Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Navzdory očkování, počet nákaz v USA po rozvolnění stoupl o 8 procent

18. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
  
V sobotu 17.4. ministerstvo zdravotnictví nezaznamenalo žádné denní nákazy. (O víkendech registrace v ČR  nefunguje.)  V ČR do 17.4. zemřelo  28 426 lidí, to je denní nárůst o 30 mrtvých.  V nemocnicích je 4052 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 600 347 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V sobotu 17.4. bylo očkováno jen 23 958 osob, ukončeno bylo očkování u 8 505 osob.


- Navzdory silnému protikoronavirovému očkování zůstává podstatný počet amerických měst i států ohnisky nákazy, kde se infekce stále šíří rekordní měrou, o to více, čím více americké státy rozvolňují. 16. dubna měly USA průměrně 70 117 nových denních infekcí, je to nárůst o 8 procent ve srovnání se situací před čtrnácti dny, a počet hospitalizací stoupl o 9 proceent. Minimum 21 amerických států zaznamenalo nejméně desetiprocentní nárůst nákaz, avšak počet úmrtí poklesl o 12 procent. USA mají více nákaz a úmrtí než jakákoliv jiná země: 31 575 640 potvrzených infekcí a 566 224 úmrtí. Bylo proočkováno více než 202 milionů dávek vakcíny, 72 milionů Američanů je plně očkováno, 22 procent celkového obyvatelstva. ZDE  

- Brazílie apeluje na ženy, aby odložily těhotenství na dobu po pandemii.

 

- Itálie začně za deset dní rozvolňovat, potvrdila italská vláda, ale doporučuje veřejnosti opatrnost.

- El Salvador a Honduras dostanou celkem 70 milionů dolarů od Světové banky na nákup vakcín.

- Vědci z americké firmy Johnson & Johnson odmítli spekulace, že jejich vakcína proti koronaviru způsobuje srážlivost krve, protože má podobný design jako vakcína firmy Astra Zeneca. Britští vědci poukázali na to, že samotná nákaza koronavirem způsobuje řádově daleko větší množství případů krevních chuchvalců a srážlivosti krve.

- Kanadská provincie Ontario oznámila rozsáhlé nové policejní pravomoci k vynucování pobytu doma v situaci, kdy tam rychle roste počet nákaz.

- Brazilský zdravotnický regulační orgán nemá dostatečné informace na to, aby mohl zhodnotit bezpečnost a účinnost ruské vakcíny Sputnik V. 

- Kyrgyzstan bude proti nákaze koronavirem používat bylinný nápoj, navzdory varování od expertů, že obsahuje jed.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
4611

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021