Průběžné zpravodajství:

Spisovatelka Arundhati Roy o pandemii v Indii: Jsme svědky zločinu proti lidskosti. V ČR zemřelo na covid dalších 72 osob

29. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Ve středu 28.4. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 2483 denních nákaz.   V ČR do 28.4.  zemřelo  29 213 lidí, to je nárůst o 72 mrtvých.  V nemocnicích je 2966 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 628 536 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Ve středu 28.4. bylo v ČR očkováno  66 668 osob, ukončeno bylo očkování u 12 965  osob. 

DĚSIVÉ SCÉNY V INDII: 



- Je obtížné komunikovat skutečnou hloubku a míru traumatu, chaosu a ponížení, jimž jsou lidé podrobováni. Mezitím nám Modi a jeho spojenci říkají, že si nemáme stěžovat, píše spisovatelka Arundhati Roy.  Indie potvrdila ve čtvrtek denní nárůst nákaz o 379 257 případů a registrovala dalších 3645 denních mrtvých. Indie prioritizuje dovoz kyslíku, 40 zemí světa prý přislíbilo pomoc.  ZDE 

- Celkový počet nákaz v Indii přesáhl 18 milionů. Facebook zablokoval hashtag "Modi, odstup!"

- "Pandemie nekončí, naopak se zintenzivňuje," varuje Carissa Etienne z Celoamerické zdravotní organizace (PAHO). Požaduje rychlé a rovné šíření vakcín po celém světě.

- Počet nakažených koronavirem se globálně blíží 150 milionům osob. Globální počet nákaz roste denně o 800 000.

 17065

Prosíme, podepište tuto petici!! Evropská unie by měla před volbami příští týden zveřejnit pozvání pro Skotsko ke vstupu do EU

29. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

170 kulturních osobností podepsalo dopis požadující, aby před volbami 6. května vydala Evropská unie Skotsku jednostrannou a otevřenou nabídku k návratu do Evropské unie

Z předvolebního průzkumu ve Skotsku vyplývá, že většina pro strany požadující nové referendum o nezávislosti Skotska, která by pak vedla k návratu Skotska do EU, je v nadcházejících volbách dne 6. května téměř jistá.

170 kulturních pracovníků, včetně slovinského filozofa Slavoje Žižka, anglického režiséra Richarda Eyera, italské spisovatelky Eleny Ferrante a řecké politoložky Kalypso Nicolaïdise požadují, aby před volbami 6 května vedoucí politikové EU a instituce Evropské unie nabídli Skotsku návrat do EU a projevili s ním solidaritu.

Seznam dosavadních signatářů ZDE

Petici můžete podepsat zde, pod její českou verzí:



30040

Přehodnotí česká diplomacie vztahy s „režimem apartheidu“?

29. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Human Rights Watch (HRW) je už druhé lidskoprávní seskupení, jež odsoudilo Izrael, který proti palestinské populaci páchá „zločiny proti lidskosti vycházející z apartheidu a perzekuce“. HRW obdobně jako izraelská organizace Be-celem Tel Aviv obviňuje z toho, že se na území od řeky Jordánu po Středozemní moře snaží uplatňovat izraelsko-židovskou nadřazenost. Tvůrci politických strategií by podle HRW měli opustit politické řešení v podobě izraelsko-palestinského mírového procesu a soustředit se na lidskoprávní přístup vůči této ožehavé kauze. Nabízí se hypotetická otázka, zda česká diplomacie přehodnotí svůj dosavadní nadmíru přátelský postoj vůči izraelskému režimu, přičemž totéž platí i pro mediální obec.

Rozhovor Britských listů 384. Proč byl skandál Vrbětice odhalen až teď

27. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je skandál Vrbětice pouze dalším důkazem neefektivity a neschopnosti českých vládních struktur? Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 28. dubna 2021.



 16415

Na klokany a na opice

29. 4. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 14 minut



Nastal čas uzavřít jednu kapitolu z aktuálně prožívaných dějin První covidové pandemie.

