Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Britští výzkumníci zkoumají, zda je účinnější vakcíny kombinovat

14. 4. 2021

čas čtení 3 minuty
Foto: Navzdory drasticky rostoucímu počtu nákaz v Indii se tam dále konají hromadné náboženské akce bez jakýchkoliv lockdownových omezení

V úterý 13. 4. bylo v ČR zaznamenáno 5033 nových denních nákaz.  V ČR do 13. 4. zemřelo  28 124 lidí, to je denní nárůst o 86 mrtvých.  V nemocnicích je 5129 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 590 124 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V úterý 13. 4. bylo očkováno v ČR  53 527 osob. Ukončeno bylo očkování u 23 686 osob. Denní počet očkovaných je stále přibližně na polovině toho, kolik lidí by bylo potřeba očkovat, kdyby mělo být do léta pročkováno oběma dávkami alespoň 60 procent obyvatelstva.

- Profesor sociální psychologie David Spiegelhalter znovu zdůraznil v britském rozhlase, že počet nákaz výrazně snižuje lockdown. "V důsledku očkování bylo v Británii zachráněno nejméně 10 000 životů, což je obrovský úspěch. Avšak výrazný pokles infekcí v Británii způsobilo ne očkování, ale lockdown platný od začátku roku 2021. Jen se podívejme do Evropy, v Německu je 10krát větší počet nákaz než v Británii, ve Švédsku 20krát vyšší a nákazy ve Francii a v Itálii rostou. Na místě je proto opatrnost. "  

- Velká britská studie, která zkoumá, zda by bylo bezpečné kombinovat první a druhou dávku různých vakcín proti covidu má být rozšířena. Vědci, který od února zkoumají, zda je prospěšné střídat dávky vakcíny Pfizer a AstraZeneca, zahrnou do studie nyní i vakcíny Moderna a Novavax. Studie zkoumá, zda kombinování vakcín poskytne očkovaným delší imunitu a silnější imunitu proti novým variantám. ZDE  

 

 

- Indie si zoufá, protože je postižena cunami nových nákaz. Lékaři hovoří o nové variantě, která se šíří rychleji než kdy předtím. V úterý Indie zaznamenala 161 736 nových nákaz. V Indii dosud zemřelo na covid 171 000 lidí.  ZDE 

- Francie ruší veškeré lety do Brazílie z obav před novou brazilskou variantou.

- Podle odhadů vládního britského statistického úřadu má protilátky proti covidu v Anglii 55 procent obyvatelstva.

- Polsko od 19. dubna otevře školky a dovolí sportování pod širým nebem, navzdory děsivé míře pandemie.

- Rumunský premiér Florin Citu vyhodil ministra zdravotnixctví Vlada Voiculesuho kvůli sporům o tom, jak se postavit k pandemii. Dočasně tam převzal funkci ministra zdravotnictví náměstek premiéra Dan Barna.

- Německo je postiženo třetí vlnou pandemie, v důsledku rozšíření britské varianty. Pacienti jsou nyní ve věku 40 - 60 let.

- Dánsko od 1. května otevře své hranice některým plně očkovaným lidem.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

2
Vytisknout
5712

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021