Prlběžné zpravodajství:

Koronavirus: Indie zaznamenala globální rekord 314 835 nových denních nákaz. V ČR zemřelo na covid dalších 76 lidí

22. 4. 2021

čas čtení 4 minuty
Ve středu 21.4.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 2942 denních nákaz. V ČR do 21.4.  zemřelo  28 787 lidí, to je nárůst o 76 mrtvých.  V nemocnicích je 3909 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 612 832 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Ve středu 21.4.  bylo v ČR očkováno 58 637 osob, ukončeno bylo očkování u 13 511 osob. 

- Počet denních mrtvých na covid-19 je v ČR pořád neobyčejně vysoký. Pro srovnání: V Británii zemřelo včera na covid 22 lidí, ve srovnání s ČR je to na počet obyvatel jednadvacetkrát méně. Ve Skotsku včera zemřel na covid 1 člověk, Skotsko má pět milionů obyvatel, ve srovnání s ČR je to tedy osmatřicetkrát méně. Parky v Praze jsou plné lidí, odstupy nedodržuje skoro nikdo, roušky nenosí skoro nikdo. Jak vyplývá z varovného případu Indie, nejvražednější je začít se chovat, jako že už není žádný problém.

- V Indii vznikl milion nových nákaz jen za pouhé čtyři dny. Případ Indie je vážným varováním pro ostatní země. Údaje z letošního ledna a února, že v Indii pandemie výrazně zeslábla, byly zřejmě chybné. Důvodem katastrofální situace v Indii je součinnost neopatrného chování lidí, slabost indického zdravotnictví a chybné rozhodování politiků. Chybou bylo také předpokládat, že stačí občany očkovat a že už není třeba dodržovat karanténní opatření. Bez efektivního monitorování šíření nákazy se virus nekontrolovaně rozšíří v místech, kde není sledováno, co se děje. Chybou politiků bylo mylně dávat lidem najevo, že se země vrací k normálu. Zoufalství lidí v Indii využívají spekulanti, kteří prodávají léky proti covidu jako remdesivir na černém trhu až za třicetinásobné ceny. ZDE  

- Nemocnice v Indii trpí vážným nedostatkem kyslíku a umrtvujících léků, takže nemohou pacienty intubovat.

- Pětina britských vládních kontraktů pro boj proti covidu udělených od února do listopadu 2020 byla zřejmě ovlivněna vládní korupcí a je zapotřebí je řádně vyšetřit, informuje analýza organizace Amnesty International. Kontrakty byly uděleny toryovským kamarádům Borise Johnsona a jeho "ministrů". Johnsonova "vláda" prioritizovala nabídky kontraktů na vládní zakázky boje proti covidu na základě jejich politických konexí. To "poškodilo důvěru v integritu vládní reakce na pandemii", konstatuje Amnesty International a zdůrazňuje, že Johnsonova vláda musí bezodkladně zveřejnit totižnost firem, vlastněných toryovskými kumpány, které obdržely kamarádšoftské kontrakty v hodnotě mnoha milionů liber. ZDE 

 

- Čtyřicet procent Čechů přišlo v souvislosti s koronavirovou pandemií o někoho, koho osobně znali. Vyplývá to z dubnového výzkumu agentury NMS Market Research.

- Syrská vláda obdržela první zásilku 200 000 vakcín AstraZeneca prostřednictvím globální iniciativy Covax. Opozice v Sýrii na severozápadě země obdržela dalších 53 800 vakcín.

- Více než 80 procent Američanů nad 65 let bylo do čtvrtka očkováno aspoň první dávkou. Spojené státy dosáhly cíle 200 milionů očkování za 100 dní.

- Pfizer potvrdil, že se v Mexiku prodávají falešné vakcíny.

- Francouzsko-rakouská firma Valneva oznámila, že zahájila třetí etapu testů své vakcíny proti koronaviru.

- Počet potvrzených nákaz v Německu stoupl za den o 29 518 na 3 217 710, informoval ve čtvrtek Ústav Roberta Kocha. Počet mrtvých stoupl v Německu o 259 na 80 893.

- Americká první dáma dr. Jill Bidenová se setká s činiteli indiánského kmene Navajo v jejich rezervaci. Kmen Navajo byl těžce postižen infekcí covidu-19, avšak nyní dodržuje přísná karanténní opatření a očkování tam probíhá rychleji a efektivněji než v ostatních místech USA.

- Evropský unie připravuje žalobu proti firmě AstraZeneca, že nedodala podle smlouvy s EU 300 milionů dávek vakcíny.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

2
Vytisknout
6386

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021