Po měsíci čekání jsme se vydali na druhý výlet směr Praha. Vakcína byla smskově potvrzena a tudíž zajištěna. Moderna připravena na místě určeném.

V neděli 9.15 plus mínus očkování bude zatím uzavřeno druhou dávkou.

Očkovací centrum na Ikemu je velmi kvalitně připraveno. Jen pro informaci. První kontrola se týká vyplnění dotazníku ohledně jmen a dat. Pak následuje rozhovor s lékařem o první dávce, o nastalých, nebo nenastalých problémech s první dávkou vakcíny a k tomu kontrola jmen znovu ústně provedena.

 17045

Analýza Českých elfů

Nejčastější narativy o výbuchu ve Vrběticích na dezinformačních webech, řetězových e-mailech a sociálních sítích

29. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Dezinformace a interpretace událostí ve Vrběticích odpovídající ruskému pohledu, se začaly šířit bezprostředně po tiskové konferenci v sobotu 17.4. 2021. Již během noci se objevují články na webech, příspěvky ve skupinách a první řetězový mail byl zachycen 18.4.  Oddělení elfů zabývající se řetězovými e-maily píše: „Šíření, záchyt a zpracování emailů také pár dní trvá. Je patrný velmi rychle stoupající podíl těchto emailů a jejich nástup byl v podstatě bleskový, je vidět, že domácí palebná příprava na straně trollů byla provedena a čekali jen na spouštěcí knoflík.“

30737

Dezinformace ohrožují to nejcitlivější, důvěru

Emoce vlastního názoru je to, co dezinformátoři vytěžují

29. 4. 2021 / Vít Kučík

čas čtení 9 minut


"Nechte lidi, ať si udělají vlastní názor! Nebo si myslíte, že jsou všichni nesvéprávní hlupáci?!"

To je jedna nejčastějších námitek proti těm, co bojují s dezinformacemi. Odpovědí je, že dezinformační kampaně jsou natolik sofistikované, že si žádný individuální člověk - a to ani kdyby měl IQ 151 a dva doktoráty - kvalifikovaný názor udělat nemůže, neboť jejich podstatu a pravé podprahové sdělení jsou schopny rozklíčovat jen týmy specialistů s pokročilou technikou za velmi dlouhé časové úseky.

Primitivní lež dokážete s trochou googlení odhalit sami. Dezinformační kampaň trvá roky a primitivních lží v ní většinou nenajdete. Skládá se z mnoha vrstev, z nichž každá odvádí pozornost někam jinam, a jejím cílem je dostat psychiku a názorové rozpoložení miliónů lidí na takové místo, kam zadavatel kampaně potřebuje. A individuální mysl nemá schopnosti to registrovat, jinak by to celé nemohlo fungovat.

 16637

Koronavirus: Staronový pohled na švédskou strategii

29. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

V prosinci 2020 jsme psali o švédské reakci na pandemii COVID-19. Doufali jsme, že náš komentář, spolu se stovkami dalších článků založených na faktech, získá pozornost švédské Agentury pro veřejné zdraví (Folkhälsomyndigheten [FHM]); že přehodnotí a změní národní strategii tak, aby ji více sladila s globálně osvědčenými postupy. K tomu však nedošlo. Od té doby FHM ve Švédsku zaznamenala více než 5600 úmrtí na COVID-19. Počet nákaz a úmrtí i nadále roste, zatímco třetí vlně čelíme bez jakéhokoli pocitu závažnosti nebo naléhavosti, informuje lékařský časopis The Lancet.

Boris Johnson zuří: Britská Volební komise začala vyšetřovat jeho "cash for cushions" skandál

29. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Hysterický záchvat Borise Johnsona zde od minuty 10:


Britská státní Volební komise zahájila vyšetřování, které má potenciál ohrozit premiérský úřad Borise Johnsona. Skandál "cash for cushions", "peníze na polštáře", tedy soukromé dary na renovaci Johnsonova bytu, začal britského premiéra vážněji ohrožovat.

