Proč roste napětí mezi Havanou a Madridem

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Ve španělských a chilským médiích se objevila informace o údajném spojená Kuby s levicově radikálními separatisty v Katalánsku. Havana údajně poskytuje pomoc takovým organizacím, jako jsou Výbory na obranu republiky (CDR) a Kandidáti za národní jednotu (CUP), informuje Sergej Nikitin.


Havana údajně vyvíjí aktivity prostřednictvím Federace sdružení Kubánců žijících ve Španělsku, jejíž představitelé udržují stálé kontakty s katalánskými separatisty. Podobnou činnost vyvíjí i Kubánský institut družby národů, jehož spolupracovníci působí ve Španělsku prostřednictvím Společnosti španělsko-kubánského přátelství. V čele institutu stojí Fernando González Llort. Ten byl ještě s dalšími čtyřmi Kubánci zatčen v roce 1998 v Miami kvůli obvinění ze špionáže. Z vězení se dostal v roce 2014 v rámci dohod o normalizaci vztahů mezi Washingtonem a Havanou.

Podle španělského listu ABC se Havana řadu let věnuje podpoře řady levičáckých uskupení v Katalánsku a Strany Basků (EUiA), jejíž představitelé navštívili Kubu. Samotní Kubánci se drží v pozadí a zabývají se ideologickou prací a výzvami k nepokojům.

Podle informací chilského internetového listu Libero podobnou činnost nepřímo řídí Armando Rosendo Guerra Funcasta. Ten přijel do Španělska v únoru 2020. V rozhovoru pro Libero bývalý vysoce postavený spolupracovník kubánské rozvědky Enrique García Díaz tvrdí, že Guerra Funcasta je kádrový rozvědčík. Podle něj Funcasta v Chile plnil podobné úkoly v kontaktu s tamními levicovými radikály.

Kubánské velvyslanectví ve Španělsku a kubánské ministerstvo zahraničí na obvinění dosud žádným způsobem nereagovaly.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
11050

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021