Prohlášení Severoatlantické rady k oznámení Spojených států ohledně akcí vůči Rusku

16. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
Spojenci v NATO podporují a solidarizují se se Spojenými státy po jejich oznámení akcí v odpověď na destabilizující aktivity Ruska ze dne 15. dubna. Spojenci individuálně a kolektivně podnikají akce k posílení kolektivní bezpečnosti aliance.


Rusko nadále vykazuje trvalý vzorec destabilizujícího chování, včetně jeho porušování suverenity a územní integrity Ukrajiny a Gruzie a vytrvalého porušování, neuplatňování a obcházení řady mezinárodních povinností a závazků, včetně Budapešťského memoranda. Příklady zahrnují pokusy o vměšování do voleb ve spojeneckých zemích, včetně amerických prezidentských voleb, a škodlivé kybernetické aktivity. Spojené státy a ostatní spojenci jsou toho názoru, že všechny dostupné důkazy vedou k odpovědnosti Ruské federace za útok Solar Winds. Solidarizujeme se se Spojenými státy. Odsuzujeme útok na Alexeje Navalného, ruskou opoziční postavu, s použitím nervové látky ze zakázané skupiny novičok. Každé použití chemických zbraní, za jakýchkoliv okolností, je jasným porušením mezinárodního práva a odporuje Úmluvě o chemických zbraních. Zprávy, že Rusko podněcovalo útoky proti silám USA a NATO v Afghánistánu jsou také znepokojivé.

Spojenci budou nadále pracovat v úzkých konzultacích, aby reagovali na akce Ruska, které představují hrozbu euroatlantické bezpečnosti. Vyzýváme Rusko, aby okamžitě zanechalo svého destabilizujícího chování a dodržovalo své mezinárodní závazky, tak jako spojenci ty své, včetně existujících dohod a závazků ohledně kontroly zbrojení a nešíření zbraní. Vyzýváme také Rusko, aby zanechalo provokací a neprodleně deeskalovalo napětí na hranicích Ukrajiny a ilegálně anektovaného Krymu.

Zatímco pokračujeme v zajišťování odstrašování a obrany, NATO zůstává otevřeno periodickému, soustředěnému a smysluplnému dialogu a konstruktivním vztahům s Ruskem, pokud to akce Ruska umožňují. Litujeme, že Rusko dál ignoruje dřívější pozvání NATO z roku 2020 k uspořádání jednání Rady NATO-Rusko.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5199

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021