Britská státní Volební komise má rozsáhlé pravomoci vyslýchat svědky a předat věc policii. Komise oznámila, že její vyšetřování je nutné, protože dospěla k závěru, že existuje jasná pravědpodobnost, že platby na nákladnou renovaci Johnsonova bytu v Downing Street zřejmě zosobňují několik porušení zákona.

 16510

U dvora krále Borise je jen jedna věc jistá: Tohle všechno skončí špatně

29. 4. 2021

čas čtení 5 minut


Namísto vlády má Británie dnes dvořany, píše Raphael Behr. Namísto premiéra je tam potentát. Tradiční struktury stále ještě existují, ale už jen jako pocta zastaralému způsobu vlády. Stále ještě existují ministři. Ale nemají nic společného se skutečnou mocí, která se pohybuje v nepevném maelstromu poradců a činitelů usilujících o blízkost k trůnu Borise Johnsona.

Důsledkem tohoto stavu věcí je ostrý zápach skandálů šířících se z Downing Street - směsice finančních neregulérností, hazardérských politických kroků a pomstychtivosti, částečně od premiérovy milenky. To všechno doplňuje obraz byzantského intrikánství.   

"Cash for cushions!" Jak reagují britští satirikové na nejnovější skandál Borise Johnsona

29. 4. 2021

čas čtení 5 minut



... které Johnsonův poradce Dominic Cummings charakterizoval jako neetické, pošetilé a možná protizákonné a téměř určitě porušily předpisy ohledně finančních darů ... Jenže nejvyšší ministři této vlády tato obvinění odmítli. Vyjádřili se, že se veřejnost nezajímá o to, co denní tisk charakterizuje jako "cash for cushions scandal" (podle někdejšího "cash for questions", "peníze za parlamentní interpelace"), tedy nyní  skandál "peněz za polštáře".

...

Jonathan Pie:
No, já se zajímám! Prostě říkám, to že toryovští ministři tvrdí, že se nemyslí, že to veřejnost zajímá, to neznamená, že nás to nezajímá. Mně to DO PRDELE zajímá! Ano, býval jsem velký fanda Changing Rooms (televizního seriálu o tom, jak si nově zadaptovat byt). Takže tohle je bezva. Nechutnosti toryů a design interiérů se střetávají v maelstromu odpuzujících novinových titulků, to je nebeská manna.

Vrbětice: „propaganda zaobalená do špionážního hávu“

29. 4. 2021 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty


Češi jsou dnes celí natěšení, jak to „těm Rusákům nandali“, jak je odtud „vykopali“ a jak konečně dosáhli stavu „já pán, ty pán“. Stejně radostně ponížení Rusů, oslavují i židé s východními kořeny (předky).  Češi jako revanš za srpen 1968 a východní židé za pogromy, jež na jejich předcích dopouštěli Rusové. Jen bych "nechválil den před večerem", zvlášť byli-li jsme zařazeni na seznam deseti největších nepřátel Ruska!

Šest Rusů vyhazovalo v Bulharsku do povětří skladiště zbraní

29. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Bulharští prokurátoři prokázali vazby mezi šesti ruskými občany, kteří trávili čas v Bulharsku, a čtyřmi výbuchy v bulharských skladištích zbraní v letech 2011-2020.

Moskva obvinila Bulharsko, že se snaží překonat Prahu, která obviňuje ruské tajné agenty z výbuchu ve Vrběticích v roce 2014. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se vyjádřil: "Je dobře, že jsme ještě nezavraždili arcivévodu Ferdinanda. Tohle je směr, jímž to pokračuje." Atentát na arcivévodu Ferdinanda v Sarajevu v roce 1914 vyvolal první světovou válku.

