v Indii: Jsme svědky zločinu proti lidskosti. V ČR zemřelo na covid dalších 72 osob

29. 4. 2021

čas čtení 4 minuty
 
Ve středu 28.4. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 2483 denních nákaz.   V ČR do 28.4.  zemřelo  29 213 lidí, to je nárůst o 72 mrtvých.  V nemocnicích je 2966 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 628 536 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Ve středu 28.4. bylo v ČR očkováno  66 668 osob, ukončeno bylo očkování u 12 965  osob. 

DĚSIVÉ SCÉNY V INDII: 



- Je obtížné komunikovat skutečnou hloubku a míru traumatu, chaosu a ponížení, jimž jsou lidé podrobováni. Mezitím nám Modi a jeho spojenci říkají, že si nemáme stěžovat, píše spisovatelka Arundhati Roy.  Indie potvrdila ve čtvrtek denní nárůst nákaz o 379 257 případů a registrovala dalších 3645 denních mrtvých. Indie prioritizuje dovoz kyslíku, 40 zemí světa prý přislíbilo pomoc.  ZDE 

- Celkový počet nákaz v Indii přesáhl 18 milionů. Facebook zablokoval hashtag "Modi, odstup!"

- "Pandemie nekončí, naopak se zintenzivňuje," varuje Carissa Etienne z Celoamerické zdravotní organizace (PAHO). Požaduje rychlé a rovné šíření vakcín po celém světě.

- Počet nakažených koronavirem se globálně blíží 150 milionům osob. Globální počet nákaz roste denně o 800 000.

 

- Počet nákaz v Británii poklesl ve 95 procentech místních oblastí pod 50 nákaz na 100 000. ZDE 

- Kambodža zaznamenala denní rekord nákaz 698 nových případů. Šířila se tam pandemie dosud velmi málo, ale nákaza, která tam byla poprvé zaznamenána koncem února 2021, se dodneška rozšířila na 11 761 osob a 88 lidí zemřelo.

- Třetina Mexičanů byla do konce roku 2020 nakažena koronavirem. Protilátky byly nalezely v krvi 33,5 procent Mexičanů. V Mexiku zemřelo na covid asi 350 000 lidí a nakaženo bylo zřejmě až 40 milionů osob. Úmrtnost je prý tedy něco málo pod 1 procento nakažených. Asi 86 procent nakažených má účinné protilátky, jenže asi 14 procent nakažených nikoliv a tito lidé mohou být nakaženi znovu. V Mexiku je přítomná brazilská, jihoafrická i britská varianta, avšak Mexiko přiliš mnoho netestuje, jaké varianty jsou v zemi přítomny.

- Tchajwan začal přesunovat více než 400 lidí do centralizovaného karanténního zařízení z hotelu na letišti, kde vzniklo překvapivé domácí ohnisko nákazy. Tchajwan sterilizuje celý hotel. Tchajwan infekci velmi dobře zvládl, protože od samého počátku pandemie zavedl velmi efektivní preventivní opatření a uzavřel hranice. Od minulého týdne však zaznamenal nákazu devíti pilotů nákladních letadel.

- Německý týdeník Der Spiegel ve čtvrtek cituje ředitele firmy BioNTech, že očekává do září výsledky testů vakcíny u dětí. V červenci by měly být k dispozici výsledky testů u dětí od 5 do 12 let, v září u mladších dětí.

- Američané se nedokáží dohodnout, zda by se měly pro cesty do zahraničí používat vakcinační pasy.

- Britský premiér Boris Johnson je "neupřímný cynik", protože soukromě navštívil britskou národní pamětní zeď pro oběti covidu, ale odmítá se setkat s pozůstalými. Organizace pozůstalých ho žádala o setkání už více než sedmkrát, nereagoval.


- Asi 30 milionů lidí bude potřebovat v roce 2021 humanitární pomoc a ochranu v Sahelu a v nížině u jezera Čad, varuje OSN. Krize tam vznikla v důsledku chudoby, krize klimatu, ozbrojených konfliktů a nyní se ještě zhoršuje v důsledku pandemie.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE
 

1
Vytisknout
6415

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021