Mezitím v Absurdistánu 173:

Za citaci výroku papeže Františka můžete v Polsku zřejmě skončit ve vězení

28. 4. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut
Politici ze strany PiS právě založili parlamentní komisi proti „ideologické dekarbonizaci“.   Bude bránit polské uhlí před ekologickými útoky...


Někdy, když čtu zprávy z Polska, si nejsem jistý, jestli se mám smát nebo plakat. Viz tato reportáž o řidičce, která se rozjela po městě bláznivým řidičským běsněním, zničila tři auta a drasticky poškodila dalších pět, čímž ohrozila několik životů. Celková škoda pouze u jedné z obětí se odhaduje na přibližně 100 000 zł (600 000 Kč). Řidička byla psychiatrická pacientka, která se rozhodla nebrat si léky, proto soud rozhodl, že za své chování nemůže nést odpovědnost, protože v té chvíli byla z právního hlediska duševně nemocná.

Její vozidlo bylo rovněž nepojištěné, takže za normálních okolností by bylo odškodné vyplaceno ze zvláštního fondu kryjícího ztráty způsobené nepojištěnými řidiči, ale fond je odmítl vyplatit a poukázal na to, že kryje pouze ztráty způsobené řidiči, kteří byli uznáni vinnými, a jelikož soud rozhodl, že je tato žena  šílená, nelze ji vinit z jejího jednání, a tak nebude vyplaceno žádné odškodné, protože nebyla zjištěna žádná vinná strana. V zásadě tedy oběti nedostanou ani cent. A nemusí to být ani poslední takový incident, protože soud také rozhodl, že „je velmi nepravděpodobné, že se to stane znovu“ a tato žena „žádné riziko pro ostatní účastníky silničního provozu nepředstavuje a nemůže být diskriminována jen proto, že je psychiatrickou pacientkou.“ Takže jí bylo dovoleno ponechat si řidičský průkaz.

Zajímalo by mě, jestli je řidič traktoru, který se pokusil přejet ekologické aktivisty bránící les před kácením, také blázen?



Aktivisté blokují kácení  ve starodávném karpatském lese a požadují vytvoření národního parku. A nejsou sami, odborníci - od polských akademiků (kteří poukazují na to, že příroda v této oblasti je cennější než v několika stávajících národních parcích) až po World Wide Fund (který považuje tuto oblast za jednu z 200 ekologicky nejcennějších oblastí na celém světě!) - souhlasí, že oblast by měla být pod přísnou ochranou, a ta myšlenka není nová: poprvé se o ní hovořilo ve 30. letech dvacátého století. V roce 1993 vyzvala  široce podporovaná petice vládu, aby tam založila Turnický národní park ale vláda to kvůli nedostatku peněz odložila. Od té doby se nic nestalo a současná vládnoucí strana má jiné  priority: Politici ze strany PiS právě založili parlamentní komisi proti „ideologické dekarbonizaci“. Bude bránit polské uhlí před ekologickými útoky...

Mezitím si v plánovaném Turnickém národním parku Státní lesy již několik let brousí zuby a přemýšlejí o tom, jak tam pokácet ty staré stromy (psali jsme o tom před 3 lety), a teď, když začala těžba, tam ekologičtí aktivisté postavili svůj tábor s cílem ty lesy zachránit.

Kromě pralesa o rozloze 18 000 hektarů je znovu terčem útoků i  také Daniel Obajtek (který je možná  vlastníkem podobného území). Tentokrát od novináře deníku  Rzeczpospolita, během toho, co měl být očividně přátelský rozhovor!  Jako by netrpěl dost poté, co reportéři zveřejnili informace o všech jeho nemovitostech. No a teď se vyskytl ještě tento novinář. Dovolte mi však citovat fragment, který byl nejpodivnější:

Máte rád luxus?"
Ne.
Kolik majetku máte?
Vidíte? Další lži!
Jen jsem vám položil otázku, kde je v tom lež?
Co rozumíte pod pojmem majetek?
Kolik máte domů a bytů?
Tyto údaje jsem již zpřístupnil! “

 
Když už mluvíme o lžích, pravice, média podporující stranu PiS, stále šíří protivakcinační narativ, spolu s proruskými názory.   Proepidemická komunita požaduje online, aby lidé sabotovali  očkovací program  tím, že si rezervují očkovací časy a na očkování nepůjdou. Úroveň aktivistů proti očkování a věřicích v konspirační teorie je strašná... Zjevně, polský vzdělávací systém nefunguje.

Ale alespoň víme, jaký je nejlepší způsob, jak to napravit. A za tyto znalosti vděčíme ministru školství Przemysławu Czarnkovi. Vzhledem k tomu, jak žáci a studenti po roce online vzdělávání trpí, usoudil, že nejlepším způsobem, jak je uvést zpět na správnou cestu, je učinit prioritu v nadcházejícím školním roce z „výchovy k rodinnému životu“. Jeho učitelé konečně získají uznání, jaké  si zaslouží, „ještě vyšší hodnost a ještě větší význam, protože na tom budoucnost naší společnosti a našeho státu závisí!“ 

Někteří však tvrdí, že je to jen další způsob, jak pumpovat do lidí  více katolické propagandy. I název to jasně prozrazuje „výchova k rodinnému životu“ nahradí sexuální výchovu, která se vyučuje v jiných zemích. V Polsku je tohle nikdy nekončící boj, pravicové organizace nesouhlasí s tím, aby pedagogové učili své studenty o věcech, jako je homosexualismus nebo antikoncepce. Na mnoha školách tento předmět vyučují učitelé náboženství (což v polských podmínkách znamená téměř výhradně učitele katolického katechismu).