 17064

Rychlost tání světových ledovců se za posledních dvacet let zdvojnásobila

29. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrační obrázek: Wikimedia Commons

Tání ledovců přispívá k většímu stoupání hladiny moří než úbytek ledovcové pokrývky v Grónsku a Antarktidě, tvrdí experti.

Vědci říkají, že lidmi způsobované globální ohřívání akceleruje ztrátu ledovců ve vysoké nadmořské výšce a vysoké zeměpisné šířce, což bude mít vliv na pobřežní regiony po celém světě, kde žijí stamilióny lidí. V letech 2000 až 2019 přišly horské ledovce o 267 gigatun ledu za rok, což je ekvivalent 21 procentního vzestupu mořské hladiny, jak dokládá studie publikovaná v časopise Nature, informuje list The Guardian.

 16478

Klimatická krize

S jakými sliby přichází Joe Biden? A bude to stačit?

29. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Joe Biden během nedávného klimatického summitu prohlásil, že americké emise skleníkových plynů budou do roku 2030 sníženy o 50 až 52 procent. Tento plán byl oficiálně předložen OSN coby součást jednotného globálního systému, v jehož rámci jednotlivé země předkládají dobrovolné závazky k snížení emisí, aby společnými silami mohly předejít nebezpečným dopadům globálního ohřívání. Biden zároveň varoval, že lidstvo riskuje, že dospěje do stádia, z něhož nebude návratu – pokud nebude eskalováno úsilí o zkrocení klimatické krize, píše na webu časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists Oliver Milman.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Počet mrtvých v Indii přesáhl 200 000 (v ČR by to bylo 1519)

28. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V úterý 27.4.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 3229 denních nákaz, od včerejška je to nárůst o 669 nákaz. (Podle počtu obyvatel by to bylo v Indii 425 122 nákaz.)  V ČR do 27.4  zemřelo  29 141 lidí, to je nárůst o 66 mrtvých.  V nemocnicích je 3102 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 626 033 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

V úterý 27.4. bylo v ČR očkováno  55 572 osob, ukončeno bylo očkování u 11 361  osob. 

Denní počet nákaz na milion obyvatel, průměr za posledních 7 dní:


Denní počet mrtvých na milion obyvatel, průměr za sedm dní:


- Jediná dávka vakcíny snižuje přenos nákazy viru až o polovinu, zistila studie organizace Public Health England. Studie zjistila, že lidé očkování vakcínou Pfizer či AstraZeneca  a kteří byli nakaženi nejméně o tři týdny později, nakazili ostatní příslušníky své domácnosti o 38 až 49 procent  případů méně často než neočkované osoby. Ochrana funguje od čtrnáctého dne po očkování. Vědci nyní zkoumají, jaká je situace po očkování oběma dávkami. ZDE 

- Věvoda a věvodkyně ze Sussexu Harry a Megan se spolu s americkým prezidentem Bidenem budou účastnit 8. května koncertu Vax Live v Los Angeles na podporu finančních darů mezinárodnímu projektu pro šíření vakcín Covax.

- 150 vedoucích náboženských činitelů světa včetně dalajlámy apeluje na státy a na farmaceutické společnosti, aby rozšířily dostatečné množství vakcín pro očkování všech lidí na světě, je to "morální povinnost". ZDE 

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 17058

Mezitím v Absurdistánu 173:

Za citaci výroku papeže Františka můžete v Polsku zřejmě skončit ve vězení

28. 4. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Politici ze strany PiS právě založili parlamentní komisi proti „ideologické dekarbonizaci“.   Bude bránit polské uhlí před ekologickými útoky...


Někdy, když čtu zprávy z Polska, si nejsem jistý, jestli se mám smát nebo plakat. Viz tato reportáž o řidičce, která se rozjela po městě bláznivým řidičským běsněním, zničila tři auta a drasticky poškodila dalších pět, čímž ohrozila několik životů. Celková škoda pouze u jedné z obětí se odhaduje na přibližně 100 000 zł (600 000 Kč). Řidička byla psychiatrická pacientka, která se rozhodla nebrat si léky, proto soud rozhodl, že za své chování nemůže nést odpovědnost, protože v té chvíli byla z právního hlediska duševně nemocná.

