Boris Johnson zuří: Britská Volební komise začala vyšetřovat jeho "cash for cushions" skandál

29. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
Hysterický záchvat Borise Johnsona zde od minuty 10:


Britská státní Volební komise zahájila vyšetřování, které má potenciál ohrozit premiérský úřad Borise Johnsona. Skandál "cash for cushions", "peníze na polštáře", tedy soukromé dary na renovaci Johnsonova bytu, začal britského premiéra vážněji ohrožovat.

Britská státní Volební komise má rozsáhlé pravomoci vyslýchat svědky a předat věc policii. Komise oznámila, že její vyšetřování je nutné, protože dospěla k závěru, že existuje jasná pravědpodobnost, že platby na nákladnou renovaci Johnsonova bytu v Downing Street zřejmě zosobňují několik porušení zákona.

 

I když Johnson jako obvykle lže, že neudělal nic špatného, šéf labouristické opozice Keir Starmer ho ve středu v Dolní sněmovně přivedl do hysterickéjho záchvatu. Starmer mu totiž položil několik věcných otázek, odpovědi na něž se Johnson vyhnul.

Johnson tvrdil, že renovaci svého bytu uhradil "osobně", avšak nepopřel, že dostal dar nebo půjčku ve výši 58 000 liber od konzervativního lorda Brownlowa, kteroužto částkou renovaci zaplatil, ale navzdory tomu nebyla tato transakce nikde zaznamenána ani zveřejněna.

Starmer charakterizoval Johnsona jako "představitele korupce" a obvinil jeho vládu z "nechutností, protekcionářství a skandálů". Kritizoval také Borise Johnsona za to, že namísto aby řešil pandemii, věnoval  se jen tomu, že nadává na svého bývalého poradce Dominica Cummingse v telefonátech šéfredaktorům britských deníků a trávil čas vybíráním tapet, za něž zaplatil více než 800 liber (25 000 Kč) za každou jednu roli.

Oznámení, že skandál bude vyšetřovat britská státní volební komise, přichází pět dní poté, co je Johnson terčem ostré kritiky všech sdělovacích prostředků. Tu původně vyvolal zdrcující článek na blogu jeho bývalého poradce Dominica Cummingse, který vyšel minulý pátek.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
5372

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021