Zdá se, že jde o další pokus podchytit mladou generaci, která z dosahu církve uniká. Druhým pokusem je další návrh Ordo Iuris, vlivné ultrakatolické organizace (zjevně podporované Kremlem). Za současného stavu se děti (nebo studenti, je-li jim více než 18 let) mohou sami rozhodnout:  buď pro náboženskou výchovu, nebo pro etiku nebo pro žádný z těchto dvou předmětů. Ordo Iuris navrhuje zrušit tuto třetí možnost  a učinit povinnou jednu z obou  možností.

Argumentují že je to kvůli jejich obavám z absence etické výchovy pro rostoucí počet studentů, ale každý ví, že to je ve skutečnosti jejich pokus zastavit odliv studentů, kteří ve škole chodí na katolickou náboženskou výchovu - počet odchodů z náboženství v posledních letech je rekordně vysoký.

Proč? Protože výběr je jen iluzorní. Hodiny etiky ve většině polských škol prakticky neexistují kvůli nedostatku kvalifikovaných učitelů, což vede k tomu, že když jsou tyto hodiny zorganizovány, často se konají pozdě odpoledne nebo jsou dokonce spojeny pro žáky z různých škol. Rodiče nebo samotní starší studenti, kteří jsou nuceni se rozhodnout, se tedy pravděpodobně vrátí  k náboženským kurzům, které jsou k dispozici prakticky na každé polské škole a do mnoha z nich jsou studenti zapisováni automaticky a zákony, například ty, které stanovují, že náboženská výchova by měla být vždy první nebo poslední hodinou vyučování, jsou běžně ignorovány.
 
Ideologické směřování ministra Czarneka je jasně viditelné. Poté, co byl suspendován ředitel jednoho lycea v Lodži za to, že potrestal studenty, kteří ve svých onlinových vzdělávacích avatarech měli symbol stávky žen. Přesto se právníci shodují, že jeho jednání bylo nezákonné, protože škola nemá právo potlačovat právo studenta vyjádřit své přesvědčení, charakterizoval ministr Czarnek ředitelovo  jednání jako „dokonalé“ a udělil mu vysokou medaili za „výjimečné výsledky ve vzdělávání a velkou odvahu“.

Tohle je, jak pravidelní čtenáři vědí, v Polsku normální. Gazeta Wyborcza zveřejnila reportáž o policistech.  Otevřeně mluví o tom, jak jim jejich nadřízení nařizují tolerovat porušování zákonů, pokud jde o ultrakatolické akce nebo o fotbalové chuligány, ale neprojevovat slitování, pokud jde o stávku žen nebo jiná opoziční hnutí.

A pokud nevěříte tomu, co říkají, stačí se podívat na nedávné události: i ty nejmenší protivládní protesty jsou rozháněny silou, lidé jsou brutálně biti a celé hodiny drženi na vzdálených policejních stanicích bez přístupu k svým právníkům nebo někdy dokonce i bez pitné vody. To vše za údajné porušení protikoronavirových předpisů. 

Ale když se tisíce motocyklů zúčastní každoroční pouti do svatyně Jasna Góra, policie je srdečně vítá a vyjadřuje nadšení, že i přes situaci v zemi se shromáždili v tak velkém počtu  (více ZDE). A dělají to důsledně: téměř 2000 motorkářů se při každoročním zahájení cyklistické sezóny shromáždilo ve svatyni Licheń. Zjevně si byli vědomi, že porušují předpisy - někteří z nich zaútočili na novináře a snažili se jim vzít kamery - přesto se policie vůbec neukázala.

V Jasné Góře došlo také k útoku: muž, kterého stráže požádaly, aby odešel poté, co si odmítl nasadit roušku, zaútočil na jednoho ze strážců jen několik sekund poté, co se domodlil a vstal. Katolíci jsou velmi podivná parta, pokud jde o covid, jsou někdy hodně agresivní. Je velmi lehké urazit jejich city.

Nedávno došlo k velkému skandálu poté, co byly tradiční čokoládové oplatky trojúhelníkového tvaru inzerovány s otázkou „máme rádi trojúhelníky?“. V polštině je jedním z významů slova trojúhelník trojka, takže reklama ZJEVNĚ propagovala sexuální orgie, a proto bylo rozhodnuto, že je nepřijatelná zejména proto, že oplatky se vyrábějí  ve Wadowicích, v rodném městě papeže (SKUTEČNÉHO PAPEŽE, ne toho levičáka z Argentiny). Výrobce oplatek se od té reklamy rychle distancoval a reklama zmizela z internetu.

Samotný současný papež také uráží náboženské cítění Poláků. Vzpomínáte, že papež řekl homosexuálovi a oběti pedofilního kněze: „Nezáleží na tom, že jsi gay. Bůh tě miluje takového, jaký jsi“? Dva muži v Polsku umístili tento citát na   vlajku LGBT. Nyní musí prokurátoři z Varšavy vyšetřovat, zda jsou tito muži vinni ze zločinu urážky náboženského cítění.  Věc je vážná: tento zločin může být potrestán až dvěma roky vězení.

Ano, v Polsku v 21. století byste teoreticky mohli být uvězněni za citování papežových slov, že Bůh miluje každého.

 

1
Vytisknout
6293

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2021