 17048

Ústavní žaloba odpálí krizi, aneb Восток — дело тонкое

28. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V kultovním easternu "Bílé slunce pouště" (1970) - filmu natolik prorostlém do (post)sovětské reality, že jej pravidelně před odletem sledují ruští kosmonauti a v okupovaném ukrajinském Doněcku stojí monument hlavní postavy Suchova, kdežto v Luhansku zase socha druhého hlavního kladného hrdiny Věreščagina - nastává krize v okamžiku, kdy se mladý voják Petrucha domáhá toho, aby jeho láska Gjulčataj aspoň na chvíli poodkryla závoj halící tvář.

30720

Babišův úřednický rab

28. 4. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Evropská unie nevyplatí byznysu pana premiéra dotace, protože premiér je ve střetu zájmů. Ale nebudeme muset žádné peníze Unii vracet, protože tyto dotace byly proplacené z kapes českých daňových poplatníků. Máme být vděčni za tuto opatrnost? Opatrnost, aby se snad nemohlo říkat, že kvůli premiérovi Česká republika musí vracet peníze Unii. Mělo by se však říkat, že to, co premiérovým firmám odmítla dát Unie, musel zaplatit český poplatník.

 16470

Obchod s Británií přiškrcují i cla, odklad vyclení se může vymstít

28. 4. 2021 / Lukáš Kantor

čas čtení 2 minuty

Konec prvního čtvrtletí po brexitu přinesl další pokles česko-britského obchodu. Ten podkopávají i cla na produkty, které nejsou celé vyrobené v EU či Británii. Prohlášení o původu zboží musí exportéři získat od svých dodavatelů do konce letošního roku. Možnost půlročního odkladu vyclení by měli využívat opatrně.

Obchod České republiky s Británií se letos v porovnání s loňským rokem propadl o 11 procent, upozornil místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Podle něj byla Británie předloni pro Česko pátým největším exportním trhem, loni ale sestoupila na sedmé místo a letos může v žebříčku klesnout ještě níž.

Rozhovor Britských listů 383. Jak je to se zabíjením černochů v USA?

23. 4. 2021

čas čtení 3 minuty



Po odsouzení bývalého policisty Dereka Chauvina za vraždu George Floyda hovoří Jan Čulík s českým disidentem, umělcem a performerem Milanem Kohoutem, který žije už pětatřicet let v americkém Bostonu, o tom, zda v Americe existuje rasismus. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. dubna 2021.


 16510

Skandál ohledně Borise Johnsona se prohlubuje: Dostal půjčku na luxusní adaptaci svého bytu od Konzervativní strany

28. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

 
Po mnoha dnech, kdy Boris Johnson a jeho ministři lhali, že si Johnson sám uhradil přehnanou a odpornou adaptaci svého bytu v čísle 11 v Downing Street (jeho milenka Carrie Symonds prý nemohla snést zařízení, které tam předtím měla premiérka Theresa Mayová), vychází nyní najevo, že Boris Johnson dostal na tuto adaptaci půjčku ve výši 58 000 liber (1,74 milionů Kč) od ústředí Konzervativní strany, jemuž tuto částku pro Johnsona daroval konzervativec lord Brownlow.

 16933

O ruském "nárazníku" v Arktidě

28. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Podle obhájců ruského imperialismu se Moskva v každém případě své imperiální agrese chová "defenzívně" a rozsáhlými výboji sleduje jedině obranu vlastního území. Defenzivní chování RF však vidíme pouze v Asii, kde se Kreml kvůli těžkému demografickému úpadku ruskojazyčného obyvatelstva cítí velice slabý a omezuje se proto na hájení statu quo. Sledujeme-li vojenskou expanzi do Sýrie, do Afriky, dokonce na jihoamerický kontinent, dlouhodobé krádeže území sousední Gruzie či Kazachstánu, těžko akceptovat propagandistické tvrzení o "vytváření nárazníkových států".

