„Výjimka, a nikoliv pravidlo“: Co bude následovat poté, co byl Derek Chauvin shledán vinným z vraždy George Floyda?

22. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Chauvin se pravděpodobně proti rozsudku odvolá, zatímco panují naděje, že tato kauza přinese důkladnější policejní reformu.

Usvědčení bývalého minneapoliského policisty Dereka Chauvina z vraždy George Floyda se setkalo s pocitem úlevy u aktivistů, zákonodárců, amerických občanů a představitelů, z nichž mnozí volají po odpovědnosti za zabíjení neozbrojených Afroameričanů. Osobnosti, včetně amerického prezidenta Bidena, se ptají, co přijde nyní, a apelují na realizaci důkladnější policejní reformy a podpory pro lidi jiné barvy pleti, píše na webu Al Džazíry Joseph Stepansky.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bachelet k případu uvedla, že reformy policejních sborů napříč Spojenými státy, jimž jsme byli svědky v uplynulých týdnech, jsou stále nedostatečné, protože lidé afroamerického původu jsou i nadále zabíjeni.

Paul O’ Brien z Amnesty International konstatuje, že skutečnost, že byl expolicista Chauvin pohnán k odpovědnosti za zabití George Floyda, je výjimka, a nikoliv pravidlo. „Musíme uznat existenci rasistických kořenů ve vymáhání zákona v této zemi, pokud máme hovořit o systémových selháních policejní práce a pokud máme realizovat smysluplnou veřejnou bezpečnost pro ty, kteří jsou po historické stránce nejvíce zasaženi nadměrnou policejní činností,“ uvádí Paul O’ Brien. 

John Raphling z Human Rights Watch říká, že vedle známých případů, kdy došlo k policejnímu usmrcení Afroameričanů, používají americké policejní složky nátlakové, ale nikoliv smrtící metody, a to zejména v interakci s lidmi jiné barvy pleti. Týká se to rovněž osob žijících v chudobě, což nemá nic společného s prosazováním bezpečnosti. „Odsouzení za ty nejnehoráznější a nejdramatičtější násilné incidenty pravděpodobně nepovede ke změně systémových problémů v činnosti americké policie,“ dodává Raphling.

Od smrti George Floyda nejméně 30 amerických států schválilo 140 reformních zákonů, které mají regulovat policejní excesy. 46 ze stovky největších amerických měst po vypuknutí loňských protestů schválilo novou agendu spočívající v zákazu rdoušení, pevného sevření a obdobných praktik, které Floyda připravily o život.

Nicméně zastánci policejní reformy tvrdí, že nekonzistentní přístup v těchto krocích zanechává komunity po celých Spojených státech i nadále zranitelné.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

-1
Vytisknout
5066

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021