Potrestáme Rusy za teroristický čin tím, že jim nedáme naše peníze?

Je třeba vyšetřovat zejména roli Miloše Zemana

25. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Miloš Zeman si počkal týden, aby mohl tvrdit, že se teprve po seznámení a s rozvahou vyjádří k národu o zjištění tajných služeb indikující Rusko jako viníka explozí ve Vrběticích. Aby mohl tvrdit, že jedná bez hysterie a že je - jak se dalo předpokládat - situace nepřehledná, nejasná, že nemáme dost důkazů a že je třeba dále vyšetřovat. Jelikož pokud nechytíte viníka přímo za ruku, vždy se nabízí prostor k tomu tvrdit nadále, že důkazů je málo a že to prostě nestačí. Lze určitě souhlasit i s požadavkem hloubkového vyšetřování, jelikož takové vyšetřování musí nutně zahrnout i ústavní činitele. Znovu upozorňujeme, že bývalý premiér Sobotka otevřeně tvrdí, že Miloš Zeman dostal v inkriminovaném období informace o hrozbě teroristické činu na území ČR. Zároveň Miloš Zeman dostává zpravodajské informace, tedy musel vědět dost, aby inicioval prošetření celé věci s vehemencí, kterou požaduje nyní. A hlavně Miloš Zeman řekl jednu důležitou věc: podobný akt provedený agenty jiného státu je terorismus.

Oproti dalším ústavním činitelům se Miloš Zeman liší tím, že zatímco premiér a vicepremiér mají účast Ruska za prokázanou, na základě informací, které mají k dispozici, prezident mluví o podezření a potřebě dále prošetřovat. Zcela záměrně se přitom odklání od faktu, že informace přinesla zpravodajská služba a hovoří pouze o policejním vyšetřování. V rozhovoru pro CNN Prima pak zpochybnil informace od zpravodajských služeb příměrem k tomu, že CIA přinesla americkým politikům informace o tom, že v Iráku jsou zbraně hromadného ničení, které však nebyly po vypuknutí války nalezeny. Nepřímo tak naznačil, že informace západních zpravodajských služeb nejsou věrohodné. Přitom je zřejmé, že zásadní informace a identifikace dvou agentů GRU souvisí se zjištěními západních zpravodajských služeb o atentátu v Salisbury. Zeman zpochybnil jak práci CIA, tak nepřímo práci BIS, když poukazem na vyznamenání ředitele Michala Koudelky právě ze strany CIA vytvořil manipulativní spojení.

Zeman několikrát zopakoval, že ho zajímá, co se dělo celých 6 let od incidentu v rámci vyšetřování. Tuto otázku by vyšetřovatelé měli vztáhnout zejména k roli ústavních činitelů, kteří po celou dobu byli ve funkci. Jediným ústavním činitelem, který po celou dobu svou funkci zastává, je právě Miloš Zeman. Nejnervóznější byl Miloš Zeman právě v okamžiku, kdy byl tázán, kdy se o podezření dozvěděl. Evidentně rozčileně se naklání k moderátorce a tvrdí, že se o celé věci dozvěděl až od premiéra Babiše v čase zveřejnění informace.

Pozoruhodný je Zemanův návrh postupu v případě, kdy se dle něj dostatečně prokáže účast Ruska na teroristickém aktu. Zeman navrhuje "potrestat" Rusko tím, že bude vyloučen z výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech ruský státní podnik Rosatom. Je komické považovat za trest, pokud Česká republika naplní doporučení bezpečnostních institucí a nezahrne krajně rizikový subjekt, zcela bez ohledu na kauzu ve Vrběticích. Jinými slovy, trestem pro Rusko je, že ČR bude dbát na svou bezpečnost a nedá mu možnost ji ohrožovat za peníze českých občanů. 

Zeman ani v nejmenším nezmínil, že Rusko dlouhodobě ohrožuje zájmy ČR dezinformacemi a kybernetickými útoky. Tedy že adekvátní reakcí by měla být snaha zvýšit rezistenci ČR proti takovým útokům a také snaha na diplomatické úrovni přesvědčit spojence o tom, aby jednali obdobně.

Pak je tu ještě jedna faktická záležitost. Prezident tvrdí, že Policie České republiky je "nepochybně" součástí ozbrojených sil, jejichž je vrchním velitelem. To je holý nesmysl, zatímco armáda je součástí ozbrojených sil, policie nikoliv a prezident tedy není jejím vrchním velitelem. Dokonce ani prezident Zeman. Je zcela nepochopitelné, že to ani po osmi letech strávených ve funkci neví. Do značné míry to ukazuje na relevanci jeho vyjádření k jakémukoliv bezpečnostnímu tématu.

Poznámka autora ke způsobu, jakým prezident Zeman vedl rozhovor na CNN Prima: Miloš Zeman vedl rozhovor jako ubohý šovinista, když opakovaně urážel moderátorku pořadu jako neschopnou ženu, zcela bezdůvodně.

2
Vytisknout
11003

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021