Rozhovor Britských listů 382. Jak si poradí ČR se skandálem Vrbětice?

20. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



O tom, jak by měla Česká republika reagovat na výbuch ve Vrběticích, a proč byly informace o něm zveřejněny až po sedmi letech, hovoří redaktoři Britských listů Bohumil Kartous, Albín Sybera a Daniel Veselý. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 21. dubna 2021.



30027

Čína proniká do Evropy: Bude mít část území v Černé Hoře

28. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Skutečně si někdo myslel, že čínský prezident Si Ťin-pching by řekl, že jeho země má v úmyslu ovládnout část světa ekonomickými tlaky, nebo že ruský prezident Putin by přiznal, že je vrah, jak říká americký prezident Biden, nebo že by Erdogan přiznal, že je  diktátorem, jak ho charaterizoval  italský premiér Draghi? Xi tento týden na čínském fóru, na kopii setkání světových ekonomů v Davosu, uvedl, že Čína chce "zachovat světový mír".

Tisková zpráva:

Manželství pro všechny i v Česku, volají europoslanci. Díky Kolajovi píší dopis Poslanecké sněmovně

28. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

Europoslanci podporují české zákonodárce, aby přijali zákon pro rovné manželství. Sněmovna by o něm měla ve čtvrtek hlasovat. Zákon se na program nedostal více než 1000 dní, poslanci se jeho projednávání téměř tři roky úspěšně vyhýbají. Piráti za rovné manželství pro všechny ale bojují i na evropské úrovni. Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja tak inicioval otevřený dopis europoslanců adresovaný české Poslanecké sněmovně. Europoslanci v dopisu, který byl dnes zveřejněn, vyjadřují zákonu plnou podporu.

 17052

"Už žádné další zasrané lockdowny!" Johnson dál lže, jako když tiskne

27. 4. 2021

čas čtení 5 minut

 

V pondělí Boris Johnson prohlašoval, že prý nikdy neřekl větu: "Už žádné další zasrané lockdowny, ať se mrtvoly nahromadí po tisících!" a stejnými drzými lžemi ho hájili v parlamentě i mimo parlament jeho kumpáni ministři, jako například Michael Gove.

Jenže existují četná svědectví, že tento výrok Boris Johnson skutečně pronesl. Četní ministři Johnsonovy vlády i konzervativní poslanci jsou nyní v nezáviděníhodné situaci, že svou nekritickou veřejnou obhajobou Borise Johnsona páchají trestný čin křivopřísežnictví, konstatoval v televizi známý novinář Peter Oborne, donedávna pracující pro toryovský deník Daily Telegraph a  nyní autor knihy Assault on Truth: Boris Johnson, Donald Trump and the Emergence of a New Moral Barbarism (Útok na pravdu: Boris Johnson, Donald Trump a vznik nového morálního barbarství). 

30649

Z Česka se stal oligarchický most regionálního významu spojující byznys a politiku

27. 4. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Změní kauza Vrbětice a zapojení GRU do vraždění českých občanů to, jak vnímá česká veřejnost „úspěchy“ svých podnikatelských elit v autokratickém prostředí?

Když Ivo Lukačovič píše o Petrovi Kellnerovi jako o člověku, který „pochopil princip hranic a mostu“, tak kromě přirovnání expanze Home Creditu v Číně k „zlaté medaili z Nagana“ bezděky vykreslil to, co Vám v dnešním Česku vyslouží nejvyšší státní vyznamenání. Podmanit si domácí politiku do takové míry, že vás zahraniční autokraté začnou využívat.


