Británie je postižena vážnými korupčními skandály, voličům to nevadí

17. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
 

V minulých dnech zuří v Británii vážný korupční skandál. Jde o to, že bývalý britský premiér David Cameron lobboval ministry a státní úředníky Johnsonovy vlády jménem finanční firmy Lex Greensil, aby jí britská vláda poskytla finanční dotace. Kdyby se to bývalo podařilo, Cameron by na tom vydělal ohromujících 60 milionů dolarů. Vyšlo také najevo, že vysocí státní úředníci Cameronovy vlády byli zároveň placenými zaměstnanci firmy Greensil. Celý skandál vyšel najevo proto, že Greensil byla velmi pochybná firma a udělala bankrot.

 
Celá řada výborů britské Dolní sněmovny nyní zahajuje v této věci vyšetřování, ovšem co se nevyšetřuje, je skutečnost, že během pandemie Johnsonova vláda poskytovala kontrakty na ochranné prostředky bez konkurzu svým nejbližším kamarádům. Koncem týdne vyšlo také najevo, že nynější Johnsonův ministr zdravotnictví Matt Hancock vlastní akcie v soukromé firmě své sestry, kterážto dostala velký kontrakt pro boj proti pandemii od zdravotnictví ve Walesu.

Boris Johnson je známý svou sexuální promiskuitou, ruku v ruce s tím jde odměňování jeho americké milenky Jennifer Arcuri částkou 126 000 liber od daňových poplatníků. Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel porušila předpisy regulující chování ministrů, normálním trestem za to je rezignace. Johnson ji podržel, rezignoval namísto toho vysoký státní úředník na ministerstvu vnitra, poradce pro etiku. Johnsonův poradce pro etiku také odstoupil.

Anglickým voličům to nevadí: popularita Johnsonovy vlády stoupá, v současnosti má náskok před opoziční Labouristickou stranou o 14 procentních bodů. Jde o zajímavý, trumpovský jev, kdy voliči v nynější době absolutně tolerují zkorumpovanost své vlády.

Voliči zřejmě odměňují Johnsona za úspěšnou očkovací kampaň i za rozsáhlé finanční dotace pro lidi, kteří nemohou v důsledku pandemie pracovat. Je pravda, že Johnsonova vláda, po roce absolutně nekompetentního jednání a hrnutí státních peněz svým kamarádům posléze zjistila, že existuje vysoce účinný a levný systém státního zdravotnictví, který dokáže realizovat masovou očkovací kampaň, a po množství epidemiologických chyb, které během roku 2020 vedly k úmrtí více než 150 000 Britů na koronavirus, nyní jedná Johnsonova vláda velmi opatrně a bere vážně velmi skeptické názory epidemiologů a imunologů.

1
Vytisknout
5528

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021