Report Českých elfů

Stále větší profilace českých populistů v dezinformacích

16. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

"V proruské propagandě jsou více a více aktivní čeští vysocí politici, a to zejména ze stran KSČM a SPD. Zejména SPD se stává výslovně proruskou stranou a to i díky novým politikům s výrazně proruskou agendou (např. někdejší dlouholetý sociální demokrat Jaroslav Foldyna), kteří organizují i proruské akce ve veřejném prostoru (např. u Památníku Lidice). Protievropská propaganda dostává rostoucí prostor v mainstreamových mediích. Prolíná se s obranou Andreje Babiše vůči orgánům EU."

Citujeme z posledního reportu Českých elfů, občanské iniciativy, která sleduje dění na dezinformační scéně.

Je dlouhodobě patrné, že dezinformační scéna silně prolíná s populistickou politikou. Nejen v českém prostředí se dezinformace výrazně soustředily na potřebu vyvolání strachu evropských společností z imigrace. Dezinformátoři a populisté v tomto jednali a jednají komplementárně, vzájemně se doplňují, což pro obě strany představuje určitý potenciál zisku: dezinformační scéna získává sledovanost, populisté pak vytvářejí politickou frakci chápající se zejména obav a dále resentimentu vůči některým občanským a politickým subjektům, které - dle dezinformátorů - jsou příčinou těchto obav. Ať už jde o Evropskou unii, neziskové organizace nebo konkrétní politické strany a konkrétní politiky.


Prostupnost mezi dezinformační scénou a populisty je patrná, není však možné přímo dokázat, že by tato synergická snaha o ovlivňování veřejného mínění byla řízená. Na druhou stranu, jednoznačné rozlišování toho, kdo je pro dezinformáory představitelem "zla" či naopak "dobra", v sofistikovanějších případech těch, kdo jsou představováni jako mnohem lepší volba, je jednoznačná. Obsahově nejvíce harmonizují dezinformace s rétorikou SPD, které vyrostla v podstatě identicky orientovaná konkurence v projektu Trikolóra. V mnoha ohledech harmonizuje dezinformační scéna také s KSČM, případně s jednotlivými politiky, kteří vykazují podobné populistické tendence.

Dezinformační obsahy velmi často více či méně podporují ruské zájmy. V posledním reportu Českých elfů doposud nebyly zachyceny reakce na výsledky referenda, jež proběhlo v Rusku v červenci 2020 a jehož cílem bylo umožnit současnému prezidentovi Putinovi udržet moc i poté, kdy mu vyprší druhý po sobě jdoucí mandát. Dílčí reakce, doposud zachycené v dezinformačním prostoru, se snaží velmi otevřeně obhajovat snahu snížit úroveň demokracie v Rusku a posílit autokratickou formu vlády jako legitimní, pro "obyčejné lidi" výhodnější, se všemi doprovodnými manipulacemi, jako je lživá snaha představovat Rusko jako rozvinutou zemi, která zároveň ochraňuje tradiční hodnoty. 

Většina dezinformačních obsahů takto přímých není. Spojuje je daleko více snaha vykreslit ty, kteří Rusko kritizují, případně ty, kteří kritizují zoufalý stav lidských práv či ruských intervencí v okolním světě, jako neschopné uzurpátory (EU), případně zkorumpované spojence mocenských struktur, které z pozadí ovládají globální dění (neziskovky a Soros). V tomto směru proto velmi účinně pomáhají utvrzování o dezinformačním obrazu "dobra a zla" i výpady proti EU, které nemusí mít nutně za cíl podporu samotného Ruska, ale například podporu zájmů premiéra Babiše. A pokud pak tentýž politik veřejně prohlásí, že dezinformační obsahy jsou vlastně přijatelnou náhradou médií, podporuje kromě obsahů stranících jemu též ty ostatní.

Autor je mluvčím Českých elfů.

Kompletní report najdete na webu Českých elfů.

0
Vytisknout
12113

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2020