Klimatická krize

OSN: Planeta směřuje ke kraji propasti

22. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Světová meteorologická organizace (WMO) tento týden varovala před bezprecedentním zhoršením klimatické krize v roce 2020, kdy se průměrné teploty vyšplhaly na 1,2 stupně Celsia oproti předindustriální éře. Loňské hodnoty se tak přiblížily k hranici 1,5 stupně Celsia, kterou vědci označují za limit, díky němuž můžeme předejít nejhorším projevům globálního oteplování. O těchto poznatcích ve svém veřejném prohlášení hovořil generální tajemník OSN António Guterres.

„Velice dobře je vidět, že procházíme trojí krizí: klimatickou krizí, krizí biodiverzity a krizí znečištění ovzduší. A pokud nebudeme ihned jednat, tak se ocitneme na kraji propasti. Nemáme proto času nazbyt,“ konstatoval šéf OSN.

WMO uvádí, že se ve světových oceánech nakumulovalo rekordní teplo. Oceány se tak stávají více kyselými a méně okysličenými. V roce 2020 jsme byli svědky tání ledovců v Grónsku a v Antarktidě, což vedlo ke zvýšení mořské hladiny. Led v Arktidě dosáhl téměř rekordně nízkých hodnot, Asie a Afrika čelila prudkým záplavám, Jižní Amerika zažila rekordní sucha a v Atlantském oceánu bylo v průběhu hurikánové sezóny zaznamenáno rekordních 30 bouří.


Celý článek v angličtině  ZDE

0
Vytisknout
6676

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021