 17054

„Železný na Hrad“, tajné pražské restaurace, ruští imigranti a bezpáteřnost švejkovství

27. 4. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Jeden významný pravicový politik mě pozval, abych přišel do jedné restaurace poblíž Masarykova nádraží. Chtěl hovořit o zákulisních přípravách na to, aby se stal Vladimír Železný kandidátem, který v příštích volbách nahradí Miloše Zemana. Někteří lidé z vládnoucí strany hovoří o podpoře Petra Pavla, ale mnozí jsou proti volbě někoho, kdo má spojitost s armádou a býval v komunistické straně. To, co mě ale opravdu překvapilo, bylo, že mě vzali do známé restaurace, i když jsem si myslel, že na takových místech je zakázáno podávat jídlo uvnitř.

Restaurace byla uvnitř nacpaná k prasknutí, stoly přeplněné lidmi, těsně vedle sebe  a číšníci nedodržovali žádná bezpečnostní opatření, jako je dezinfekce rukou, ani nikdo z těch asi 30 přítomných lidí neměl na sobě roušku. Bylo to, jako by žádný lockdown neplatil. Připadalo mi, jako že jsem se octl v americké éře „prohibice“, kdy široká veřejnost nesměla nakupovat alkohol, zatímco bohatí chodili na časté divoké mejdany za ne zrovna úplně uzavřenými dveřmi.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Indie zaznamenala už pátý den více než 300 000 denních nákaz. Vážně to ohrožuje svět. Uzavře ČR hranice?

26. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

 

V neděli 25.4.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo jen 820 denních nákaz. (O víkendech záznamy v ČR kolabují.) V ČR do 25.4  zemřelo  29 002 lidí, to je nárůst o 40 mrtvých.  V nemocnicích je 3098 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 620 206 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

V neděli 25.4. bylo v ČR očkováno jen 17 644 (!) osob, ukončeno bylo očkování jen u 3436 (!!)  osob.

- Řecko se stalo nejnovější evropskou zemí, která oznámila, že zjistila případ varianty covidu, která vyvolává obrovskou infekci v Indii. Nakažena touto variabntou byla třiatřicetiletá cizinka, která žije v Aténách a 4. dubna cestovala do Dubaje.

- V sobotu došlo k požáru v nemocnici v Bagdádu, v jehož důsledku zemřelo 82 pacientů nemocných na covid a 110 bylo zraněno. Došlo tam k explozi nádoby s kyslíkem. V důsledku nedostatku zdravotníků museli v této nemocnici zdroj kyslíku spravovat příbuzní nemocných.

 17052

Houpe se (konečně) pod Borisem Johnsonem židle?

26. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Foto: Pondělní vydání bulvárního pravicového deníku Daily Mail: Boris Johnson: Ať se mrtvoly klidně hromadí po tisících!

Zatímco je Česko víceméně posedlé skandálem Vrbětice, případně tím, co o něm v neděli řekl či neřekl Miloš Zeman, v Británii se odehrává jiné drama. Už celou řadu dní je nekompetentní, prolhaný a podvodnický premiér Boris Johnson v médiích terčem ostré kritiky. Týká se to jednak dodnes zcela utajovaných kontraktů za mnoho milionů liber na přípravky proti pandemii, které Johnson a jeho kumpáni ve vládě poskytli svým naprosto nekompetentním konzervativním kamarádům, lobbování bývalého konzervativního premiéra Camerona u Johnsonových ministrů a státních úředníků  za státní finanční pomoc pro  soukromou firmu Greensil, jejímž byl Cameron zaměstnancem a držitelem akcií (kdyby se to povedlo, obohatil by se o 200 milionů liber) a v posledních dnech i zjištění, že miliardář James Dyson, brexitér, který svou firmu po brexitu odsunul do Singapuru, esemeskami nabídl Johnsonovi, že pro něho bude vyrábět ventilátory, ovšem pokud zařídí snížení daní pro jeho spolupracovníky, Johnson esemeskou odpověděl "Zařídím to zítra."

