Desetitisíce Rusů se účastnilo demonstrací požadujících propuštění Alexeje Navalného

22. 4. 2021

čas čtení 2 minuty


Desetitisíce Rusů ve středu demonstrovalo v mnoha městech po celém Rusku za propuštění vězněného šéfa protiputinovské opozice Alexeje Navalného. Účast nedosáhla půl milionu demonstrantů, což byl počet, o nějž Navalného stoupenci usilovali, avšak konaly se velké demonstrace - v Moskvě vyšlo do ulic až 10 000 lidí a podobně velká demonstrace se konala v Petrohradě.

Počet účastníků na demonstracích je důležitý, protože se Putinův režim chystá udělit konečnou ránu Navalného opozičnímu hnutí a prohlást ho za "extremistické".

 
Ve středu ráno zatkla ruská policie Navalného poradce Ljubov Sobolovou a Kiru Jarmyšovou a provedla razie do regionálních ústředí jeho organizace.

Demonstrace na podporu Navalného byly svolány ve více než 100 ruských městech. V některých městech vyšlo do ulic překvapivě velké množství, dokonce i v malých městech, jako Usolje-Sibirskoe na Sibiři, zatímco jinde byla účast malá.

Experti na lidská práva z OSN požadují, aby Rusko dovolilo odvoz Navalného na léčení do zahraničí. Konstatují, že je ohrožen jeho život.

Celkem bylo zatčeno během středečních demonstrací po celém Rusku nejméně 1500 osob, téměř polovina z nich v Petrohradě.

Mezi Putinovým režimem a Západem roste napětí ohledně znepokojení o Navalného zdravotním stavu, ohledně hromadění ruských jednotek na hranici s Ukrajinou a ohledně agresivních operací ruských rozvědek po výbuchu ve Vrběticích v roce 2014, připomíná list Guardian.

Putinův projev ve středu v poledne posílil spekulace, že Rusko vyšle další vojska na Ukrajinu anebo podpoří Lukašenkův režim v Bělorusku.

Ve svém projevu Putin obvinil Západ, že se pokouší intervenovat v Bělorusku a na Ukrajině. Znovu vyvolával nesmyslnou představu, že Západ proti Rusku vede válku.

Před Putinovým projevem pronesl ukrajinský prezident Zelenskij projev v televizi, v němž zdůraznil, že Ukrajina nechce válku s Ruskem a požadoval setkání s Putinem k rozhovorům.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
5257

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021