Evropští poslanci se stali obětí deepfake videotelefonátů napodobujících ruskou opozici

23. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
Foto: Skutečná fotografie Navalného spolupracovníka  Leonida Volkova a její deepfake

Politikové z Británie, z Litvy, Lotyšska a Estonska terčem podvodných videotelefonátů s údajnými ruskými opozičními činiteli


Celá řada vysokých evropských poslanců se stala v posledních dnech terčem telefonátů od osob, které používaly bějhem video rozhovorů filtry deepfake, a tak předstírali, že to jsou představitelé ruské opozice.

 

Podvedeni byli Rihards Kols, předseda parlametního výboru pro zahraniční vztahy v lotyšském parlamentě, poslanci z Estonska a z Litvy a poslanec britské Dolní sněmovny Tom Tugendhat, předseda britského parlamentního výboru pro zahraniční vztahy.

"Putinův Kreml je tak slabý a má z Navalného síly takový strach, že uskutečňuje falešné telefonáty s cílem Navalného tým zdiskreditovat, napsal Tugendhat na Twitteru. "Dneska se mi dovolali. Nebudou vysílat ty části rozhovoru, kde jsem charakterizoval Putina jako vraha a zloděje, tak je zveřejním zde."


Kols zveřejknil fotografii Leonida Volkova, spojence Navalného a screenshot jeho dvojníka z falešného videorozhovoru. Volkov konstatoval, že obě fotografie jsou téměř totožné.


"Deepfakes" vytvářejí sítě umělé inteligence, generují či napodobují tváře, které pak napodobují lidské chování.

Nové aplikace chytrých telefonů dovolují uživatelům, aby svou vlastní tvář nahradily jinou tváří či aby "animovaly" fotografii jakékoliv tváře, téměř jako loutku. Špatná kvalita fotografie také vysvětluje, proč podvod nebyl okamžitě identifikovatelný.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
5147

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021