30649

O budoucím generálu Koudelkovi

26. 4. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Babišova vláda znovu navrhne prezidentu Zemanovi povýšení šéfa BIS Koudelky do hodnosti generála. A prezident Zeman to znovu odmítne. To se opakuje už několik let. A to navzdory tomu, že Koudelka má oporu v kontrolních orgánech Sněmovny i Senátu, ba dokonce také u našich spojenců v NATO. Prezident Zeman se ve svém včerejším projevu nenechal znejistit ani novými skutečnostmi ve vyšetřování výbuchů ve Vrběticích, naopak využil situace k tomu, aby kritériem úspěšnosti tajných služeb udělal konečné objasnění případu.

 17045

Prezident vlevo dole

26. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Grafika: Čeští elfové.

Miloš Zeman - člověk veřejně známý častým zaváděním, nepravdivými informacemi a pomluvami ve svých projevech a několikrát za to odsouzený - prosazuje verzi vrbětických událostí, která nedává žádný smysl, upozornil jeden z pozůstalých, Ondřej Havránek. I kdyby totiž Havránkův otec pracující ve Vrběticích sebevíce "neopatrně nakládal" s uskladněnou municí, druhý výbuch měsíc po své smrti zavinit rozhodně nemohl.

Koronavirus: Zhoršující se pandemie v Indii je katastrofálním problémem pro celý svět

26. 4. 2021

čas čtení 2 minuty



Je zapotřebí naléhavého, koordinovaného zásahu celého světa v Indii, pokud se nemáme stát obětí drasticky obnovené pandemie



Katastrofa, která rychle roste v Indii, je onen nejhorší možný scénář, jehož se mnozí od koronavirové pandemie obávali: Indie nemá dostatečný počet lůžek, netestuje, nemá léky ani kyslík. Tato země s 1,4 miliardou obyvatel se nyní rychle propadá do maelstromu infekce.

Likvidovány jsou také dva protikladné předpoklady globální reakce na pandemii: bohaté země, které prioritizují očkování pro sebe, ty jsou v jednom táboře, a argument Světové zdravotnické organizace, která požaduje rovné očkování všude na světě. Nyní se naléhavě ukazuje, že ani jeden tento postoj není správný. Obrovský rozsah krize v Indii ukazuje, že se svět nyní musí koordinovaně soustředit na boj proti pandemii tam.

 17049

Krok k digitální gramotnosti či demenci?

26. 4. 2021 / Petr Komers

čas čtení 8 minut

V posledním roce slýcháme sousloví „zvýšení digitální gramotnosti“ jako nějaké universální zaříkávadlo. Bývá vždy uváděno jako hlavní – a v podstatě bohužel i jediné – positivum toho, že naše děti strávily bezmála rok on-line výukou. Ministerstvo školství nyní stejné klišé používá k obhájení toho, že vyškrtlo ze školních osnov Newtonovy zákony nebo učení o buňkách. Tyto elementární znalosti mají být zčistajasna nahrazeny dalšími kursy „digitální gramotnosti“ – což je opravdu asi to poslední, co děti po roce ztraceném doma před obrazovkami notebooků potřebují.

30655

Zveřejnění dostupných důkazů by nad Vrběticemi rozptýlilo dezinformační mlhu

26. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana k vrbětické kauze by sneslo pohádkový příměr „ani nahá, ani oblečená, ani bosá, ani obutá“, což mnozí vnímají jako charakteristický rys hybridní války. Prezident ale spíš musel usilovně dumat nad tím, jak z vrbětické šlamastyky vybruslit, aby si nepohněval své kremelské známé a aby se na druhou stranu neprojevil jako naprostý zrádce národa. Přitom se mu podařilo smíchat zpravodajskou a trestně-právní rovinu kauzy a zároveň zpochybnit oficiální stanovisko vlády a opozice.

 16622

Hospodaření OSBL za březen 2021

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

V březnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 546, 49 výdaje byly  89 931,50 Kč. Britské listy také obdržely náhradu soudních výloh ve výši 17 600 Kč. Zůstatek ke konci února byl 78 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci březnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

22516