Zeman a Vrbětice, aneb O dvou vyšetřovacích verzích

25. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Grafika: Sergej Elkin.

Prezident Miloš Zeman se s týdenním zpožděním vyjádřil ke kauze Vrbětice. Jádrem jeho sdělení byla teze, že existují dvě vyšetřovací verze explozí v muničních skladech, přičemž pouze jedna z nich pracuje se zaviněním ruskými agenty.


Doplňme si kontext: Podle jistě proti Zemanovi naprosto nezaujatého zdroje jménem Protiproud prezident při návštěvě místa neštěstí sám doslova prohlásil: "Šlo zřejmě o úmyslný trestný čin, protože dva výbuchy za sebou pravděpodobně nebyly náhodné," čímž verzi, kterou nyní účelově vytáhl, vlastně předem sám vyloučil.

Podívejme se dále na informace o munici, která zničila vrbětický areál. Postupně se potvrzuje podezření, že bulharský zbrojař Emilian Gebrev tam skladoval především dělostřeleckou/tankovou munici, která byla fakticky určena pro Ukrajinu. Je dosti pravděpodobné, že původně obchodník odmítal tuto skutečnost přiznat, protože munice byla vybavena zavádějícími certifikáty koncového uživatele (End-user certificate, EUC) a usvědčení z toho znamená další problémy jak při nákupech munice v celé demokratické Evropě, tak při Gebrevově obchodování v Bulharsku zejména.

Ve skladu pracovali mj. dva zabití zbrojíři ve starším středním věku, s bohatými zkušenostmi. Jistě věděli, že dělostřelecké granáty je třeba skladovat odděleně od zapalovačů. V takovém případě je ovšem docela těžké přivést těleso s několikamilimetrovou stěnou z oceli naplněné TNT k výbuchu i za předpokladu, že leží volně v terénu. Tím hůře je představitelná možnost exploze, je-li granát bez zapalovače uložen v ochranném obalu. A právě tak vypadá běžný standard. Aby vybuchly bedny s takto uloženou municí, je třeba použít desítky kilogramů jiných trhavin. 

Proti vyšetřovací verzi předpokládající nevysvětlitelnou samovolnou explozi ve dvou skladech - verzi, kterou Zeman sám předem vyloučil jako nepravděpodobnou - stojí verze ruského teroristického útoku provedeného jednotkou GRU, která je spojována také se šesti podobnými explozemi muničních skladů v Bulharsku.

Prezident má jistě pravdu, že je třeba počkat si na výsledky policejního vyšetřování.

Mělo by tedy již napříště být vyloučeno odložení celé kauzy zlínskou kriminálkou, jak se stalo v roce 2015, mj. na základě neprůkaznosti verze náhodného výbuchu. A rozhodně je třeba také vyloučit politické ovlivňování.

Připomínám, že vyšetřování explozí bylo v roce 2018 obnoveno jedině proto, že vyšly najevo nové důkazy týkající se zájmu ruských operativců o munici ve Vrběticích a jejich cesty do České republiky...

1
Vytisknout
8568

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021