Zelenského mluvčí: Požadavek na jednání s Putinem zůstal bez odpovědi

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

"Úřad prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského požádal o rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ohledně eskalace konfliktu na východní Ukrajině, ale dosud neobdržel odpověď," prohlásila prezidentova mluvčí Julia Mendelová.


"Rusko soustředilo více než 40 000 vojáků na východní hranici s Ukrajinou a více než 40 000 na Krymu," uvedla Mendelová pro Reuters. Dodala, že ukrajinský prezident navštíví Paříž, aby zde jednal o soustředění ruských vojáků a eskalaci konfliktu v Donbasu.

"Prezidentský úřad samozřejmě žádal o rozhovor s Vladimirem Putinem," uvedla Mendelová. "Dosud jsme neobdrželi žádnou odpověď a velmi doufáme, že nejde o odmítnutí dialogu," zdůraznila.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí sdělil novinářům, že o žádostech z poslední doby "nic neví".

Podle vojenského experta Alexandra Golce není důvod k panice, ale je třeba zůstat ve střehu, protože Rusko už v minulosti ukázalo, že nemá zábrany ohledně porušování mezinárodních pravidel a standardů.

Ruský analytik dále upozornil na menší počet ruských vojáků shromážděných u ukrajinské hranice před 7 lety a tvrdí, že tentokrát nejde o válku, ale demonstraci síly.

Podle Golce s ohledem na extrémně chladné vztahy Ruska se Západem Moskvě nezbývá jiný prostředek nátlaku než hrozit válkou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5262

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021